background preloader

Klartext

Klartext

Ny i svenska skolan Klartextfrågor Frågor till Sveriges radios Klartext - nyheter på lätt svenska. Frågorna konstruerades av Monica Tanner Krantz Sfi Västerort i Stockholm där hon nu har slutat. Så för närvarande kommer inga fler övningar. Lyssna på Klartext och svara på frågorna i ett Worddokument. Lilla Aktuellt (Du har väl inte missat vår sändningstid? Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng I Sverige, precis som i alla världens länder, finns kriminella gäng. Är det tryggt där ni bor? Fabriken i Bjuv I samhället Bjuv i Skåne ska en fabrik stängas. Vad tycker ni om det här? Talang Vi har i Lilla Aktuellt snackat en del om talang i veckan, utifrån de här frågorna: Vad är du bra på? Vad är en talang? Frågor till Lilla Aktuellt Skola 10 mars 2017 Många ringer om psykisk ohälsa Till organisationen Bris, barnens rätt i samhället, kan man ringa, mejla och chatta om man tycker något är jobbigt eller om man går och tänker och grubblar. - Vet du vad som menas med psykisk ohälsa? - Vad tänker du när Benthe, "TheBentish", beskriver hur det kan vara att ha ångest och må dåligt inom sig? - Vilken betydelse har det att en del kändisar pratar på Youtube om ångest och psykisk ohälsa? - Har du koll på Bris? - Vilka pratar du med om något känns jobbigt? Internationella kvinnodagen Svordomar Sömn-vanor

Våra svenska dialekter - SweDia 2000 Lexin Välkommen till Lexin på nätet! Här hittar du lexikon på femton minoritetsspråk, men även bildmaterial och kortare videofilmer. Lexikon i bokform finns på följande språk och kan beställas här: Albanska, arabiska, bosniska, finska, grekiska, kroatiska, makedoniska, nordkurdiska, persiska, romska (arli), rumänska, serbiska, somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska, turabdinska och vietnamesiska. Svenska Lexin finns nu i en helt ny version. Det är den mest omfattande revideringen som gjorts sedan första versionen kom 1984. Lexin på nätet är ett samarbete mellan Institutet för språk och folkminnen, och Kungliga Tekniska högskolan.

Sfi-podden med livshistorier - Sfi Malmö 7 elever från Sfi på Folkuniversitet i Malmö, med olika bakgrund, erfarenheter och utbildning, berättar sina historier. I slutet av varje månad kommer ett nytt avsnitt. Prenumerera på Sfi-podden på iTunes. Avsnitt 3: Rafiq Albaida Rafiq är från Palestina men lämnade sitt hemland och sin familj som 21-åring för att uppfylla sina drömmar om ett annat liv långt hemifrån. Här kan du lyssna på tredjeavsnittet och klicka dig vidare till iTunes så du kan prenumerera på kommande avsnitt. Avsnitt 2: Ilke Köleli I Avsnitt 2 berättar 31-åriga Illke Köleli från Turkiet om när hon som liten ofta fick flytta på grund av hennes pappas politiska åsikter. Här kan du lyssna på andra avsnittet och klicka dig vidare till iTunes så du kan prenumerera på kommande avsnitt. Avsnitt 1: Nadia Abdurachman I avsnitt 1 berättar 28 åriga Nadia från Uigur i Kina sin historia. Här kan du lyssna på första avsnittet och även klicka dig vidare till iTunes så du kan prenumerera på kommande avsnitt i din poddläsare. OBS!

En ipad är flerspråkig och kan bygga broar mellan språken. – Bårslövs skola En föreläsning med Camilla Liljedahl och Inger Westin. Båda är specialpedagoger och jobbar på Skoldatateket, utbildningsförvaltningen i Stockholm. En fantastisk föreläsning med många bra tips och idéer om hur vi kan göra lärmiljöerna mer tillgängliga för nyanlända elever . Användningen av digitala verktyg och alternativa arbetssätt gör att alla elevers behov blir tillgodosedda. De menar att genom att använda digitala verktyg öppnar man upp för en sociokulturell miljö där eleverna blir aktiva och med lärandet i fokus. Digitala verktyg ska inte bara bli en ”happening” i klassrummet utan användas som verktyg. Tips på appar att använda till nyanlända elever: Tabel Top Translator – En app som används för att översätta tal och text. Google översätt – Här kan eleven få hjälp att läsa in, skriva och lyssna på ord och meningar som man vill få översatt. Inläsningstjänst – Den här appen ökar tillgängligheten för elever som är i behov av lässtöd. Anna Rolfner

Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker? Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket? I "Allmänt"

Att läsa, skriva och kommunicera bättre | Svensk grammatik - testa dig!

Related: