background preloader

Klartext

Klartext

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=493

Related:  Svenska som andraspråksvaSwedish

Lexin Välkommen till Lexin på nätet! Här hittar du lexikon på femton minoritetsspråk, men även bildmaterial och kortare videofilmer. Lexikon i bokform finns på följande språk och kan beställas här: Albanska, arabiska, bosniska, finska, grekiska, kroatiska, makedoniska, nordkurdiska, persiska, romska (arli), rumänska, serbiska, somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska, turabdinska och vietnamesiska. Svenska Lexin finns nu i en helt ny version. Det är den mest omfattande revideringen som gjorts sedan första versionen kom 1984. Rätt nycklar låser upp texten – Vad betyder ”specerivaror”? Kan man dela på ordet – vad är varor? Något man köper, ja.

Lilla Aktuellt (Du har väl inte missat vår sändningstid? Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Diskussionsfrågor till Lilla Aktuellt Skola 18 december Ett helt år har snart gått och veckans Lilla Aktuellt Skola summerar året, och dess nyhetshändelser. Barnquiz - Frågesport i nyttig kunskap för små och stora barn Frågor i denna quiz Vilken av dessa bollar skall helst ner i ett hål? Från vilket land härstammar maträtten fajitas? Från vilket land kommer fetaost? I vilket land utvecklades papyrusarket vars tillverkningsmetod förblev en väl bevarad hemlighet under många år? Vad produceras osten huvudsakligen av? SFI-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång. SFI och arbetet med nyanlända elever har alltid legat mig varm om hjärtat. Dessa underbara barn som genom att vara just barn, leker sig in i den svenska skolan. Vilka appar skulle fungera för dem, för att ge dem en större chans att integreras i den svenska skolan, ge dem en större chans att kunna delta på sina egna villkor, och också kunna dela med sig av sina egna berättelser i ord och bild.

Lexin Välkommen till Lexin på nätet! Här hittar du lexikon på femton minoritetsspråk, men även bildmaterial och kortare videofilmer. Lexikon i bokform finns på följande språk och kan beställas här: Albanska, arabiska, bosniska, finska, grekiska, kroatiska, makedoniska, nordkurdiska, persiska, romska (arli), rumänska, serbiska, somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska, turabdinska och vietnamesiska. Svenska Lexin finns nu i en helt ny version. Det är den mest omfattande revideringen som gjorts sedan första versionen kom 1984. Svenska idiom du kan använda! Höja på ögonbrynen Den lille pojken höjde på ögonbrynen när pappa bytte till dykardräkt. Visa att man är förvånad; reagera med förvåning.

Lista över svenska idiomatiska uttryck För ordspråk, se Lista över svenska ordspråk. För liknelser, se Lista över svenska liknelser. Detta är en lista över idiomatiska uttryck på svenska. A[redigera | redigera wikitext] Aldrig i livet – Starkt uttryck för att vägra gå med på något. Learning Swedish – ny gratis webbkurs i svenska Learning Swedish är en gratis nybörjarkurs i svenska för självstudier på webben, som tagits fram av Svenska institutet i samarbete med svenska och utländska universitet. Webbkursen går snabbt framåt och riktar sig i första hand till internationella studenter, utan förkunskaper i svenska, men kan förstås användas av alla som är intresserade av att lära sig språket. I början av nästa år (2016) startar även betalkurser med lärarstöd för en effektivare språkinlärning. Kursen är uppdelad i tre moduler som tillsammans motsvarar nivå A2:1 enligt den gemensamma europeiska nivåskalan för språk. I kursen möter du några utbytesstudenter som pluggar vid ett svenskt universitet.

Fria e-resurser Här kan du hitta länkar till e-böcker och ljudböcker på olika språk och som är gratis att ladda ner. På flera olika språk International children's digital library har barnböcker från hela världen, på många olika språk och som kan läsas online. Läs mer: childrenslibrary.org Worldstories är en webbsida med både traditionella och nyare berättelser för barn och unga från hela världen, på 21 olika språk. Svenska som andra språk - Verb Grundnivå Lexin Animationsteman (Tema Modersmål, Skolverket) Vardagliga verb indelade i 15 teman. De studernade kan slå upp verbet, se hur det är skrivet, höra hur det låter och se en animation. De första verben (pdf, också som doc) & Verbböjning 1 (pdf, också som doc) Förteckning över verb (med bild) samt verbövning .

Cirkelmodellen - ett konkret exempel Jag hör lite då och då att lärare är nyfikna på cirkelmodellen och hur man kan arbeta utifrån den. Cirkelmodellen, eller cykeln, för undervisning och lärande är en pedagogisk modell som vuxit fram inom genrepedagogiken. Genrepedagogiken handlar i grund och botten om explicit undervisning, att synliggöra och tydliggöra sådant som eleverna annars förväntas klara på egen hand. En ipad är flerspråkig och kan bygga broar mellan språken. – Bårslövs skola En föreläsning med Camilla Liljedahl och Inger Westin. Båda är specialpedagoger och jobbar på Skoldatateket, utbildningsförvaltningen i Stockholm. En fantastisk föreläsning med många bra tips och idéer om hur vi kan göra lärmiljöerna mer tillgängliga för nyanlända elever . Användningen av digitala verktyg och alternativa arbetssätt gör att alla elevers behov blir tillgodosedda. De menar att genom att använda digitala verktyg öppnar man upp för en sociokulturell miljö där eleverna blir aktiva och med lärandet i fokus. Digitala verktyg ska inte bara bli en ”happening” i klassrummet utan användas som verktyg.

Related:  Svenskasuedois