background preloader

Dags att sparka föräldrarna ur skolan?

Dags att sparka föräldrarna ur skolan?
Samma dag som vår skolavslutning var jag inbjuden att prata under rubriken "Föräldrar - stjälp eller hjälp" på ett lunchmöte hos Rotary i Söderköping. Jag blev glad både över ämne och forum. Rotary är en organisation som på ett genialiskt sätt kombinerar egennytta med allmännytta – ett professionellt nätverk till gagn för den egna karriären i kombination med ett målmedvetet och effektivt arbete för en bättre värld. ... Tänk om vi kunde använda det receptet för föräldraengagemang i skolan? Något okomplicerat ämne är inte relationen föräldrar - skola. När jag gick i skolan hade föräldrar en högst undanskymd roll, och en roll som var helt på skolans villkor. Om en lärare ringde hem, om en förälder blev kallad på möte hos rektor – ja då var man som elev alltid i trubbel. Idag då? Det vi behöver ägna tankeverksamhet åt är inte föräldrarna som sådana utan vilken föräldraroll vårt samhälle genererar. En tydlig trend är att föräldraengagemanget idag handlar om det egna barnet. 1.

Boktankar sobloggalfa | Valet är ditt! Härliga ungar! Vad kul att ni är tillbaka! Även om jag sett att ni då och då tittat in på vår Facebook-sida. Tack alla ni som delat med er av bilder och tankar under sommaren! Nu är det dags för nytt år. Jag hoppas att du bestämmer dig för att välja full fokus på kunskap i år! Jag lovar att jag ska göra allt jag kan för att ge er de bästa förutsättningarna som jag bara kan ge för att fylla er ryggsäck <3 Tillsammans är jag helt säker på att vi kommer uträtta stordåd i år! Antagligen är jag världens mest lyckligt lottade Fröken. Och du…tänk på att det finns många olika sorters val i livet! Kram från Fröken! Vilka val gör du?

Endast Eböcker ... Prestationsprinsen Nu börjar det det dra ihop sig, man kan föreställa sig slutet på lovet. Nu är det några veckor kvar till skolstart och upprop. Datumet närmar sig. En del barn, ungdomar och familjer ser fram emot det. Då återkommer en struktur och ordning med rutiner och förutsägbarhet som kan vara svår att få till under lovet. Men för en del känns det inte lika bra. Några tips för att underlätta skolstarten för föräldrar och skolpersonal: Förutsägbarhet – Ta reda på/informera så mycket som möjligt om skolstarten. Information, gärna i flera former: skrift, bild, tal – Givetvis ska ni få det/skicka ut det skriftligt till alla. Personligt/Relationer - Kanske bör en del föräldrar och mentorer komplettera annan information med att träffas eller om äldre barn, mentor och elev. För att skapa struktur och förutsägbarhet, samt ge chans till att ställa fler frågor, bör information inför skolstarten innehålla: Vad är programmet? Struktur och förutsägbarhet. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.

Pedagogstockholmblogg Är namnet på IRA:s serie med artiklar i pdf-format kring ”läsning”. Här har jag just ”hittat” till ett antal artiklar under rubriken ”What´s new in Literacy Teaching?”. I och med att jag prenumerar på två av IRA:s vetenskapliga tidskrifter så kan jag logga in och läsa alla artilar på IRA, International Reading Association. En guldgruva! Jag har börjat med artikeln ”Text Talk: Engaging Readers in Purposeful Discussions”. Ett av lärarparen (Tove och Cecilia) i vår pågående forskningscirkel har haft just detta som sitt utvecklingsarbete och min nyfikenhet väcktes direkt när jag såg rubriken. ”Talk is not merely a medium that students can use to show what they know; by talking out their ideas and confusions with peers and teachers, students actually transform and deepen their thinking. Ett förslag för att träna på att ”tänka tillsammans” är att läraren börjar enkelt och t.ex. utgår från bilder, bilderböcker, dikter och/eller andra korta texter. Referenser: Whats´s new in Literacy Teaching?

april 2014 Hej 8B Har formulerat en ny pedagogisk planering för de veckor som återstår. Den återfinns på skolia också. Huvudinriktningen nu blir egentligen för att korta ner det: läsa och att förstå det du läst. Du ska välja och läsa en egen bok. Allt det viktiga jag bedömer nu kommer att vara det DU gör på lektioner samt att du i reflektionsboken visar att du läser den bok du lånat även hemma. Kommer använda bloggen till lite diverse under resans gång! Fröken Linda tipsar: (något av det jag kommer på nu): Hungerspelstriologin av Suzanne Collins Låt vargarna komma av Carol Rifka Blunt Legend av Marie Lu Erebos av Poznanski Per Nilsson tex Solprinsen, hjärtats fröjd, Jag saknar dig, jag saknar dig Jules Verne b.la Jorden runt på 80 dagar Dansar Elias? Allt av Katarina von Bredow Allt av Joyce Carol Oates (för ungdomar) Allt av Sofia Nordin, bla Natthimmel Allt av Magnus Nordin Cannie Möller - bla Oktober, Lucia Laura Trenter (enklare deckare) Bra ställen att hitta ideér om vad du vill läsa: Då kör vi så det ryker!

Nytt kapitel – nytt läsår | I Susannes klassrum Då är det snart dags! Dags att starta ett nytt kapitel i mitt yrke som lärare. Jag ska byta arbetsplats. Efter sex år på Viskaforsskolan byter jag till Engelbrektskolan. Jag ser fram emot nya utmaningar och ser endast fördelar med att inte känna till alla rutiner eller veta precis hur allt ‘ska vara’. I september och i november kommer vi att köra #edcampboras igen.

wird 8 Jahre - Literatenmelu Endlich komme ich wieder dazu, hier in meinem Blog Artikel zu verfassen. Was könnte es Schöneres geben als zu verkünden, dass ich nun schon acht Jahre dieses Blog betreibe? Noch spannender wird es, wenn ich euch sage, dass die Themen rund um das Lernen im digitalen Zeitalter nicht abreißen, sondern dass es viel Bewegung in unserem Bildungssystem gibt. Doch zunächst: Happy Birthday, Literatenmelu. Ich war einfach nur motiviert, mich mit der neuen digitalen Welt zu beschäftigen, da ich mir als angehende Lehrerin dachte, um dieses Thema wirst du nicht herum kommen. Tja, und so kam es eben dazu, dass ich meinen Blog startete – ganz jungfräulich und ohne zu wissen wo die Reise hingeht. Auch die aufregenden Veranstaltungen, Events, Podiumsdiskussionen und Interviews, die ich geben durfte, bewegen mich sehr und motivieren mich an der Thematik dran zu bleiben. Vielen Dank an meine treuen Fans im Social Web, mittlerweile hat meine Fanpage bei Facebook 300 Likes.

Dr Cais Blogg | Politik, skola, skrivande, foto och lite till…. Hur kan vi undervisa elever som ska lära sig läsa och skriva på ett nytt språk? Jag får ofta frågor som handlar om undervisning av nyanlända elever och eftersom jag kan tänka mig att många undrar samma sak kan jag ju lika väl svara i form av ett blogginlägg i stället för i ett mejl. Denna gång handlar frågan om nyanlända elever och den grundläggande läs- och skrivinlärningen. Läraren som skriver till mig är orolig för att deras metoder inte räcker till när det gäller elever som har ett modersmål med ett, från svenska språket, avvikande ljudsystem. Läraren skriver: Barnen ska i det fallet lära ett nytt skriftspråk samtidigt som de lär sig svenska och de kan inte lika självklart koppla bokstäverna till ljud och kända ord. Något av det mest komplexa i arbetet med att undervisa nyanlända elever är just detta att många elever inte bara ska lära sig svenska, de ska även lära sig läsa och skriva på svenska. Läsinlärning på modersmålet Vikten av förförståelse Från det muntliga till det skriftliga Fonologisk medvetenhet Skriva i skrivarpar Pedagogisk dokumentation

Teachmeet i Almedalen Helena Kvarnsell, Per Falk och Marie Andersson ordnade Almedalens första Teachmeet tillsammans med Gleerup. Teachmeet är ett snabbt och bra sätt att dela med sig vad man gör i klassrummet. Helt i linje med den ”sharing is caring” anda som finns i det utvidgade kollegiet på sociala medier. Det var många talare som hade anmält sig och lotten fick avgöra om man fick görs sin presentation. Det jag hade tänkt berätta om var: Att synliggöra målen för föräldrar och elever. Med inspiration från det utvidgade kollegiet började jag min digitala resa. Jag började göra någon enstaka film, lägga uppdrag på bloggen inför lektioner, föra diskussioner med eleverna så att de kunde hjälpas åt att bygga en kunskapsbank osv. I början av året fick jag syn på ett tweet från @magisterK. Jag tycker att de pedagogiska planeringarna är ett bra redskap för att hjälpa mig att hålla fokus på de mål vi jobbar mot. Jag använder planeringarna tillsammans med eleverna så att vi alla vet vart vi ska.

pedagogisk planering Varmt välkomna tillbaka till en ny spännande termin! Nu ska vi sätta igång med ett temaarbete som heter Norden. I det temat är det tänkt att ni alla ska få möjlighet att lära er mer om Norden. Det är ett tema som innehåller svenska, religion och geografi. I arbetsområdet ”Norden” ska du få möjlighet att utveckla - kunskaper om natur och kulturlandskap och de processer som formar jorden och vilka konsekvenser det kan få för människor och natur - kunskaper om samband mellan natur och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad - kunskaper om kartan, hur den är uppbyggd och hur man använder den - kunskaper om namn och lägen på länder, städer, vatten och berg i Norden - din förmåga att undersöka omvärlden med hjälp av kartor - kunskaper om fornskandinavisk och samisk religion - kunskaper om minoritetsspråk i Sverige samt skillnader mellan de nordiska språkenDet allra första du ska få göra är att ta del av den pedagogiska planeringen för temaområdet.

Projekt Ove 8A 2014

Related: