background preloader

Min pedagogiska reflektionsplats om digitalt lärande och annat i skolvärlden

Fröken Slöjddidaktik Educational Videos and Games for Kids about Science, Math, Social Studies and English Anne-Marie Körling instaGrok | A new way to learn Sociala medier i undervisningen – vad är viktigast? Fick frågan ”Vill förnya min intro föreläsning till sociala medier i undervisningen. Vad ska jag ha med, vad är viktigast?” av Mathias Larsson via Twitter. Mats är It-samordnare i Östersund, och jag svarade ganska lakoniskt som samtal på twitter kan bli: det viktigaste är syftet med verktyget, och vilka effekter det har på lärandet Nu har det gått några dagar och jag sitter här och tänker jag borde ha utvecklat, förklarat, hur jag menar. Min uppfattning är att sociala medier, eller Internet, eller teknik för den delen får i sig inte vara ett egenvärde. Svagheten med sociala medier är inte skapade för undervisning i första hand och det är en aspekt som jag tycker att ett samtal, eller en föreläsning kring sociala medier behöver ta med. Min uppfattning är att i undervisningen kan sociala medier användas till mycket, men lärare behöver alltid ta ställning till hur de vill använda dessa tjänster samt varför. Varför ska lärare använda Facebook och i vilket syfte?

GoEd Online (via GoEd Online) 11 Things to Know About Using Khan Academy I first saw mention of the Khan Academy while reading a post by Brad Evans, who sifts through 50 educational technology tools. When I saw the Khan Academy on there and read his description of it—a collection of over 3,500 videos that teach students many topics across the science and math disciplines—I thought, “Wow, I wish I would have had this when I was a student!” The Khan Academy is, quite simply, a non-profit company whose mission is to create a bank of educational videos, specifically in the math and science realms, in order to teach, challenge, and assess students. How many of your students have a tough time with math, science, or both? Read More… 10 Election 2012 Teaching Resources That You Should Know About Election 2012 is all over the news and, with just a few short weeks remaining until the “big day,” your students are probably asking tons of questions about this exciting process. Click here to see the list! Read more…

Digitala verktyg och om att lyfta diskussionen från vad till hur En gång i tiden så räckte det att sätta sig ner och lyssna på en enda människa för att kunna ta del av hela världens samlade kunskap. År senare kunde man samla allt som var värt att veta i ett bibliotek i Alexandria. Vi byggde skolhus för att våra barn under några år av sina liv skulle kunna ta del av det som var värt att veta. För att vi ska kunna fullgöra vårt uppdrag i skolan så kräver det tillgång till digitala verktyg. Jag ser problematiken så här: Även om varje pedagog får en egen laptop och fastän skolor satsar på 1:1 så är det ingen garanti för att de digitala verktygen överhuvudtaget används eller att de gör det på ett adekvat sätt. Det spelar ingen roll hur många datorer eller smartboards som finns på en skola om inte pedagogerna som arbetar där har förmågan att använda de digitala redskapen i sin undervisning på ett vettigt sätt! Att använda digitala verktyg är inget som de flesta elever kan från början. Ett bra flippat klassrummet är inte så enkelt som man kanske tror.

Jesper Juul om respekt, relationer och vikten av olydnad att debatten om skolan handlar om fel saker. Vi fokuserar på struktur och om det ska vara fler undervisningstimmar i matematik eller språk. Men det vi egentligen borde lägga kraft på är att utveckla lärarnas relationella kompetens. – Det bästa vi kan göra är att använda tio år till att skämma bort lärarna. Han räknar upp fyra teman som många lärare har problem med: Det är deras förmåga till meningsfull dialog med enskilda barn, meningsfull dialog med grupper av barn, meningsfull dialog med föräldrar – och ledarskapet. Men, säger han. – Man kan inte säga till en pizzakock på en take away-servering att han helt plötsligt ska börja jobba på en restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin! Jesper Juul är kanske mest känd som författare till bästsäljaren Ditt kompetenta barn och som ihärdig motståndare till manualer och metoder i föräldraskap och uppfostran. Misstaget som många pedagoger gör, menar han, är att inte inse sin egen betydelse. Vi träffas på ett hotell på Södermalm i Stockholm.

Sveriges bästa bloggar om IT och matematik « IT förändrar skolan Jag har från flera håll fått frågor om goda exempel på mattelärare som använder IT i sin undervisning och ju mer man letar desto mer hittar man, jag tycker att det vore fantastiskt om vi kunde sammanföra alla dessa lärare och många fler till en dag som handlar just om IT och matematik – kanske något för nästa matematikbiennal i Umeå 2014?! Här listar jag iallafall ett gäng bloggar som handlar om IT och matematik, om de är Sveriges bästa får du avgöra själv :-) Matte och NO Helena Kvarnsell jobbar som matte- och NO-lärare på Björknässkolan 7-9 i Nacka och är mig veterligt en av landets bästa ”IKT-matte-lärare”, hon var också finalist till Guldäpplet 2011. Jag baserar mitt påstående på de gånger jag fått tillfälle att lyssna till när Helena berättar om hur hon arbetar med olika digitala lärresurser. Mattemagnus Jerker Borat Mattemalin

AlwaysPrepped – A Great Partner We’re super excited about our free partnership with the great team at AlwaysPrepped. 6 reasons to join AlwaysPrepped All your Socrative activity results will be viewable in one location.Organize the results by student or activity.See Khan Academy, Engrade, NWEA & Jumprope data there as well.It will save you time.New features are coming every week!They have an awesome Blog. VIDEO - The AlwaysPrepped and Socrative connection AlwaysPrepped – Join Here!

Related: