background preloader

Svenska som andraspråk

Facebook Twitter

Svenska som andraspråk i Sorsele. LÄSFÖRSTåELSESTRATEGIER - Att sammanfatta. Svenska För Nyanlända - Swedish for beginners. Upload PDF files for lessons Marie R Loading...

Svenska För Nyanlända - Swedish for beginners

Working... ► Play all. 1st International Collection of Tongue Twisters. Kan du alla gamla ordspråk? De här klassiska ordspråken har du säkert använt då och då.

Kan du alla gamla ordspråk?

Men vet du vad de betyder? Det vet vi och förklaringen är kanske inte vad du trodde. Häng med. Öga för öga, tand för tand. Från Andra Mosebok med betydelsen att varje ond gärning eller brott ska bemötas med en lika obehaglig handling. Allt är inte guld som glimmar. Bättre fly än illa fäkta. Upprepning är kunskapens moder. Vägen till helvetet är kantad med goda föresatser. På rullande sten växer ingen mossa. Ändamålet helgar medlen. Kläderna gör mannen. Gräset är alltid grönare på andra sidan. Kasta inte sten i glashus. I de lugnaste vattnen går de största fiskarna. Måla inte fan på väggen.

Webbstöd till läromedel

Kortfilmer. Läsning. Genrer/texttyper. Textkort. Här har vi samlat textkort som du kan använda när du jobbar med bland annat kortöglor, sammansatta ord, bildspråk och rim.

Textkort

Du kan skriva ut materialet. Kortöglor eller loop-kort Loop-korten består av två delar, en fråga och ett svar. Alla deltagare får ett kort var. Dela ut alla kort också om deltagarna är färre än korten. Sammansatta ord Med sammansatta ord kan ni leka på många olika sätt. Bildspråk Idiom. Para ihop idiomen med förklaringarna, t.ex. genom att lägga korten med idiomen i en påse och breda ut förklaringarna på bordet, med texten synlig eller inte. Bokpratsspel ny version. Målboken 1. Målboken 2. Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och grammatik. Språkvägen - för sfi kurs C. Språkvägen - för sfi kurs B. Texter att lyssna på inför NpSva9. 2010-01-08 11:26 Joakim Wendell Här nedan hittar du texter och uppgifter till ett gammalt nationellt prov.

Texter att lyssna på inför NpSva9

Texterna är i pdf-format, så du behöver Adobe reader för att kunna läsa dem. OBS! Texterna syns inte om du använder Internet Explorer. Använd därför hellre Mozilla Firefox. Att fundera på angående texterna: Vad handlar texten om? Vad är det för slags text? Finns det några texter du tycker är intressanta? Finns det några texter som är ointressanta? Är det några texter som är svåra att förstå sig på? Svenska och arbetsliv för invandrare. Svenska - Studi.se.

Skrivgenrer

Filmer om skrivande. Dialekter/svenska språket. Lyssna. Översättning. Nyheter: läs och lyssna. App tips. Grammatik. Svensk grammatik på arabiska. Sagor. Språkstegen. Grunder i Word. Serier i undervisningen. Gruppträning – boksamtal. Att prata böcker tillsammans med kloka medmänniskor är fantastiskt roligt.

Gruppträning – boksamtal

Och man lär sig så mycket av varandra! De mest intressanta boksamtalen blir det ofta när man inte är riktigt överens eller när boken man läst är lite konstig och svår att förstå. I boken Böcker inom oss av Aiden Chambers finns förslag på hur man kan organisera ett boksamtal så att alla kommer till tals och får lära av varandra. Han föreslår att man gör ungefär så här: Ha ett stort papper som ni kan anteckna på. I kolumnen Jag tycker om ska ni skriva något ni gillat med boken. När ni har gått igenom så alla i gruppen snabbt fått säga något som passar i alla kolumner så börjar det spännande samtalet. Sätt då igång att samtala om det!

Hjälp varandra med möjliga förklaringar till frågor, argument om vad som ni gillar och inte gillar, försök förstå varför mönstren finns där och lyssna till varandras kopplingar! När ni samtalat klart så kommer ni allihop att ha lärt er en massa av varandra. Modersmål. Papunets spelsidor. Pussel 2 Ritprogram Grottorna vid Dimmornas flod Att ta hand om en hund.

Papunets spelsidor

Hej Svenska. Magiska skrinet. Texttyper. Här nedan kommer min vägg för de olika texttyperna med exempel på varje typ av text.

Texttyper

Jag gjorde dessa till detta blogginlägg Svenskläraren tolka begreppen genrer respektive texttyper om du vill läsa mer. Ett halvt ark papper. Lilla Aktuellt. (Du har väl inte missat vår sändningstid?

Lilla Aktuellt

Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng I Sverige, precis som i alla världens länder, finns kriminella gäng. Den senaste tiden har det pratats mycket om de brott som kriminella gäng gör, bland annat att de skjuter varandra. Många politiker har sagt att mer måste göras för att stoppa våldet, och Stefan Löfvén har lovat att polisen ska få mer resurser. Är det tryggt där ni bor? Fabriken i Bjuv I samhället Bjuv i Skåne ska en fabrik stängas. Vad tycker ni om det här? Talang Vi har i Lilla Aktuellt snackat en del om talang i veckan, utifrån de här frågorna: Vad är du bra på?

ABC. Bokstavsspelet. ABC-klubben åk 1. Modersmål-Diktamen.