background preloader

Charlottas klassrum

Charlottas klassrum
I kursen Svenska 1 närmar sig det nationella provet. En av förmågorna som prövas är läsförståelse och i texthäftet som ingår i provet finns det olika typer av texter. Vi har läst mycket i kursen: romaner, noveller artiklar av olika slag och jag tycker att eleverna är väl förberedda genom att ha tränats i att läsa aktivt på olika sätt. Men, slog det mig en vecka före påsklovet, vi har inte läst några dikter ännu och det är mycket möjligt att det kommer en dikt i häftet. Då måste eleverna känna sig bekanta med genren. Sannolikt har de läst dikter på högstadiet, men jag vill även att de ska ha mött genren i Svenska 1.

http://charlottabloggar.blogspot.com/

Related:  RetorikgrammatikPoesiRetorik

TV: Zlatan tårögd efter nionde Guldbollen: "Hamnar i skuggan av Pontus och Klas" - Sverige - - fotbollskanalen.se Bredvid de gyllene bollarna från 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 trycks nummer nio in någonstans hemma i pappa Sefiks prisskåp. Att döma av den nyligen visade tv-dokumentären och hemma-hos-reportagen, är det ont om plats. - Vad säger man efter nio guldbollar? Jag tror inte att det finns mycket att säga. Grammatik i Svenska 2 Under våren genomförde jag ett grammatikmoment med min N-tvåa som jag tycker föll väldigt väl ut. Så här gjorde jag: Målbild Jag började med att försöka konkretisera för mig själv vad det är eleverna ska kunna göra, utifrån det som står i det centrala innehållet och kunskapskraven, och hur de ska kunna visa att de kan göra detta. Jag tänkte på de resonemang som förs i lärarmaterialet till NP i Svenska 3, där vad som menas med ett rikt och varierat språk diskuteras.

Saol utgångspunkt för Lindhs känslokatalog Poesi Appendix Pontus Lindh182 s. KlorofyllPublicerad kl 00:00, 19 juli 2014Uppdaterad kl 11:34, 23 juli 2014 Det litterära anspråket på tillvaron följer oss vart vi än går, liksom hur vi lever inuti språket och väljer att se vår värld genom ett särskilt vokabulär. Jag, till exempel, gillar ord som liturgi, teorem, neon, nejd, natt – de formar min vardag och rörelserna i den.

”Bussfärden blev ett helvete när jag bad föraren lägga bort mobilen” - Sydsvenskan Åsikter Äntligen på väg hem efter en lång arbetsdag. Sitter i bussen på motorvägen på väg mot Malmö. Plötsligt börjar bussen att svaja hit och dit. Jag tittar upp, föraren har ögonen på något annat än vägen. Nåja, det är väl bara tillfälligt. Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare.

Jonas Hassen Khemiri: Andra familjer hade andra gudar, det närmsta vi kom en helig plats var vårt bibliotek När jag var liten så brukade jag tänka att alla familjer utom vår hade en helig plats. Ett ställe dit de kunde åka på helgen för att bli en del av ett större sammanhang, hitta en gemenskap, hålla historien och traditionen vid liv. Vissa familjer klädde sig fint och åkte till kyrkor eller moskéer. De deltog i högtider och riter, de sjöng psalmer och mässade suror, de hade kors på väggarna, bönemattor under sängarna.

Grammatiklaboration: svårt, men upplysande Inspirerad av de grammatikområden Katarina Lycken Rüter och Charlotta Aspelin har presenterat i sina bloggar, har jag sjösatt en språklaboration i min Svenska 2-grupp på BA- och EE programmen. Killarna har nu påbörjat arbetet med att undersöka sina egna texter språkligt, för att se hur de kan göra sitt skriftspråk mer formellt och sakligt. De flesta har utgått från en argumenterande text de skrev i höstas, någon har valt en litteraturuppgift eller en faktatext i historia. De har formulerat frågeställningar i stil med:Varierar jag meningslängden?

Tala ut!: Kroppen avslöjar allt Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande. Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik. Madelen träffar Sissela Kyle på Stadsteatern i Stockholm och får en lektion i hur man gör en bra entré. Pluggakuten.se / Forum / Svenska / Debatt - Argumentera Jag ska ha "debatt" nästa vecka, har aldrig haft något sådant förut så därför undrar jag om det finns någon som skulle kunna ge tips, så att jag kan vara så förberedd som möjligt Kan skriva lite kort om vad uppgiften handlar om. "Tänk dig att ett antal människor bestämmer sig för att skapa ett nytt samhälle. De är missnöjda med hur dagens samhälle ser ut och vill bygga upp ett nytt på en obebodd ö i Stilla Havet. Tänk dig att just du är på väg till denna ö i en luftballong. Varje luftballong kan endast ta fem passagerare.

Sagokungen i vågornas skugga RetorikMagasinet 25 & 28. Talarstolen. Stadshuset i Stockholm 10 januari 2005: Minnesstund för tsunamins offer och tre tal ska hållas. Först i talarstolen är kungen Det rådde en ödesmättad stämning i Stockholms stadshus. Benny Anderssons orkester hade precis spelat en sorgevisa och det var dags för dagens första talare. Vad är attribut? Hur använder man dem? "Attribut" är ett beskrivande ord till ett huvudord från ordklassen substantiv. Ibland kan även attributen beskriva ett ersättningsord.

Related:  SpråkSvenska