background preloader

Svenska

Facebook Twitter

UR Skola - Varför är det viktigt att läsa? Läslogg cowboyen. Checklista penna. Vampyrer fladdermöss PDF. Svenska – Google Drive. Facebook. Att skriva berättelser · Maria Kempe. Skriva-text-mitt-sommarlov. Ifall någon är sjuk, arbetsschema. Hej här är vi. Sagospelet (Textkort) Tokiga sagor. Skrivkul med djur. Uppstartsuppgifter skriva mera 1-11. Labyrint öva finmotorik. Livet i Bokstavslandet Sportlovsmeningar Vinter. Livet i Bokstavslandet Sportlovsmeningar Vinter.

Livet i Bokstavslandet Sportlovsmeningar Vinter. Skriv tokiga meningar med tärning Rymden. 20 aktiviteter för vintermagi. Vi växer så det knakar - 20 aktiviteter för vintermagi. Skrivkul med djur. Lärarhandledningar. Här hittar du alla lärarhandledningar om våra böcker.

Lärarhandledningar

De är framtagna för att kunna skrivas ut och användas i klassrummet och får kopieras fritt. I handledningarna finns tips på konkreta övningar som kan hjälpa dig att få dina elever att utveckla sin läsförståelse, och därmed sin läslust, genom att arbeta med ordförståelse, träna på att använda läsförståelsestrategier och att göra textkopplingar. Lärarhandledningarna är fulla med förslag på övningar, värdegrundsfrågor. läsförståelsefrågor och skrivuppgifter. Våra lärarhandledningar är framtagna av pedagoger och lärare. Vi erbjuder också fördjupningsmaterial i samarbete med våra författare, med förslag på skrivövningar, diskussionsfrågor och andra inspirerande sätt att arbeta vidare med böckerna. Materialet är sorterat efter årskurs: förskolan, åk 1-3, åk 4-6, åk 7-9 och åk 9-gymnasiet. Förskolan Gropen Författare: Emma AdBåge Rekommenderas för förskolan.

Ladda ned fördjupningsmaterial här. Skriv tokiga meningar med hjälp av en tärning, Livet i Bokstavslandet. Slumpsaga – Jul. Symmetrimålad uggla. Åk 1-3 LEKTIONSTIPS - Birgitta Bäckström Barnvisor Läromedel Barnkör TonArt. Vi växer så det knakar - 16 sagokort med klassiskt sagotema. *Inlägget är ett samarbete med Bokus.

Vi växer så det knakar - 16 sagokort med klassiskt sagotema

Jag är utbildad i kreativt skrivande och har hållit i skrivkurser under åtta års tid. Just nu har jag pausat med kursledandet, men det hindrar mig inte från att fortsätta ta fram eget material med fokus på barns berättande. För ett tag sedan lade jag upp 16 sagokort med klassiskt sagotema på min andra sajt Bättre hälsa. Bilda ord med Blue-Bot – eliseklassrum. Vad: Programmera Blue-Boten till att bilda olika ord.

Bilda ord med Blue-Bot – eliseklassrum

Varför/Mål: Dra streck mellan siffror och färglägg! 11 mattepyssel för dig som vill lära dig räkna till 100. Dra streck mellan siffrorna och numren och se vilka figurer som gömmer sig i bilderna. Stavningsskyltar.pdf. Presentationer – Google Drive. Lära med djur kopieringsunderlag. Vet du om att du kan förändra ditt barns liv? Från A till Ö – färglägg hela alfabetet! Målarbilder för barn som håller på att lära sig läsa ABC. Alfabetsmagnet. Onedrive.live. Roliga skrivpapper. Skrivkort. Stava rätt? Det sötaste monstret i världen – en skrivaktivitet efter läsningen. Undervisningen i svenska som andraspråk ska ”bidra till att stärka elevernas medvetenhet om och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan.”

Det sötaste monstret i världen – en skrivaktivitet efter läsningen

(Lgr 11 s.259) Att eleverna har en tilltro till sin förmåga är så oerhört viktigt och därför är det blir den anpassade stöttningen väsentlig. I inlägget ges ett exempel på en gemensam läsning som avslutas med en kort skrivuppgift. Jag brukar ofta modella uppgifterna (I do – we do – you do) men den här gången ville jag prova något annat. Alla hjärtans dag. Hjärtat, en muskel vars uppgift är att pumpa runt blodet i kroppen.Hjärtat, en symbol för kärlek.Kärlek, ett spektrum av känslor och samhörighet.

Alla hjärtans dag

Här följer lite tips på skapande och skrivuppgifter kopplat till alla hjärtans dag. Skrivuppgiften ”i mitt fantastiska hjärta”Vad har du i ditt fantastiska hjärta? Låt eleverna skriva, för hand eller på dator – en text om vad som finns i just deras hjärta. Ge sagan om Aladdin och den magiska lampan en personlig vinkel med dessa aktivitetsblad för barn – Småttingar. Lek med språket - Folkhälsan. Tom 54. Älgen. Här kommer lite av varje om älgen.

Älgen

En liten faktafilm, ett papper där man kan skriva ner vad man kan om älgen, och en hand- och fotälg att pyssla. Skriv fakta om älgen Material: Vitt eller färgat (brunt, brungult) papper, A4.Blyertspenna.Sax.Akryl-/flaskfärg, brunt, vitt, gult, svart, ev grått.Ngt att ha färgen på.Svamp. Eller Kritor/vattenfärg, brunt, vitt, gult, svart, ev grått. Att skriva berättelser - Mia Kempe. Om en dryg vecka har vi jullov och visst ska det bli skönt med lite ledighet?

Att skriva berättelser - Mia Kempe

Själv ska jag försöka tänka på annat än skola och bara vara med familjen och ta det lugnt. Då kan det vara skönt att redan ha en planering att starta upp den nya terminen med. I min klass, en åk. 3, ska vi börja vårterminen med att arbeta med berättande texter. Att skriva berättande texter med levande beskrivningar av personer och miljöer, händelseförlopp osv är svårt för många elever. Min erfarenhet är samtidigt att de som lär sig har stor nytta av det. I detta blogginlägg tänker jag dela med mig av hur jag har tänkt att lägga upp arbetet. I drömmarnas värld – Skriv- och matteprojekt. Jag såg en föreläsning av Bosse Larsson på UR samtiden.

I drömmarnas värld – Skriv- och matteprojekt

Han pratade om att vi inte kunde skapa motivation men motivationsskapande situationer. (Se mitt förra inlägg.) Ett skrivprojekt i ämnet Svenska. Min checklista-berättelse. Veckans ord A-E. List of Pokémon (sprites gallery) Att starta upp med ASL – att skriva sig till läsning – och vidare mot åk 2. Sommarlovsbingo sommaren 2016. Strandsatta på en öde ö. Mandalabokstäver. Printable letters. Monster och ASL. Minibladet.se & ASL. I klassrummet använder vi oss av minibladet.se i kombination med ASL.

Minibladet.se & ASL

Skriv till bilder. Skriv till bilden_Apan.pdf. Chuckdillon. Stavningsskyltar. Ge ditt barn läskondis! - Artikel - Akademibokhandeln. Adjektivberättelse1. File_download. File_download. Läs- och skrivundervisning. Bokstavståget A. Storybird - Artful Storytelling. File_download.

Den magiska dörren -ett romanprojekt. Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet.

Den magiska dörren -ett romanprojekt

Inspiration har hämtats från boken Stråk av bildspråk (Natur och kultur) och dess populära romanprojekt Huset. Läs gärna denna bok för mer bakgrund och förkovran i idéer om skrivprocesser. Sanningen enligt Gunnar och Molly - read-along: Något litet och fluffigt. Kärnan - ett sätt att skilja viktigt från oviktigt. Det här läsåret har jag arbetat med ”En läsande klass” och låtit det arbetet få ta ganska mycket tid i anspråk. Just nu fokuserar vi på lässtrategin som fått namnet ”cowboyen”, dvs förmågan att sammanfatta det viktigaste i en text. I det arbetet erbjuder”En läsande klass” i form av t.ex. ”Först – sedan – slutligen” goda stödstrukturer för att hålla den röda tråden, men jag har uppmärksammat en helt annan sak som skapar svårigheter för eleverna när de ska göra sammanfattningar av det lästa, åtminstone så länge det handlar om skönlitteratur. Allt för ofta, när jag t.ex. ber en elev sammanfatta förra kapitlet av en högläsningsbok, får jag inte höra min elev sammanfatta kapitlet, utan snarare återberätta det.

"Självständigt läsande föds ur den gemensamma läsningen" För mig har det alltid varit oerhört viktigt att vara medveten om att läsning består av flera delar och att vi måste vara mycket tydliga med vårt syfte i läsundervisningen. Eftersom jag undervisar de allra yngsta så är en mycket viktig del i min läsundervisning att få eleverna att knäcka läskoden. Att förstå den tekniska sidan av läsningen genom att kunna koppla ljud- bokstav, ljuda ihop ljuden till ord och så småningom automatisera färdigheten och då läsa med flyt.

Denna process går väldigt snabbt för en del elever medan andra behöver mycket träning.