background preloader

Kunskapsbanken, Livets utveckling - Unga Fakta

Kunskapsbanken, Livets utveckling - Unga Fakta

Grottmålning Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska.

Fossil Vill du veta hur lång tid det tar för ett fossil att bildas eller om alla fossila djur och växter är utdöda, finns svaren här. Du kan även läsa om fynd av fossil i Sverige. Spår av djur och växter Fossil är rester eller spår av djur och växter som bevarats i olika typer av sediment eller sedimentära bergarter som avlagrats någon gång under jordens historia. Sedimenten kan förbli mer eller mindre lösa, men ofta förstenas de och omvandlas till bland annat lerstenar, lerskiffrar, sandstenar, kalkstenar, tuffer. Fossil kan bevaras på en rad olika sätt beroende på omständigheterna, till exempel som försteningar eller avtryck. Hjälper oss förstå livets utveckling De mest kända och spektakulära fossilen är förstås dinosaurier, men det finns fossil av nästan alla typer av djur och växter. Vill du veta mer? Läs om jordklotets utveckling Läs om geologisk tidLäs om bergarter Forskning Museet forskar om fossil på enheten Paleobiologi.

Stenåldern - för mellanstadiet För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet. Livets utveckling En gång fanns ingenting, inget alls. Sedan kom en explosion. En Big bang och vårt universum skapades. Hur gick det till? Efter big bang spreds materia och stoff ut i rymden. Jorden ursprung (4 600 000 000 år sedan) Man tror att jorden funnits i ungefär 4.6 miljarder år. Vattnet kommer Någon gång i jordens tidigaste historia tror man att planeten träffades av kometer. Det finns ett ordspråk som säger att "Samma vatten vi dricker nu fanns när dinosaurierna levde" eller någon liknande tidpunkt långt tillbaks i tiden. Hale-Bopp kometen i nutid Jorden kallnar Vartefter jordens yta svalnade uppstod haven. Livets uppkomst (3 500 000 000 år sedan) Man tror att livet bildades för ungefär 3.5 miljarder år sedan genom att blixtar slog ner i varma vattensamlingar där det fanns ämnen som reagerade med varandra med blixtens hjälp. Bakterierna De allra första levande cellerna var det vi kallar bakterier. När bakterierna utvecklades och blev allt mer komplicerade tappade en del av dem sitt klorofyll. Lummer

Bronsåldern och järnåldern För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

Livets uppkomst och djurens evolution | Evolutionsteori.se av Johan Eklöf Detta är den gamla och tillika gratis, men icke omarbetade texten om djur, evolution och utveckling. Den är på flera sätt ok, men boken [Djurens evolution – en kort sammanfattning] är ändå att rekommendera, trevligare och bättre helt enkelt. Liv är förknippat med ämnes- och energiomsättning, fortplantning, tillväxt och förmåga att förnimma/registrera förhållanden i omgivningen (med öppna system som inte helt omfattas av termodynamikens lagar) samt med evolution – Nationalencyklopedin. Byggstenar Jorden och vårt solsystem bildades för ca. 4,6 miljarder år sedan. Genom att studera fördelningen av grundämnen i universum och framför allt då i närheten av vår egen sol, kan man dra slutsatser om hur jordens sammansättning såg ut innan liv uppkom. I avsaknad av nedbrytande organismer tilläts både aminosyror och nukleotider att spontant bilda långa kedjor av molekyler, bland annat primitiva DNA-strängar. Celler Är vi utomjordingar? De första bakterierna De första eukaryoterna Fiskar

Pyssel Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Gör en brudkrona Klipp ut och färglägg en egen brudkrona med gnistrande ädelstenar. Gör en hjälm-mask Klipp ut en mask för ansiktet som föreställer en dyrbar hjälm från järnåldern. Gör ett bokmärke Måla och klipp ut en fågel att använda som bokmärke. Bygg modellhus från Birka Här kan du klippa ut och bygga modellhus i papper.

Related: