background preloader

Evas vinterplåster - Smitta och Immunförsvaret

Evas vinterplåster - Smitta och Immunförsvaret

http://www.youtube.com/watch?v=3XO1boaMQZg

Related:  kroppenBiologimaramdo

Varför gör det ont? Det här miniämnet handlar om när kroppen beter sig konstigt och särskilt när det gör ont på olika sätt. För det mesta är det inget farligt, fast det känns riktigt obehagligt. När man blir sjuk eller behöver läka en skada brukar kroppen kunna ta hand om det själv. Kroppen har något som kallas immunförsvar. Matspjälkningskanalen. Inledning. Matspjälkning (även digestion) är nedbrytningen av föda till former som kan tas upp av organismen. Hos däggdjur består detta av nedbrytande av mat till mindre komponenter, som kan tas upp i blodet. Nedbrytningen sker i matspjälkningssystemet (digestionssystemet). Maten sönderdelas mekaniskt av tänderna i munnen, varigenom saliv utsöndras som bland annat innehåller enzymet amylas. Amylas startar en reaktion där kolhydrater (sockerarter) bryts ner till enklare beståndsdelar.

Matsmältningsorganen Tunntarmen är upp till fem meter lång När maginnehållet lämnar magsäcken och når tunntarmen fortsätter nedbrytningen av maten. I den övre delen av tunntarmen, som kallas tolvfingertarmen, tillsätts ytterligare ämnen från levern, gallblåsan och bukspottkörteln. Inspiration tema kroppen Kroppen är ett fascinerande arbetsområde som brukar tilltala de flesta elever! Här kommer en del material, inspiration och tips på aktiviteter om tema kroppen. Ur det centrala innehållet, Lgr 11 Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandlaföljande centrala innehåll:I årskurs 1–3 Kropp och hälsa• Betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra.• Människans kroppsdelar, deras namn och funktion.• Människans upplevelser av ljus, ljud, temperatur, smak och doft med hjälp avolika sinnen.

Kroppen och första hjälpen Har du koll på var organen sitter i kroppen. Virtuell test på nätet. Välj mellan skelett, organ, muskler och nervsystem. Rotera organen och placera ut dem rätt i kroppen. KUL! Kropp & Knopp A-Ö - KP-webben Akne Ett slags utslag som ofta kallas finnar, och som många får i puberteten. I huden finns talgkörtlar, där det bildas talg (fett). Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten Sista helgen i januari varje år är det dags för BirdLife Sveriges evenemang Vinterfåglar inpå knuten (läs mer här). Den 27-30 januari 2017 uppmanas svenska folket räkna de fåglar som syns vid bostaden eller fågelmatningen. För att du ska känna igen fåglarna som dyker upp har vi skapat den här enkla och tydliga guiden till de vanligaste fåglarna som ses runt knuten på vintern.

Istiden Introduktion: Vad kan du om istiden innan vi börjar arbetet i år 4? (Ice Age, Barnen Hedenhös, olika tidåldrar). Vad ska du lära dig? (Du ska kunna tala om hur man kan se spår av istiden i naturen och kunna några viktiga ord på istidsspåren). Studiematerial - Kompis med kroppen Anmälan Klicka här för att anmäla din klass. Studiematerial Årskurs 2Arbetsbok och lärarhandledning åk 2, kopplat till Lgr 11

Människans nervsystem: Startsida Skip to main content Människans nervsystem webbplatskarta logga in Genomgång 1: Jorden och livets skapelse Presentation: Jorden och livets skapelse Jorden och livets skapelse enligt vetenskapen (evolutionen) 13,7 miljarder år sedan – Universum bildas 4,5 miljarder år sedan – Jorden bildas 3,5 miljarder år sedan – Livet uppstår (arkebakterie)

När Sverige var täckt av is För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna.

Tre enkla men viktiga regler I vår klass har vi tre regler som vi introducerade redan i årskurs ett och har arbetat med sedan dess. Vi har nu startat upp årskurs tre. Varje år diskuterar vi reglernas betydelse för vår klass.

Related:  Kroppen