background preloader

Bibliotek

Facebook Twitter

Bokrecept - Minabibliotek. Högläsning med en vuxen är ett av de bästa recepten för att hjälpa barn i deras språkutveckling.

Bokrecept - Minabibliotek

Här är listor, bokrecept, med böcker som tränar olika förmågor. Skrivet av:Anna CronéHär hittar du härliga bilderböcker med färgtema. Skrivet av:Åsa ZetterströmHär hittar du bilderböcker med texter som ger talmusklerna gymnastik. Skrivet av:Anna CronéHär finns bilderböcker som passar bra för att träna räkneord, som siffror och antal. Några böcker med sifferlekar bjuder på ett första möte med matematiken. Lararhand nidstangen webb.

Ett monster i boken – vik ett läskigt bokmärke. Dyslexia friendly books. Biblioteksbubbel. Jag är faktiskt lite tagen.

Biblioteksbubbel

Här nere i Skåne är inte Kiruna och vad som händer där något speciellt hett nyhetsstoff. Allt det här gör skolbibliotekarier på jobbet. Tullängsgymnasiets bibliotek i Örebro.

Allt det här gör skolbibliotekarier på jobbet

Foto: KB/Åsa Norlund När KB samlade in den årliga biblioteksstatistiken var det flera skolbibliotekarier som tyckte att yrkets mångsidighet inte rymdes i frågorna som ställdes. I en ny undersökning beskrivs skolbibliotekariernas pedagogiska roll. Undersökningen består av en samling vardagsbetraktelser från skolbibliotekarier runt om i landet och en hel del statistik. Kungliga biblioteket skickade ut en frivillig enkät till de 853 enskilda skolbibliotek där minst 20 arbetstimmar i veckan är avsatt till skolbiblioteksverksamhet.

Nästan alla skolbibliotek uppger att de hjälper elever att hitta läsning på rätt nivå och beställer nya medier. 68 procent deltar i arbetsmöten med lärare, 62 procent utbildar elever i källkritik. Tio bra böcker för unga. Nu har många lärare semester och jag har på flera håll sett just lärare önska tips på nya och bra ungdomsböcker.

Tio bra böcker för unga

Jag tänkte bidra med en lista hyfsat färska och mycket bra böcker. Som vanligt har jag läst fler böcker av kvinnor än män, men så ser det lite ut i genren också. Du, bara, Anna Ahlund (2016) handlar om John och Frank och att våga vara kär. Charmig och rolig, men också en känslosam och stark bok. Lararhand nidstangen webb. Boklista. Maria och Piroska – skolbiblioteken som resurs. Skolbiblioteksbloggen. I Google Scholar kan du söka efter vetenskaplig litteratur från världens alla hörn.

Skolbiblioteksbloggen

Här hittar du avhandlingar, böcker, artiklar och mycket mer från akademiska förlag, yrkessamfund, preprintarkiv, universitet och andra akademiska organisationer. Mycket finns i fulltext men vissa artiklar kan du bara se abstract på, då måste du gå vidare för att få tillgång till artikeln eller boken. För att söka går du till scholar.google.seSök som i Googles vanliga enkla sökning. Vi sökte på litteracitet och fick följande träffar.

Utmaningen nu är att kunna läsa träfflistan som ser lite annorlunda ut framför allt när man tittar närmare på den. Pil 1: Citerat av XX. Pil 2: Relaterade artiklar Trycker du här får du en ny sökning med andra artiklar som liknar denna artikel. Pil 3: Citera Under citera får du en färdigskriven källhänvisning till artikeln. Pil 4: Spara Klickar du på spara kan du skapa ditt eget Google Scholar-bibliotek och spara alla intressanta artiklar som en länklista där. Bevaka artiklar. Biblioteket. Lilla skolbiblioteksbloggen på Backaskolan i Lund. Lokal%20handlingsplan%20f%c3%b6r%20skolbiblioteksverksamhet%20NF%202016. Mål och handlingsplan 2014 2015. Ny lägesrapport för skolbiblioteken. Skolbiblioteksfrågan i Sverige uppfattas ofta som komplex och svår att över­blicka.

Ny lägesrapport för skolbiblioteken

Därför har Kungliga biblioteket, tillsammans med sju andra myndigheter, sammanställt en lägesrapport. Sammanställningen innehåller egentligen inga nyheter eller revolutionerande förslag: Däremot ger den en unik helhetsbeskrivning av en fråga som berör många och som hittills har varit svår att orientera sig i. Bok: Ett hål om dagen. Avsätter 15 miljoner för ökad bemanning av skolbibliotek. Regeringen har beslutat om en förordning om statsbidrag för personalförstärkning i skolbibliotek.

avsätter 15 miljoner för ökad bemanning av skolbibliotek

Syftet med statsbidraget är att öka skolbibliotekens möjligheter att stödja elevernas lärande, stimulera deras läslust och främja deras språkutveckling. Bemannade skolbibliotek har enligt såväl internationell som svensk forskning positiva effekter på ungas läsvanor och läsfärdighet. Därför avsätter regeringen 15 miljoner kronor under 2016 för att öka skolbibliotekens bemanning. Regeringen beräknar för samma ändamål 30 miljoner kronor årligen för de kommande åren.

Ansökan om statsbidrag sker till Skolverket. . - Det här är ett sätt att främja det bemannade skolbiblioteket som hjärtat i skolans arbete för elevers läslust. Enligt förordningen om statsbidrag för personalförstärkning i skolbibliotek får statsbidrag lämnas till den som enligt skollagen är huvudman för grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Fritidshem IKT - möjligheter och utmaningar. IFLAs riktlinjer for skolbibliotek2. Biblioteks- och informationsvetenskap: Bibliotek i nätverkssamhället. S forskningsmagasin. NYHET!

s forskningsmagasin

Nu finns Skolporten även digitalt! Du som inte är prenumerant köper enkelt lösnummer i App Store eller Google Play. Psst! I appen läser du bilagan Pedagogisk forskning gratis! Du som redan får det tryckta magasinet Skolporten har nu möjlighet att läsa Skolporten i din telefon, surfplatta eller på din dator. Skolportens app laddar du enkelt ner i App Store eller Google Play. Bli prenumerant redan idag – den digitala utgåvan ingår utan kostnad! Beställ Skolporten här! Karin Berg: Den bästa läraren. Skolsp%c3%a5ret 2016%20web. Skolbibliotek.se. Läsambassadören, Stockholm, 11 april 2016 SkolbibliotekÖst arrangerar en kväll med Läsambassadören, Anne-Marie Körling.

Skolbibliotek.se

Jobba med talböcker, Stockholm, 11 april 2016 MTM arrangerar introduktionsdag med information som du behöver för att jobba med talböcker och andra tillgängliga medier på biblioteket. Studiedagen kommer att äga rum centralt i Stockholm klockan 9:00 – 16:00. Källkritik på internet, Borås, 21 april 2016 Föreläsning av IT-pedagogen Umeå i samarbete med Mediapoolen AB och Kultur i Väst.