background preloader

Hur använder man ett digitalt responssystem?

Hur använder man ett digitalt responssystem?

Teachmeet i Almedalen | thereselinner Helena Kvarnsell, Per Falk och Marie Andersson ordnade Almedalens första Teachmeet tillsammans med Gleerup. Teachmeet är ett snabbt och bra sätt att dela med sig vad man gör i klassrummet. Helt i linje med den ”sharing is caring” anda som finns i det utvidgade kollegiet på sociala medier. Det var många talare som hade anmält sig och lotten fick avgöra om man fick görs sin presentation. Det jag hade tänkt berätta om var: Att synliggöra målen för föräldrar och elever. Med inspiration från det utvidgade kollegiet började jag min digitala resa. Jag började göra någon enstaka film, lägga uppdrag på bloggen inför lektioner, föra diskussioner med eleverna så att de kunde hjälpas åt att bygga en kunskapsbank osv. I början av året fick jag syn på ett tweet från @magisterK. Jag tycker att de pedagogiska planeringarna är ett bra redskap för att hjälpa mig att hålla fokus på de mål vi jobbar mot. Jag använder planeringarna tillsammans med eleverna så att vi alla vet vart vi ska.

The Colour of the Human Heart | 9C, Furutorpskolan, Vinslöv Bättre i skolan med test - Debatt I dagarna publiceras i den amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift (PNAS) en stor analys av totalt 225 studier som presenterar resultat på hur väl elever klarar examinationer i ämnen som teknologi och matematik i relation till undervisningsform (traditionell föreläsning kontra mer studentaktiverande). Resultaten pekar entydigt på att en pedagogik som bygger på ett aktivt lärande är den klassrumsundervisningsform som ger bäst utfall. Fynden är väl i linje med decenniers forskning inom kognitiv psykologi, som visar att minnet stärks om inlärningssituationen utformas så att den minskar passivt mottagande av information och i stället inbjuder till olika former av aktivitet. Forskarna bakom rapporten i PNAS pekar även de på att rön från aktuell minnesforskning kan utgöra ett avstamp för kommande studier av vilka former av aktiv inlärning som är mest effektiva för olika studentgrupper. Av de tekniker som granskades var det endast två som bedömdes ha god potential för hållbart lärande.

Samhällskunskap Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både möjligheter och problem kopplade till globalisering, interkulturella relationer och hållbar samhällsutveckling. Kunskaper om samhället ger oss verktyg så att vi kan orientera oss och ta ansvar för vårt handlande i en komplex värld. Privatekonomi och konsumentfrågor I samhällskunskap och hem- och konsumentkunskap finns gemensamma beröringspunkter när det rör privatekonomi och konsumentfrågor. Det här utvecklingspaketet innehåller en film och ett diskussionsunderlag som kan användas tillsammans eller helt fristående. Diskussionsunderlag om ekonomi och konsumtionsfrågor Sex- och samlevnadsundervisningen i samhällskunskap Samhällskunskapen ska hjälpa eleverna att ta sig an denna föränderliga värld och ge dem en förståelse för vardagen de lever i. Sex- och samlevnadsundervisningen i samhällskunskap Fakta och inspirationsmaterial om romer Om romer

Lär för livet! | Formativ bedömning och ett språkutvecklande arbetssätt lyfter undervisningen! Tydlighet är grunden för effektivt lärande har debatterats under lång tid. Men är det oroligt i svenska klassrum? Inte enligt de hundratals observationer som jag genomfört – de visar oftast på arbetsro. Det är inte heller så att god ordning automatiskt leder till lärande. Vissa lärare tenderar att sysselsätta eleverna snarare än att ge dem utmanande uppgifter, visar Hermine Marshall i In Pursuit of Learning-oriented Classrooms. Två av mina egna rapporter analyserar hur lärarens sätt att hålla ordning påverkar kvaliteten på lärandet. När undervisningen är lärarstyrd men systemet är otydligt blir oordning och osäkerhet följden. – God morgon! – … 4, 5, 6, 7, 8, 9 fortsätter eleverna medan Jessica går ut för att hämta elever som saknas. – Sch … säger Jessica när hon återvänder. – Tyst, nu ska vi börja lektionen. – Jag trodde vi hade börjat! – Tråkigt. – Tyst Philip, var snäll och flytta tillbaka till ringen! Jessica pekar på hans plats. Samtidigt som Jessica hämtar elever måste hon se till att det inte uppstår oordning. – Den suger.

Sara Bruuns klassrum

Related: