background preloader

Edward och molntjänster

Edward och molntjänster

http://edwardochskolutvecklingen.blogspot.com/

Related:  integritet och PuLNice sites & blogsBloggarSkolutvecklingIKT

Göteborgs Stad skriver helt nytt avtal med Google - Göteborgs Stad Göteborgs Stad har tecknat ett helt nytt avtal för hantering av personuppgifter med Google. Avtalet skapar förutsättningar för skolor inom Göteborgs Stad att använda Googles tjänster för skolan (Google Apps for Education) på ett tryggt, säkert och juridiskt korrekt sätt enligt Personuppgiftslagen (PuL). Den 25 mars undertecknade Göteborgs Stad och Google ett avtal som gör det möjligt för Göteborg Stad att erbjuda sina elever en säker användning av Googles molntjänster. Kvalitet och Utveckling i Svedala Den 7:e januari möts vi på Malmö Live för en gemensam uppstart av det nya året. Dagen börjar 8.30 och avslutas 17.00. Under dagen kommer det att serveras lunch och fika. Anmäl eventuell specialkost senast den 18/12. Fortsätt läsa En bra början Alla inlägg på Förstelärare bloggar är tänkta att kunna användas i kollegiala samtal och kan också användas som ”mini-lärmoduler”.

De svagbegåvade är tabu i skolan ”Hi all! I have BIF” utropar Chris, en av dem som gillar sidan ”Borderline Intellectual Functioning Group” på Facebook. BIF är den engelska benämningen på svagbegåvade, personer med en IQ på 70-85. Chris, 26 år, berättar att han avskydde skolan. Gör din egen Tech Girl - här finns receptet! - Blogg - Valtech Under 3 månaders tid har vi jobbat med 12 tjejer i årskurs 6 för att väcka intresset för och öka kunskapen inom programmering. När vi började hade vi aldrig gjort något liknande förut och visste inte hur resultatet skulle bli. Nu har vi precis avslutat vår första kurs och är tagna och fascinerade av vilken positiv effekt Tech Girl har haft på tjejerna. Vi är så pepp på att fortsätta att lära ut programmering till nya tjejer och nya skolor och vill gärna dela med oss av grundreceptet för att göra din egen Tech Girl. Tech Girl i Robolab på KTH Grundreceptet för att skapa din egen Tech Girl

Göteborg inför Google-datorer i skolor trots kritik Det rör sig om så kallade Chromebooks, en typ av Googlebaserade datorer utan hårddisk där dokument och liknande lagras på Googles servrar istället för på själva datorn. Datorerna ingår i en teststudie och testas av ett antal skolklasser på Hvitfeldtska, Burgården och Angeredsgymnasiet. Så småningom är tanken att fler skolor i Göteborg ska kunna köpa in datorerna till sina elever.

Skolforskning Då de flesta lärare varken har tid eller intresse för att läsa igenom mängder av skolforskning tänkte jag välja ut en del av den forskning som jag tycker att man behöver känna till. Jag plockar ut en del av den viktigaste informationen och om man är intresserad av att fördjupa sig så hänvisar jag till var man kan läsa mera. Först ut är Mackinseyrapporten från 2007 McKinsey & Co How the worlds best performing schools come out on top, 2007 Man har i rapporten försökt hitta gemensamma faktorer som utmärker de länders skolsystem där man når bäst resultat (“better teaching and greater learning”). De tre viktigaste slutsatserna som man drar är följande: Webben i undervisningen – varför och hur? Så blev det då dags att summera året som gått. Måste ju hålla traditionen vid liv, har ju även sammanfattat tidigare år i den här bloggen – här finns 2011, 2012, 2013 och 2014. Världen Det är svårt att tänka tillbaka på 2015 utan att tänka på flyktingkatastrof, krig och terror. Det är svårt att inte minnas bilden på lille Alan Kurdi, som för en stund väckte världen. Att inte tänka på alla som mist livet i terrorattacker och krig och på dem som flyr mot ett bättre liv i Europa.

”En rektor ska ha järnkoll, mod – och kärlek” En genomsnittlig rektor lägger drygt hälften av sin tid på administration. 18 procent av tiden ägnas åt pedagogiskt ledarskap. Det visar en studie från Skolverket. Samtidigt pekar Skolverket på betydelsen av rektorns pedagogiska uppdrag och säger att det bör prioriteras. De tre rektorer som Skolvärlden sammanfört på Vittra Telefonplan i södra Stockholm håller med. Digitala verktyg – supertips Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting.

PUL-stöd Molntjänster är färdigpaketerade tjänster där lagring, datorkapacitet eller programvaror levereras över internet. Användningen av molntjänster skapar möjligheter till nya arbetssätt, samarbeten och enklare och mer effektiv kommunikation. Tjänsterna är inte minst efterfrågade i skolan i och med den ökade digitaliseringen. Engelska Ett tag hängde jag ganska mycket på Twitter och gav mig in i olika diskussioner med olika lärare. Det var väldigt givande men tog också mycket tid. Nu för tiden är jag bara inne på Twitter då och då för att leta efter undervisningstips och för att sprida mina blogginlägg. Det var där jag såg att @metabolisterna tipsade om en engelskuppgift som handlade om "New Year resolutions".

Related:  Bloggtipsskolutvecklingövriga pedagogbloggarIKT