background preloader

Källkritik – genomskåda mediebruset

Källkritik – genomskåda mediebruset
Hot och våld präglar många journalisters vardag eftersom starka intressen ibland står i vägen för sanningen. Hör svenske journalisten Martin Schibbye berätta om tiden i etiopiskt fängelse. Så försöker makthavare tysta journalister I kursplanen för samhällskunskap står det att eleverna ska kunna urskilja budskap, avsändare och syfte i olika medier och det gäller såklart även i sociala medier som Facebook och Twitter, eller i bloggar. Skolverket: Kursplan för samhällskunskap Skolverket: Kursplan för bild Längd: 2:47

http://www.ur.se/Tema/Kallkritik-genomskada-mediebruset

Related:  SAMHÄLLSKUNSKAP 1BErika. Källkritik, informationssökningUpphovsrätt, källkritik

Medialized : Just say yes Varje dag försöker vi människor påverka andra att säga ja och varje dag möts vi av tusentals uppmaningar att säga ja. Men vad är det som får oss att säga ja till budskap i reklam eller från makthavare? Enligt den amerikanske professorn Robert Cialdini är det sex olika faktorer som spelar in. Cialdini berättar om sin forskning och vi möter indiska såpaskådisar som vill påverka tittarna att säga ja till en modernare syn på äktenskap och samlevnad. Vi möter även männen bakom "The Yes Men" som använder sig av människors tilltro till expertbudskap för att driva med politiker och företag. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Anonymitet på nätet – ett måste för yttrandefrihet Anonymitet är ett tveeggat svärd som antingen kan skydda eller skada. Det är inte ett fenomen som föddes med internet, men debatten har förts under många år inom internetvärlden om det finns anledning att förbjuda möjligheten att uppträda anonymt på nätet, eller om den ska försvaras och finnas kvar. Hur anonymitet används på internet, eller hur anonym en internetanvändare faktiskt är har också diskuterats genom åren. Så var står vi nu? Om bloggaren

Informationssökning Att hitta relevant och riktig information handlar mycket om att ställa rätt frågor och att ställa dem på rätt sätt. Dessutom gäller det att kunna sålla i resultatet och att ha ett kritiskt förhållningssätt till informationen man får fram. Nedan ger vi ett antal råd på vägen när det gäller informationssökning. Råden är baserade på vad Skolverkets Kolla källan rekommenderar. Här kan du ladda ner en checklista för informationssökning på nätet. Sven-Eric Liedman: Vad innebär det att vara kritisk och vad har det med skola... ”Invandringskritiska partier”. Jag vet inte när ordet först dök upp, men plötsligt fanns det där, i nyhetssändningar, på ledarsidor, i insändarspalter, överallt. Det var den nya beteckningen på partier som såg frågan om invandringen som politikens a och o. Front national i Frankrike, Jobbik i Ungern, Dansk Folkeparti i Danmark, Sverigedemokraterna här hemma förenades alltså i att de var invandringskritiker.

PO PO får in cirka 400 anmälningar om året. Det första PO granskar när en anmälan kommit in är om anmälan rör en tryckt periodisk skrift, om anmälaren är personligen berörd av publiceringen samt om publiceringen skett under de senaste 3 månaderna. Om PO beslutar att utreda saken vidare skickas en kopia av klagomålet till den anmälda tidningen för yttrande. Tidningen ska normalt svara inom två veckor. Här är tipsen som gör ditt googlande lättare Känner du dig som en expert på Google? Eller är du en novis på att använda sökjätten? Var du än står inom det spannet så kan vi garantera dig att de här tipsen kommer revolutionera sättet du använder dig av Google.

Att googla – är det så enkelt? Mina 7or har fått varsin dator. Är det bra så? Sätt igång och jobba? ”De förstår inte hur journalistik går till” Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation.FOTO: Tor Johnsson 22 mars, 2016 Samtal med De som anklagar traditionella nyhetsmedier för att vara vänster, höger, eller för att ägna sig åt mörkläggning – de förstår ofta inte hur journalistik går till. Det säger Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation på JMG vid Göteborgs universitet. Yttrandefrihet Rätten att fritt hysa en åsikt och att uttrycka den i tal, skrift eller bild slås fast i den allmänna förklaringens artikel 19 liksom i konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, artikel 19. Yttrandefriheten har fått nya möjligheter i och med utbredningen av internet i världen. På bara en millidels sekund kan information och åsikter spridas till hundratusentals mottagare runt om i världen.

Related: