background preloader

Media Smart - Utbildar morgondagens smartaste konsumenter!

Media Smart - Utbildar morgondagens smartaste konsumenter!

http://mediasmart.se/startsida

Related:  KällkritikSOErika. Källkritik, informationssökning

Allt du behöver veta om källkritik på nätet Internet är fullt av skatter, men också mycket som vi inte ska lita på. Eftersom informationsflödet är så enormt är det ytterst viktigt att vara kritisk mot det vi möter. Isabella Holm som jobbar för organisationen Sällskapet för mediefostran berättar om den källkritiska metoden som man kan använda för att ta reda på om en källa är trovärdig. Världsklass Faktaböcker SO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Läs mer VÄRLDSKLASSFortsättningen på succén Fröken Europa!Världsklass är den spännande fortsättningen på Fröken Europa. Nu handlar det om globala frågor som rättvisa, miljö och hållbar framtid. Här är tipsen som gör ditt googlande lättare Känner du dig som en expert på Google? Eller är du en novis på att använda sökjätten? Var du än står inom det spannet så kan vi garantera dig att de här tipsen kommer revolutionera sättet du använder dig av Google.

Hon utbildar förskollärare i källkritik ”Vem är det som skriver så?” Skalman frågar den gråtande Lille Skutt, som läst på nätet att Bamse inte blir stark av dunderhonung längre. — Ett skitsmart grepp att utgå från barnens populärkulturella intressen, tycker Ulla-Karin Lundgren Öhman om Bamse-redaktionens metod att lära de unga läsarna källkritik genom en seriestrip med de älskade figurerna (Bamse nr 2/17). PULS 4-6 - Natur och Kultur Välkommen till PULS 4-6! Kompletterande material till grundböckernaHär kan du hitta kompletterande material till PULS-böckerna, som till exempel facit, bedömningsunderlag, filmer och digitala verktyg – klicka på respektive bok här nedanför. Kompletterande, fristående material Du kan även beställa PULS-snurror som underlättar läsförståelse av faktatexter och andra inspirerande gratismaterial.

Anonymitet på nätet – ett måste för yttrandefrihet Anonymitet är ett tveeggat svärd som antingen kan skydda eller skada. Det är inte ett fenomen som föddes med internet, men debatten har förts under många år inom internetvärlden om det finns anledning att förbjuda möjligheten att uppträda anonymt på nätet, eller om den ska försvaras och finnas kvar. Hur anonymitet används på internet, eller hur anonym en internetanvändare faktiskt är har också diskuterats genom åren. Så var står vi nu? Om bloggaren Jordens inre och yttre krafter Syfte Syftet med avsnittet är att eleverna ska utveckla förmågan att analysera hur jordens inre och yttra krafter påverkar naturen och samhället, dels i närområdet men också på andra platser på jorden. Konkretiserade mål med avsnittet Målet med undervisningen är att du ska lära dig Jordens inre krafter Hur jorndens inre är uppbyygtAtt jordskorpan består av plattor och vilka teorier som stöder detta.Hur plattrörelserna påverkar jordytan och människornas livsmiljö.Hur bergarter bildas och kunna ge exempel på några bergarter.Att ge exempel vilka konsekvenser ett vulkanutbrott och en tsunami kan ge upphov till

Tema källkritik: Kan man lita på Mia Skäringer eller inte? » Mediekompass Publicerad: 17 mars 2014 Proviva är ett ”hälsodrycksföretag” som driver kampanj under rubriken ”Det räcker” som syftar på alla människor som kör olika bantningsmetoder. Författaren och komikern Mia Skäringer flyttar sin blogg till Provivas hemsida. Den 26 februari skriver hon sitt första inlägg på sin blogg som publiceras på Provivas site. Den 7 mars publicerar hon en debattartikel i Aftonbladet.

Länkspecial: digital källkritik Verktyg och videos Länkar till filmer, studiematerial med mera som handlar om att arbeta med källkritik i skolans värld. MIK för mig Statens medieråds nysläppta material om medie- och informationskunnighet, ”MIK för mig”, med bland annat färdiga lektioner. SO Sandra Lundin är högstadie-och gymnasielärare vid Svenska skolan i Paris. Naturligtvis blev vi jätteglada när Sandra ville gästblogga hos oss. Att UR används utomlands det vet vi, men hur är extra kul att få reda på. Informationssökning Att hitta relevant och riktig information handlar mycket om att ställa rätt frågor och att ställa dem på rätt sätt. Dessutom gäller det att kunna sålla i resultatet och att ha ett kritiskt förhållningssätt till informationen man får fram. Nedan ger vi ett antal råd på vägen när det gäller informationssökning. Råden är baserade på vad Skolverkets Kolla källan rekommenderar. Här kan du ladda ner en checklista för informationssökning på nätet.

Åsneryd Åsneryd mitt i Skåne är en fantastisk plats. Mellan de gröna dalarna i sydliga Skåne ligger denna exklusiva turistort, som trots sin stora popåläritet har lyckats behålla sin genuina atmosfär. 736 invånare är bosatta här året runt. Åsneryd har klimatet du drömmer om! En ödes nyck av naturen har lett till att en spricka i jordskorpan låter grundvattnet passera genom det inre av jorden och värms då upp till över 100 grader. Vattnet återvänder tillbaka till ytan i små kokande håligheter. Dessa varma ihåligheter värmer upp dalgången så att vintertemperaturen aldrig understiger +21 grader.

Related: