background preloader

Nätkränkningar, integritet m.m.

Facebook Twitter

Här levlar eleverna i social virtuell kompetens. För en tid sedan stod lärarna på Björknässkolan i Nacka frågande inför elevernas ivriga klappande och vrål i korridoren ”Gör det, gör det”.

Här levlar eleverna i social virtuell kompetens

Det visade sig att en elev hade lovat att utföra en läbbig utmaning efter att ha fått många likes på en livefilmning. Fritidspedagogen Stina Hedlund insåg direkt att det här var något hon måste kolla upp. Även om en ung elev i hastigt rus över att få många likes säger sig vara beredd att utsätta sig för fara eller göra något som är lite äckligt, så ska man inte nödvändigtvis göra det. Stina hann ställa de rätta frågorna och situationen lugnade ned sig. – Ibland är det lättare att berätta på fritids än hemma. Social virtuell kompetens är en stor fråga för skolorna i dag. Säker användning av nätet – Omvärldsbloggen.

Ungas integritet pa natet. Mora Kommun - Nätsmarthet och trygghet - Svenskalag.se. Temarapport 2 Det sociala kontraktet i en digital tid. Cyberbullying. Elevers tankar kring Periscope i skolan, smygfilmning av lärare och livesändning. - Sara Bruun. Periscope är en app som är väldigt inne bland ungdomar just nu.

Elevers tankar kring Periscope i skolan, smygfilmning av lärare och livesändning. - Sara Bruun

Dialog om lagen fick elakt skvaller att upphöra - Sydsvenskan. Hur öppen du kan vara och vilka bilder du kan lägga ut utan att riskera problem, är en svår balansgång, menar Isa Galvan och Linnea Holst på Polhemskolan i Lund.

Dialog om lagen fick elakt skvaller att upphöra - Sydsvenskan

Bild: Julia Lindemalm Det började direkt efter sommarlovet. Linnea Holst och Isa Galvan hade just börjat trean och tagit över ledningen för gymnasieskolans elevkår när snacket om den nya appen tog fart. Secret, där du är anonym men ändå kopplad till ditt eget nätverk på Facebook. Barn berättar: Så hatas och kränks vi på nätet. ○ Barn hatar barn på nätet, varje dag.

Barn berättar: Så hatas och kränks vi på nätet

Tusentals kränkningar, hat och hot cirkulerar på anonyma forum. ○ Utsatta barn och unga som DN talat med känner sig svikna av både skolan och polisen. ”Vissa rektorer undviker att göra polisanmälan, de inte vill att skolan ska få dåligt rykte”, säger polisen Andreas Glingfors, som arbetar med näthat. Kampen mot hatet på nätet måste intensifieras - Sydsvenskan. En grupp män – exakt vilka de är, eller hur många de är kan man inte säkert säga – har sedan lagt helt häpnadsväckande mycket kraft på att hota, hata och misskreditera Anita Sarkeesian.

Kampen mot hatet på nätet måste intensifieras - Sydsvenskan

De har skapat en helt ny standard för begreppet ”att skjuta på budbäraren”. I veckan fick jag och många andra tillfälle att höra Anita Sarkeesian, på den fantastiska nätkonferensen The Conference i Malmö. Vi hann bara samtala helt kort före hennes framträdande, men hon hann i alla fall berätta att läget för henne egentligen inte har förändrats sedan hon var i Sverige för två år sedan. Hatet fortsätter att flöda. För en liten tid sedan samlade hon en enda veckas skörd av vidrigheter från Twitter. Jag visste att det var illa, men så illa? Nataktivistboken_2013. Personlig integritet på nätet.

Personlig integritet är ett splittrande ämne i den svenska debatten.

Personlig integritet på nätet

Vissa anser den vara okränkbar. Andra ser ingrepp i den som självklart för skydd och säkerhet. Hur kan politikerna utforma lagen så att vi säkra skyddet för integriteten i ljuset av att viss övervakning kanske behövs? Fores har visat att Svenska myndigheter har relativt god respekt för personlig integritet, särskilt vad gäller persondata som samlas in av företag. Men i många länder finns en oroande utveckling där mer och mer information samlas in, och myndigheterna kräver tillgång till denna information från företag. Medverkande: Markus Bylund, Författare senior researcher, SICSDavid Mothander, GoogleJacob Dexe, Forskningsassistent, Fores Tid: Tisdag 1 juli 2014 klockan 14.00- 15.00 Plats: Gotlands Museum, Fornsalen, Strandgatan 14, Visby.

Surfalugnt_tipsblad_A5.pdf. Friends på nätet. För barn och unga är nätet en integrerad del av vardagen och ett viktigt verktyg för information, lärande och kommunikation.

Friends på nätet

Men nätet är inte enbart en plats för kunskap och positiva upplevelser, bland barn och unga svarar var tredje att de blivit utsatta för en kränkning via mobil, dator eller surfplatta under det senaste året (Friends nätrapport 2014). Genom utbildning så hjälper Friends skolor att utveckla arbetet mot kränkningar på nätet. För huvudmän - Barn- och elevombudet. Det råder nolltolerans mot kränkningar i skolan.

För huvudmän - Barn- och elevombudet

Alla barn och elever har rätt att utvecklas och lära i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskoleverksamheten, fritidshemmen, skolan och vuxenutbildningen ska vara fri från kränkande behandling. I det arbetet har förskolor och skolor ett mycket stort ansvar. Det är absolut förbjudet för vuxna i förskola eller skola att kränka elever. Personalen är däremot skyldig att skapa en trygg skolmiljö. Enligt skollagen har huvudmannen följande ansvar: Efter den 1 juli 2011 se till att anmälningsskyldigheten enligt 6 kap. 10 § iakttas.Utreda uppgifter om kränkande behandling.Vidta åtgärder för att förhindra att kränkningar sker i framtiden.

Anmälningsskyldigheten Sedan den 1 juli 2011 är en lärare eller annan personal som får kännedom om att en elev eller ett barn anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i skolan skyldig att anmäla detta till rektorn/förskolechefen. Utreda uppgift om kränkande behandling Vidta åtgärder. Diskrimineringsbyrån Uppsala. Har du blivit utsatt för näthat?

Diskrimineringsbyrån Uppsala

Eller har du sett näthat som riktade sig mot en annan person eller en hel folkgrupp? Diskrimineringsbyrån Uppsala. Näthat-juridisk-lathund-2014. Nätpraxis (with images, tweet) · kentlundgren. Sveriges största juridikblogg. Presentation-krankningar-beo-skolinsp-dag-2013.pdf.