background preloader

Klartextfrågor

Klartextfrågor
Frågor till Sveriges radios Klartext - nyheter på lätt svenska. Frågorna konstruerades av Monica Tanner Krantz Sfi Västerort i Stockholm där hon nu har slutat. Så för närvarande kommer inga fler övningar. Kanske någon annan har frågor till Klartext som jag kan lägga ut till glädje för andra? Lyssna på Klartext och svara på frågorna i ett Worddokument.

Våra svenska dialekter - SweDia 2000 8 SIDOR – Lyssna Sverige får spela EM i fotboll nästa sommar. Tacka Zlatan Ibrahimovic för det. Han gjorde båda Sveriges mål i den avgörande matchen mot Danmark i tisdags kväll. Matchen slutade 2-2 och det räcker för att Sverige ska vara klart för slutspelet. Sverige vann den första matchen mot Danmark i lördags med 2-1. Danskarna deppade på Idrottsparken i Köpenhamn och svenskarna jublade. Men lyckligast var Sveriges ledare Erik Hamrén som fått mycket skäll den senaste tiden för att laget spelat dåligt. – Vi gör en fantastisk match och jag älskar Zlatan, sade han efter matchen. Den näst bäste svensken var Andreas Isaksson i målet. – Det känns otroligt skönt att vi vann och får spela EM. Han är född samma år och samma dag som Zlatan och de två är bland dem som varit med i landslaget längst tid.

Sfi-podden med livshistorier - Sfi Malmö 7 elever från Sfi på Folkuniversitet i Malmö, med olika bakgrund, erfarenheter och utbildning, berättar sina historier. I slutet av varje månad kommer ett nytt avsnitt. Prenumerera på Sfi-podden på iTunes. Avsnitt 3: Rafiq Albaida Rafiq är från Palestina men lämnade sitt hemland och sin familj som 21-åring för att uppfylla sina drömmar om ett annat liv långt hemifrån. Här kan du lyssna på tredjeavsnittet och klicka dig vidare till iTunes så du kan prenumerera på kommande avsnitt. Avsnitt 2: Ilke Köleli I Avsnitt 2 berättar 31-åriga Illke Köleli från Turkiet om när hon som liten ofta fick flytta på grund av hennes pappas politiska åsikter. Här kan du lyssna på andra avsnittet och klicka dig vidare till iTunes så du kan prenumerera på kommande avsnitt. Avsnitt 1: Nadia Abdurachman I avsnitt 1 berättar 28 åriga Nadia från Uigur i Kina sin historia. Här kan du lyssna på första avsnittet och även klicka dig vidare till iTunes så du kan prenumerera på kommande avsnitt i din poddläsare. OBS!

TV: Med körsången lär de sig svenska på ett roligt sätt - Nyheter - avestatidning.com Krylbo Vem kan segla förutan vind? är inte bara en känd folkvisa, utan även en lektion i svenska. Simon Bergström och Siri Arvidsson från folkhögskolan märker hur flyktingarna utvecklas i den nya kören. Ett 30-tal sångglada människor från olika delar av världen träffas en gång i veckan i PRO-lokalen i Krylbo.Där lär de sig att sjunga på svenska, förstå och tolka ordens innebörd, och ha trevligt på kuppen.– Jag skjutsade dem tillbaks till flyktingförläggningen i Folkarbo, och när vi kom fram ville de att vi skulle sjunga en gång till ute på parkeringen så att de andra fick höra, säger Simon Bergström, 23 år. Han går musiklinjen på Sjöviks folkhögskola med inriktning vokalensemble.När Siri Arvidsson, 20 år, som går samma linje med inriktning körledning, kläckte idén om att starta en kör med flyktingar, var han genast med på noterna.– Ett fantastiskt sätt att hjälpa flyktingar på. Musiken hjälper till att ge mening åt språket.

Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? Gör egna och dela med dig av! På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker? Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket? I "Allmänt"

Kraftig skogsbrand rasar i Västervik – stopp på E22 En kraftig skogsbrand rasar i Västerviks kommun. – Den sprider sig väldigt fort, säger Richard Brown, brandmästare. Brandkåren har nu begärt in helikoptrar. Branden startade vid lunchtid längs E22 mellan Gamleby och Almvik i Västerviks kommun. – Som det verkar just nu har vi inte någon uppfattning om hur stor den är men den sprider sig väldigt fort, säger Richard Brown, brandmästare vid räddningstjänsten i Västervik. Stopp i trafiken Det troliga är att branden orsakats av en lastbil som drabbats av en däckexplosion och då har däckrester flugit ut vid sidan av vägen och antänt gräset. Räddningstjänsten har begärt in helikoptrar för att vattenbomba branden. Sedan 13.45 har E22 stängts av helt i södergående körriktning och långa köer har bildats på platsen. 40 brandmän bekämpar Räddningschefen uppskattar senare under fredagseftermiddagen att ett område på 600 gånger 500 meter är i brand. För närvarande arbetar 40 brandmän från fem stationer med att bekämpa elden. Texten uppdateras

Att läsa, skriva och kommunicera bättre | Svensk grammatik - testa dig!

Related: