background preloader

Engelska9 2014-15

Engelska9 2014-15

http://padlet.com/spraktrollet/gzfdqgnxexht

Related:  writing

Vi skapar #BlackOutPoetry Vi har tjuvstartat skapandet av BlackOutPoetry, ett tema som jag tänkte ha till hösten egentligen. Jag har tre nior som ville göra något kreativt sista veckorna. De som är klara med sina uppgifter har fått några exempel i korridoren att inspireras av: Elevexemplena är gjorda i förra veckan av några elever (och en av mig) och nu sitter där även en faktatext bredvid om vad BlackOutPoetry är för något. Eleverna kan läsa följande: BlackOutPoetry – ett kreativt sätt att få igång skapandet av egna dikter The Civil Rights Movement, och så har jag en dröm Under året som gått har jag på nätet vid flera tillfällen stött på pedagoger som i engelskan arbetat med civil rights. Ett frö planterades och så småningom började det växa fram en tanke om att även jag ville göra något kring detta. Sagt och gjort - för någon månad sedan drog jag igång. Jag valde att inleda med att se filmen The Help, som handlar om den färgade hemhjälpen under 1950-60-talet. Innan vi började titta pratade vi om medborgarrättsrorelsen i USA och vad det var. Eleverna fick också veta att de under filmens gång skulle fundera på följande:

Creating characters and setting Förmågor: Ni kommer att få arbeta med att utveckla ert skrivande, läsande och strategier för detta inom engelskan. Skrivandet kommer ni få utveckla genom att läsa och skriva om karaktärer och miljö i gestaltande form. Ni kommer få instruktionerna nedan uppdelat per gång och på engelska när vi sätter igång nästa v. Att göra: Vi börjar med att läsa olika miljöbeskrivningar. Att skriva filmmanus Film är ju fantastiskt roligt. Kul att spela in, roligt att titta på…. men ganska krävande att skriva manus. För att resultatet ska bli riktigt bra kan eleverna skriva Storyboards, men det är svårt och mycket tidskrävande. Dessutom är min erfarenhet att eleverna ändå gör ändringar och improvisationer när de väl filmar. Men ska filmen bli bra förutsätter det att manuset bygger på en trovärdig och genomförbar historia. Niornas filmarbete detta läsår startade redan i höstas då eleverna skrev en novell.

Berättelser som berör Läsårets sista lektion blev passande nog med ett härligt gäng ungdomar som går ut nian. Lektionen bjöd därför på sammanfattande tankar om ämnet svenska. Undervisningen har bland annat haft som syfte att: Utmana tankar genom olika berättelser (i bland annat reportage, krönikor, noveller, romaner, bilder, filmer och verkligheten)Uttrycka dessa tankar och åsikter i tal och skriftIfrågasätta det man ser, läser och hörUtveckla skrivandet i olika typer av texter En bärande grundidé som undervisningen vilar på är att den ska beröra och/eller att det ska upplevas som viktigt. Ämnena och uppgifterna ska kännas angelägna, vare sig det handlar om POLITIK, VÄNSKAP, KÄRLEK, GLÄDJE, SORG, DILEMMAN eller om något annat. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian Från jullovet till nu har jag arbetat med The Absolutely True Diary of a Part-time Indian av Sherman Alexie med mina nior. Vi har arbetat en lektion i veckan och eleverna har läst största delen hemma. Det är en hyfsat enkel bok med en hel del illustrationer som underlättar förståelsen. Om ni inte har tillgång till klassuppsättning av boken kan ni hitta den digitalt här: Digital version

I NPtider - Starwarsify your life and survive! Nu när vi går in i terminens tuffaste period kan det vara skönt att ha ett färdigt upplägg att sno! Ni som har svenska i er kombination med engelska kan nog behöva nåt färdigt för att överleva, eller hur? Var så goda! 14 anledningar att svenska ordspråk bara funkar i Sverige Om du någon gång åker utomlands – ge fasen i att använda svenska ordspråk. Det funkar inte, helt enkelt. 1. Nu har du skitit i det blå skåpet A letter of confession Syfte Att eleven får omsätta och formulera de tankar och känslor en text, film eller bild och de samtal som förts i klassen har väckt. Läraren reflekterar Uppgiften kan kopplas direkt till filmen i exemplet, men går att använda till andra texter och filmer om frågan/uppgiften omformuleras något. Istället för att skriva ett “bekännelsebrev” kan eleverna skriva ett brev till, eller från, valfri karaktär. I tipset finns även kortfattat beskrivet hur texten i exemplet kan bearbetas, men fokus ligger på slutuppgiften.

Engelska 5 - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet Här ges exempel på olika typer av uppgifter som kan förekomma i nationella prov i Engelska 5 i gymnasieskolan. Provuppgifterna kommer framför allt från utprövningsmaterial som inte använts i prov, men också från tidigare givna prov, som inte längre omfattas av sekretess. Observera att Explain yourself Syfte Att kunna formulera sig i skrift och att kunna anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare. Läraren reflekterar Den här typen av uppgifter väcker lusten att skriva. Eleverna tycker om att få larva sig fritt då jag poängterar att polisen i Colchester knappast bryr sig om deras stavning, de vill bara veta om de ska arrestera eller deportera! 11 svenskar som tagit det här med engelska till en ny nivå Ibland kan det vara svårt med engelskan. 1. Personen som satte upp den här skylten skolkade nog en del 2. Den här mannen 3.

Let's eat Benny! · Mia Smith I flera år har jag reflekterat över att mina 9or inte riktigt skriver på den nivå jag önskar i engelskan, det är just det delprovet som inte riktigt hänger med de andra. När jag reflekterar över detta är det viktigt att jag inte skyller ifrån mig på deras undervisning tidigare i grundskolan eller deras svensklärare, utan att jag ser formativt på min egen undervisning och ser över vad som kan förändras. Därför har jag under vintern valt att lägga lite extra fokus för mina 9or på skrivandet. Olika språk har olika skrivregler, även om mycket är gemensamt.

Related: