background preloader

Aha det är så jag ska utveckla min text! Nu förstår jag precis hur jag ska skriva...

Aha det är så jag ska utveckla min text! Nu förstår jag precis hur jag ska skriva...
Aha det är så jag ska utveckla min text! Nu förstår jag precis hur jag ska skriva… Citatet ovan kommer från en elev i årskurs nio. Ni kanske vill veta hur vi arbetade för att eleven skulle utbrista i eufori vad hen kom på. Jag tänkte dela upplägget med er och det är väldigt enkelt. Det utgår nämligen från de gamla nationella proven som återfinns på Skolverkets hemsida. Upplägget i sig är inte revolutionerande men för just denna elev var det det. I /…/ skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formlera sig enkelt, begripligt och relativt sammanhängande. Hur konkretiserar man aspekterna? Jag valde att lägga upp det på ett lite bakvänt sätt för mig då jag brukar börja med att visa på exempeltexter. Gå igenom instruktionen Till att börja med visade jag instruktionen för uppsatsdelen. Eget skrivande Eleverna fick sedan skriva brevet under resten av lektionen och fortsätta under nästa lektion för att hamna på den tid som eleverna får på själva skrivdagen på de nationella proven. PS!

http://lrbloggar.se/annikasjodahl/aha-det-ar-sa-jag-ska-utveckla-min-text-nu-forstar-jag-precis-hur-jag-ska-skriva/

Related:  SkrivaWritingEngelska 2Övrigtwriting

Hjälp! Hur får jag elever att utveckla sitt skrivande? Hur tydliggör jag för mina elever vad som utmärker en bra text och hur kan jag få dem att applicera sina lärdomar på eget producerande? Det är en inte en ovanlig fråga man som pedagog brottas med. Jag läser ofta om att elever blir sämre skribenter och inte minst i den rapport från Skolinspektionen från den 26 januari 2016, Att elever behöver mer lärarstöd i svenska. Rapporten visar att det är vi lärare som måste ge eleverna det stödet. Hur kan vi göra så att eleverna utvecklar sitt skrivande? En guide till nationella provets uppsatsdel för Engelska 6 — LASSE_BJORKLUND Metaforer Det verkar väldigt viktigt att eleverna får en chans att verkligen, på ett djupare sätt, förstå själva skrivprocessen, eller kritiskt arbete i största allmänhet. Ett antal studier har visat att man kan använda sig av metaforer för att hjälpa eleverna att tänka kritiskt, och Wan (2015) undersökte hur man kunde låta eleverna formulera egna metaforer för att utveckla sin förståelse för skrivprocessen för andraspråkselever i engelska.

St. Patrick's Day - Mia Smith Som språklärare utgår jag gärna från högtider i olika engelskspråkiga länder. Eleverna stöter ofta på dessa i filmer och tv-serier, och att ge dem ordentlig förförståelse är ett bra sätt att koppla ihop skolengelskan med fritidsengelskan, eller den extramurala engelskan som den också kallas. Ett av mina favoritländer är Irland, och då är St. Glosförhör - bara om vi lär oss - Mia Smith Glosläxornas vara eller inte vara debatteras hett bland språklärare. I det här inlägget vill jag inte lägga fokus på om, utan på hur, men inte på själva läxan, utan på hur den förhörs. Glosor förhörs på många olika sätt i skolan. Det klassiska är att eleven skriver ner orden var för sig, antingen som läraren säger dem eller som de står på ett papper eller i ett digitalt responsverktyg.

När vikarien ska ta över - Robin Smith Jaha, VAB. Igen. Fan också! Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning Har du hört talas om adjektivsjukan? Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Adjektivsjukan betyder att någon gödslat med adjektiv. Instruktioner och hjälptexter blir en allt viktigare texttyp. Vårt samhälle kräver att individer ska klara en hel del komplexa uppgifter, helst helt och hållet på egen hand. Kommuninvånarna ska klara av att söka bygglov, boendeparkering och vårdtid på nätet. Busenkelt och kul! Ett busenkelt sätt att kombinera humor och att tala på målspråket är att använda sig av Mr Bean. Det finns hur många avsnitt som helst på Youtube. En av våra favoriter är Mr Bean at the cinema. Jag har provat uppgiften i årskurs 7-9 och på engelska.

Förändringar ledde till mindre stress Jag heter Anette Petersson och arbetar på högstadiet i en grundskola i ett av Malmös många segregerade områden. I dagens blogginlägg tänkte jag skriva om stress. Jag tänkte skriva om hur jag idag faktiskt känner mig mindre stressad än tidigare på grund av en del förändringar vår rektor genomförde på skolan.

Related: