background preloader

Värdegrund/kamratskap

Facebook Twitter

Seriealbumet Sofia Z-4515. Sofia Z-4515 är ett seriealbum om romer under Förintelsen och berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget.

Seriealbumet Sofia Z-4515

Sofia var bara åtta år när hon fördes till koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau. Fångnumret, Z-4515, tatuerades på hennes arm. När kriget tog slut kom hon till Sverige med hjälp av Röda Korset. Då var hon fjorton år och helt ensam. Seriealbumet är skriven av Gunilla Lundgren och illustrerad av Amanda Eriksson och kom i tryckt version 2006. Ladda ner seriealbumet kostnadsfritt i iBooks Store för läsning på iPad/mac eller som pdf längre ner på sidan. Spel och gruppstärkande övningar. Det är detta vår bok"Grundbok i... - Anneke Moerkerken. Killar och tjejer. Det är otroligt viktigt att läsa, fundera på och samtala om olika fördomar och ”sanningar”.

Killar och tjejer

Ibland är ”sanningarna” så djupt rotade hos oss själva och eleverna att det inte ens upplevs som något problem. Vadå skillnader mellan killar och tjejer? Det spelar väl ingen roll? Det är ju bara så! Är kommentarer som brukar vara vanliga inledningsvis. I filmen Tusen gånger starkare framställs killar och tjejer schablonmässigt och generellt, men det är just det som gör att det blir så tydligt och leder till många bra diskussioner.

Sammanfatta och förklara Vad handlar berättelsen om? Signe Hur förändras Signe? I filmen – under ytan Innan Saga gör entré verkar det trots vissa anspänningar råda harmoni i skolan. Utanför filmen Känner ni igen er i filmen? Vi går vidare med att eleverna får fundera på vilka leksaker de använde som barn. Förstärka det positiva. Kvarnbackaskolan startade det här läsåret upp ett arbete runt positivt beteendestöd.

Förstärka det positiva

Det går ut på att vi arbetar gemensamt hela skolan med att stärka elevernas positiva beteenden och att vi är explicita med vad vi har för förväntningar på dem genom att tala om vad det är för föväntningar och ge beröm när de uppfyller dem. Vi utgår inte ifrån att eleverna vet hur de ska bete sig i alla sammanhang utan vi talar om vad vi förväntar oss. Kan tyckas som något som är självklart men när vi sitter all personal ihop och diskuterar så är det inte alltid så självklart. Under höstterminen fick vi i personalen föreläsningar och satt i grupper och diskuterade vad vi skulle göra, vilka förväntningar vi har på elevernas beteenden, hur vi ska förstärka det och hur skulle implementera arbetet. Vi ville komma ifrån att personal hamnade i stå och tala om vad eleverna gör fel och istället tala om vad de gör rätt. Vi startade upp i januari hela skolan med att arbeta med matsalen. Världskoll. Untitled. När Lennart Bång, 46, ser tillbaka på sin skoltid är det en tid präglad av ständiga påhopp, gliringar och slagsmål på skolgården. – Det jag framförallt minns var mobbning om mina öron, min dialekt och mitt efternamn, säger Lennart som flyttade till Täby norr om Stockholm från skånska Lomma som sexåring.

untitled

Mobbningen fortsatte i mellanstadiet, men det blev bättre i högstadiet då han bytte skola. Men alla hånfulla ord fortsatte ändå att prägla honom, och fortsätter göra det i dag. – Jag har dåligt självförtroende, sämre än jag borde ha, enligt andra. ► LÄS MER: Olivia, 22, har mobbats sedan hon var fyra. Utvecklingstrappan ~ Kilskrift. Twitter är väldigt bra.

Utvecklingstrappan ~ Kilskrift

Du kan hitta kollegor och andra att interagera med för att utveckla dig själv eller din profession. Det dyker upp tips till blogginlägg, tidningsartiklar och event. Det går att få tag på författaren till en bok eller Skolverket på... nåja relativt kort tid. letar du efter en app eller vill ha tips på bra onleineverktyg så behöver du inte vänta fullt lika länge. Det jag kunde önska, så här i efterdyningarna efter ett val, är att fler politiker inte bara hittade twitter utan faktiskt också använde det. I vilket fall dök det upp en fantastiskt tydlig bild på utveckling i mitt twitterflöde igår.

Veckans förmåga. Värdegrundande förmåga – Att kunna arbeta tillsammans med andra Värdegrundande förmåga – Att göra sitt bästa vid varje tillfälle Kommunikativ förmåga – Samtala, resonera och diskutera.

Veckans förmåga

Procedurförmågan – Veta skillnaden mellan fakta och åsikt. Veckans förmåga. Denna vecka ska vi fokusera på ord och begrepp.

Veckans förmåga

Nu har vi utvärderat tre av de förmågor som vi jobbat med efter jul så det är dags att köra igång med en ny. Det blir att kunna säga vad man själv tycker. Vi hade en nästan likadan med när ni gjorde checklistan till utvecklingssamtalet. De 35 viktiga - umgängesregler. Logga in - NE. Klassrumsregler. Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum.

Det blev en enorm spridning på sociala medier då många fick inspiration av detta precis som jag. Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Nr08.Gekomplimanger. Nr05.Tacka. Nr06.Presenterasig. ACCEPTERA EN KONSEKVENS. FORSOKA NAR DET AR SVART. FRAGA OM NAGON VILL PRATA. ATT IGNORERA. VILJA VARA FORST. FRAGA OM NAGON VILL LEKA. HANTERA EN FORLUST. KonfliktjournalKanslodampare. KonfliktjournalPaminnelser. KonfliktjournalKonsekvenser. Konfliktjournal Det egna ansvaret.

Konfliktjournalsocialafardigheter. Konfliktjournalsjalvutvardering. STARTSIGNAL. Ilsketermometer. Kanslokillen. Tema sjalvfortroende sjalvkansla. Skola. Arbete och framtid. ALKOHOL. Da, nu och min framtid. Utseendet. Empatiovning. Kanslor. Sanning. MIljo. Kamrattryck. NormerochRegler. TEMA RESPEKT. Vanskap.