background preloader

Mitt lärarliv

Mitt lärarliv
Related:  Ped. bloggar

Språkkraft Skolans bedömningar leder bort och inte hem | Babels torn Så då var det dags att ta bladet från munnen. Jag är inte längre en tjänsteman som ska genomföra fattade beslut, utan kan som medborgare tala från hjärtat. För dagens gud är ett beläte. Dagens budord är skrivna i lösan sand. Ändå sägs de av dagens fariséer vara huggna i sten som Moses budord. Astrid Lindgren förmår redan 1948 i ”Pippi Långstrump i Söderhavet” avslöja sanningen om kärnan i skolans bedömningar, vad de allt som oftast leder till. För i bedömningarna är det makten som talar. I Astrid Lindgrens bok möter Pippi fröken Rosenblom, en rik gammal dam som kommer till skolan en gång om året och håller förhör med barnen. Pippi är på alla barns sida. I dag, 2015, talar makten igen. I allt väsentligt styrs skolan idag av tankar om standardisering och hierarkisering med planerad undervisning utifrån mål för barnens lärande som föreskrivs från staten. Bedömningar blir fina och bra när de används för lärande (nämligen). Tyvärr är teoribygget ett lapptäcke. Jag har försökt. Vi är pedagoger.

Läsförståelsestrategier i praktiken Min undervisning | Min undervisning i svenska och engelska Getting Real about Differentiation – CACE This past year, I was privileged to attend the Association for Middle Level Education conference. This is a huge, national conference in which thousands of educators interested in teaching young adolescents come together to share ideas and strategies and stories of life in the middle. One of the best sessions I had the chance to attend was on formative assessment, summative judgment, and descriptive feedback presented by Rick Wormeli. In the session, Rick shared this cartoon, which I had seen before: The argument usually made by folks sharing this cartoon is that we should have different standards of assessment for different students, because the students are clearly unique individuals with different strengths and weaknesses and it isn’t fair to hold them all to the same standards. Before I go further, you should know that Rick is a master teacher, and a recognized expert in several related fields within the realm of education. Rick gave us a new twist on this cartoon.

Förstelärare eller i första hand lärare? Ja, jag måste erkänna att jag sitter med ansökningsblanketten till förstelärare framför mig. Lite lätt avundsjukt har jag sneglat på förstelärarna på skolan, och då handlar det inte om nedsatt tid eller pengar, utan om de möten de får gå på där de får möjligheten att träffa andra eldsjälar som brinner för skolutveckling och skola. Så är det, jag vill också vara en av dem som får ta del av allt utbyte som sker på dessa möten, jag vill vara mitt i smeten av skolutveckling i Halmstad kommun. Därför sitter jag nu en söndag med en bunt papper där jag ska förklara varför jag anser mig vara ”lämpligt” förstelärarmaterial? Men det enda som slår mig när jag läser dessa frågor är borde inte alla lärare arbeta med försteläraruppdraget? Låt mig förklara. Jag har fyra barn, varav två i skolåldern. En annan tankeväckande fråga är ”beskriv hur du uppfyller kriterierna för att vara särskilt kvalificerad för undervisning och uppgifter som hör till undervisning” Men hallå?!?!? Så jag förstår inte.

undervisasvenska.blogg.se - Tvärgruppsarbete gör alla aktiva – Fröken Jingfors Det är svårt att få till bra grupparbeten där alla elever bidrar och visar vad de kan. Jag jobbar ofta med tvärgrupper som ett sätt att göra alla i en grupp aktiva. Man kan göra det på många olika sätt både som en snabb klassrums aktivitet eller som slutredovisning av ett större arbetsområde. En tvärgrupp är en grupp som består av medlemmar från olika andra grupper. Fördelar med att jobba med tvärgrupper Hur gör man då? Jag brukar jobba med tvärgrupper och det finns flera olika sätt att göra det på. En annan variant av exemplet ovan har jag gjort i naturkunskap när vi jobbar med kroppen.

Related: