background preloader

Montessoriinspirerad matematik

https://mattefixaren.wordpress.com/

Related:  MatteMatte 2Matematikmattematte

Subtraktion strategier och räknemetoder Här nedanför finns filmer som visar strategierna/räknemetoderna. Skriftlig huvudräkning. S1 -Subtraktion, "talen ligger nära"Titta alltid på talen i subtraktionsuppgiften. Ligger de nära varandra? Då är det bara att räkna upp, från det lägsta till det högsta talet. Additionsuppställningar Under mattelektionerna är det additionsuppställningar som gäller den här planeringsperioden. Vi övar mycket på att växla ental och tiotal. Vi har även spelat ett roligt spel som vi kallar för ”Samla till tusen”.

Matematik.fi Registerbeskrivning enligt den finska personuppgiftslagen 1999/523. 1. Registeransvarig Matematik.fi Finland AB, Sebastian Laxell och William Barman (info(ät)matematik.fi). Montessoriinspirerad matematik Material: En spelplan per spelare (gärna laminerad), OH-penna och två tärningar per spelare Antal spelare: 1-4 Övning: Spelare 1 slår sina tärningar. Arbeta med tallinjen! - Mia Kempe I mitt förra blogginlägg berättade jag att jag testat mina elever med det nya bedömningsstödet i taluppfattning som Skolverket kom ut med i somras. När jag utvärderade resultaten visade det sig att det var framför allt två områden jag behövde fokusera mer på. Det ena var att träna eleverna att skriftligt redovisa sina lösningar (vilket jag skrev om i förra inlägget) och det andra var att öva på tallinjen. I detta inlägg tänkte jag därför dela med mig av lite tips och övningar som förhoppningsvis kan hjälpa elever som har svårt med just tallinjen. Det finns flera forskare som vittnar om tallinjens betydelse för matematikinlärning.

Tiokompissången (mel Gubben Noak) Idag påbörjade vi arbetet med talet tio. Som introduktion tittade vi på "Katten musen tiotusen - om talet 10" (UR). Film fungerar väldigt bra som uppstart och avslut här hos oss. Språket stöds av bilder och det gör förståelsen större. Talet tio bär vi alltid med oss. Sommarglassar och Lgr11 Sommarglassar! Hur mycket glass har ni i gruppen ätit tillsammans under sommarlovet? Detta var skolårets första matematiklektion och är ett exempel på FETA frågor.

75tal - by Orrestig Productions 75tal Starta direkt 75tal skapar slumpade tal som lraren/frldern skriver ut p ett A4 till eleverna. Man kan styra vilka tal som dyker upp med en massa parametrar. Flj lnken nedan och klicka sedan p "Generera!" fr att snabbt se vad 75tal handlar om. Brja med 75tal Kursplan - Matematik (Grundskolan) Kursplan - Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan.

Upptäck Mera Matte Man tror att jultomten har sitt ursprung i Turkiet. Där föddes Sankt Nikolaus på 200-talet. Han blev känd för att ge gåvor till fattiga, till exempel genom att lägga mynt i fattigas skor under natten. Det ledde till att han så småningom blev sjömännens skyddshelgon och historien om Sankt Nikolaus spreds över världen. Sankt Nikolaus har en egen dag, den 6 december. Den dagen firas i många länder. Skapligt Enkelt Positionssystem SPEL -Spara till 1000 Att träna avrundning med hjälp av en blomma, gör det hela lite roligare. Här är ett par olika varianter på hur man kan gå till väga. Själva blomman gör man lättast såhär: Rita med blyerts: 1. Rita en cirkel med en passare eller något runt som mall. 2.

Tiokompisar av Digitalt Hjärta AB Automatisera inlärning av tiokompisar Tanken med Tiospelen är att göra matematiken mer lättillgänglig och lustfylld, så att grundläggande kunskaper ska kunna få fäste på ett roligt sätt. Genom att automatisera räknandet i så hög utsträckning som möjligt, blir det lättare för barnet att förstå matematik även senare i livet. Att kunna sina tiokompisar, det vill säga de ental som i par bildar summan tio, är väsentligt för att fortsätta utveckla sitt matematiska tänkande och så småningom kunna lösa svårare problem. Med Tiospelen befästs tiokompisarna naturligt. Sagt om appen

Related:  MatteAktiviteter