background preloader

Värdegrund/kamratskap

Facebook Twitter

Killar och tjejer. Det är otroligt viktigt att läsa, fundera på och samtala om olika fördomar och ”sanningar”.

Killar och tjejer

Ibland är ”sanningarna” så djupt rotade hos oss själva och eleverna att det inte ens upplevs som något problem. Vadå skillnader mellan killar och tjejer? Det spelar väl ingen roll? Det är ju bara så! Är kommentarer som brukar vara vanliga inledningsvis. I filmen Tusen gånger starkare framställs killar och tjejer schablonmässigt och generellt, men det är just det som gör att det blir så tydligt och leder till många bra diskussioner. Sammanfatta och förklara Vad handlar berättelsen om? Signe Hur förändras Signe? I filmen – under ytan Innan Saga gör entré verkar det trots vissa anspänningar råda harmoni i skolan. Utanför filmen Känner ni igen er i filmen? Vi går vidare med att eleverna får fundera på vilka leksaker de använde som barn. Vi undersöker leksakskatalogen Besök Klicka på alla underrubriker. Förstärka det positiva. Kvarnbackaskolan startade det här läsåret upp ett arbete runt positivt beteendestöd.

Förstärka det positiva

Det går ut på att vi arbetar gemensamt hela skolan med att stärka elevernas positiva beteenden och att vi är explicita med vad vi har för förväntningar på dem genom att tala om vad det är för föväntningar och ge beröm när de uppfyller dem. Vi utgår inte ifrån att eleverna vet hur de ska bete sig i alla sammanhang utan vi talar om vad vi förväntar oss. Kan tyckas som något som är självklart men när vi sitter all personal ihop och diskuterar så är det inte alltid så självklart. Under höstterminen fick vi i personalen föreläsningar och satt i grupper och diskuterade vad vi skulle göra, vilka förväntningar vi har på elevernas beteenden, hur vi ska förstärka det och hur skulle implementera arbetet.

Vi ville komma ifrån att personal hamnade i stå och tala om vad eleverna gör fel och istället tala om vad de gör rätt. Världskoll. Untitled. När Lennart Bång, 46, ser tillbaka på sin skoltid är det en tid präglad av ständiga påhopp, gliringar och slagsmål på skolgården. – Det jag framförallt minns var mobbning om mina öron, min dialekt och mitt efternamn, säger Lennart som flyttade till Täby norr om Stockholm från skånska Lomma som sexåring.

untitled

Mobbningen fortsatte i mellanstadiet, men det blev bättre i högstadiet då han bytte skola. Men alla hånfulla ord fortsatte ändå att prägla honom, och fortsätter göra det i dag. – Jag har dåligt självförtroende, sämre än jag borde ha, enligt andra. ► LÄS MER: Olivia, 22, har mobbats sedan hon var fyra Lennart uppträder i dag på scen som spoken word-artist men har drabbats av skrivkramp så fort han närmat sig ämnet mobbning i sina texter. . – I vintras bytte ett barn i min sons förskola till en annan förskola på grund av mobbning och då tänkte jag ”nu jävlar”. – Vi är chockade och överväldigade.

. ► LÄS MER: Amanda, 21, skrev ”fuck you” till vikthatarna – har delats av tusentals. Utvecklingstrappan ~ Kilskrift. Twitter är väldigt bra.

Utvecklingstrappan ~ Kilskrift

Du kan hitta kollegor och andra att interagera med för att utveckla dig själv eller din profession. Det dyker upp tips till blogginlägg, tidningsartiklar och event. Det går att få tag på författaren till en bok eller Skolverket på... nåja relativt kort tid. letar du efter en app eller vill ha tips på bra onleineverktyg så behöver du inte vänta fullt lika länge. Det jag kunde önska, så här i efterdyningarna efter ett val, är att fler politiker inte bara hittade twitter utan faktiskt också använde det. I vilket fall dök det upp en fantastiskt tydlig bild på utveckling i mitt twitterflöde igår. Veckans förmåga.

Värdegrundande förmåga – Att kunna arbeta tillsammans med andra Värdegrundande förmåga – Att göra sitt bästa vid varje tillfälle Kommunikativ förmåga – Samtala, resonera och diskutera.

Veckans förmåga

Procedurförmågan – Veta skillnaden mellan fakta och åsikt. Veckans förmåga. Denna vecka ska vi fokusera på ord och begrepp.

Veckans förmåga

Nu har vi utvärderat tre av de förmågor som vi jobbat med efter jul så det är dags att köra igång med en ny. Det blir att kunna säga vad man själv tycker. Vi hade en nästan likadan med när ni gjorde checklistan till utvecklingssamtalet. Nu sista veckan innan sportlovet ska vi lägga extra fokus på vår arbetsro i gruppen. Denna vecka tränar vi extra på en av de värdegrundande förmågorna. Denna veckas förmåga är att kunna lösa problem på ett bra sätt. Veckans förmåga som vi ska träna lite extra på är att göra sitt bästa vid varje tillfälle. Nu kommer vi att köra igång med veckans förmåga i vår grupp.

Denna vecka jobbar vi lite extra med en av de värdegrundande förmågorna. De 35 viktiga - umgängesregler. Logga in - NE. Klassrumsregler. Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum. Det blev en enorm spridning på sociala medier då många fick inspiration av detta precis som jag. Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Här hittar du hans regler som är riktade till pedagoger samt de han har i sitt klassrum. Hej då ”lydnadskultur” och välkommen ”eget ansvar” för att eleverna ska utveckla sitt bästa jag.

Vill du skriva ut dem eller dela? Längre ner hittar ni ljudkort att ha i klassrummet. Klassrumsregler från Phoster Ljudkort från Canva. Nr08.Gekomplimanger. Nr05.Tacka. Nr06.Presenterasig. ACCEPTERA EN KONSEKVENS. FORSOKA NAR DET AR SVART. FRAGA OM NAGON VILL PRATA. ATT IGNORERA. VILJA VARA FORST. FRAGA OM NAGON VILL LEKA. HANTERA EN FORLUST. KonfliktjournalKanslodampare. KonfliktjournalPaminnelser. KonfliktjournalKonsekvenser. Konfliktjournal Det egna ansvaret. Konfliktjournalsocialafardigheter. Konfliktjournalsjalvutvardering. STARTSIGNAL. Ilsketermometer. Kanslokillen. Tema sjalvfortroende sjalvkansla. Skola. Arbete och framtid. ALKOHOL. Da, nu och min framtid. Utseendet. Empatiovning. Kanslor. Sanning. MIljo. Kamrattryck. NormerochRegler.

TEMA RESPEKT. Vanskap.