background preloader

Att skriva en novell

Att skriva en novell
Det första jag vill säga om novellskrivandet är att det är en kreativ process som inte låter sig rutas in. Men precis som med alla andra kreativa processer (skapa musik, måla tavlor, etc) behöver man först lära sig hantverket. Man lär sig att skriva noveller genom att läsa noveller, men framförallt genom att skriva noveller. Om du är fullständig nybörjare på att skriva noveller har jag ett kom-igång-tips. Vill du veta mer om de olika novellformerna och vad som definierar en novell rekommenderar jag sidan Vad är en novell? Kanske du vill lära dig hur man konstruerar en berättelse, lång som kort, enligt "snöflinge-metoden"? Och kanske vill du spåna fram en berättelse med hjälp av den helautomatiska Intrig-skaparen... Det kan ju också vara så att du tänker ställa upp i en novelltävling och undrar hur man bär sig åt för att vinna - då bör du ju inte missa den här artikeln från min blogg där jag ger dig sju omistliga novelltips! För mig handlar det om ett sug – jag måste helt enkelt skriva.

Svenskanoveller Wiki Beskrivande I det här inlägget ska jag försöka beskriva hur jag arbetar formativt med läsutveckling. Hur arbetet med att utveckla elevernas läsförståelse, med hjälp av lässtrategier, också ska göra eleverna medvetna om vad som är målet, var de själva befinner sig i förhållande till målet och vad som är nästa steg. Jag introducerade läsfixarna för ca två år sedan och eleverna i min klass är förtrogna med de olika lässtrategierna och använder dem. För att komma vidare ville jag få eleverna att förstå att man kan använda strategierna med olika kvalitet, att det finns en progression, utveckling i sättet att förutspå, göra kopplingar, att sammanfatta osv. En förutsättning när man arbetar formativt är att eleverna förstår målet och kriterierna för framgång. För att förstå att man kan använda lässtrategierna med olika kvalitet använder vi oss av en kunskaps- och kvalitetstrappa som vi har uppsatt på ena väggen i klassrummet: När vi arbetar med kvalitet gör vi det ofta först i par.

Ett halvt ark papper Att skriva ett bra svar. | Tankar om svenska Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Den här gången gjorde vi så här: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Läs igenom frågan noggrant så att du verkligen svarar på rätt sak.Ta det lugnt så att du hinner tänka till. De är kloka mina 7:or! Nu ska jag lägga någon lektion till på att läsa och svara på frågor innan vi avslutar den delen av läsandet, sen går vi vidare mot en skrivuppgift. /Hanna

Related: