background preloader

Retorik - konsten att övertyga

Retorik - konsten att övertyga
Jag planerar för nästa arbetsområde som är retorik, dvs konsten att tala övetygande, samt etos, patos och logos som är ett tals olika delar. Vi ska alltså analysera talen samt skriva egna. I nya kursplanen är tal framlyft så eleverna ges redskap för att möta arbetslivet framöver. Talanalys Vad är talares syfte - är det att utbilda, att motivera, att övertyga eller för att underhålla? Några användbara tips på länkar jag snappade upp från Twitter är: En Prezi om talets uppbyggnad och lite kort historik samt talets uppbyggnad här. Svenska tal: Tal som rekomenderas särskilt är: Engelska tal: Tal som rekomenderas här är: Zach Wahls tal om samkönat äktenskap (se nedan) Tala som TED Sist men inte minst så rekomenderar jag Tala som TED, från Årstaskolan. Arbetsmodell Jag tycker själv väldigt mycket om att utgå från att analysera texter innan man själv gör egna så man vet hur de är uppbyggda. Det var mitt förarbete nu måste jag tänka mer på innehållsupplägg som nästa steg. Hejja kollegialt lärande! Related:  Retorik

UR:s arbetsmaterial I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten. I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar. Både lärarhandledning och övningshäfte innehåller konkreta uppgifter som inte kräver långa förberedelser. Kopieringsunderlag och aktivitetskort gör materialet lättarbetat. Använd innehållet i alla ämnen och gör det lika naturligt för eleverna att tala om kemilabben som om sitt fritidsintresse. Lärarhandledning för pedagoger Om retorikens historia, partesmodellen och retorikämnets koppling till läroplanen. >> Ladda ner lärarhandledningen Övningar Åtta sidor fulla med roliga, spännande övningar för klassrummet.

Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. Vill du som kvinna spela ett onlinespel där din karaktär inte behöver gå runt halvnaken? Jag är en 14-årig tjej som tillbringar all min fritid framför datorn. Frågan är hur vi ska åstadkomma detta när spel på spel släpps utan någon som helst förändring. Vi kämpar för jämställdheten i vad vi kallar det verkliga livet, men en ungdom i dag spelar tillräckligt mycket för att ta åt sig av spelen. Jag som tjej kallas en ”kvinnlig gamer”, som man tydligen benämns när man råkar ha en vagina. Tharos Gröning skriver att en undersökning som gjorts i lajv-Sverige berättar att 86 procent av alla unga flickor som börjar lajva gör det som blodsslav i ”Vampire” eller prostituerad eller piga i något fantasylajv. Julia Essell DEBATTÖREN: Julia Essell, 14, Kungsbacka.

Timbuktus tal - ord för ord I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass). Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, och som lever i Sverige, som har ett sådant. Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis i varje fall, på att jag inte är någon främling. Ni behöver inte vara toleranta mot mig. Tack."

20131204 – Jason Diakité (Timbuktu): Tal i riksdagen under Fem i tolv-rörelsens manifestation | Svenska tal Jag tog med med mig en sak idag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här [visar ett pass], det brukar jag bara ha, som sagt, när jag lämnar Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Jag tog med den idag för att säga att detta är mitt bevis i alla fall, på att jag inte är någon främling. Och jag kräver att den doktrin, som håller en person högre än en annan person, på grund av dennes hudfärg, religion, kön eller sexuella läggning, omedelbart och för alltid, diskrediteras, suddas ut och överges. Men i utbyte ger jag dig mitt liv Sverige. Tack.

Du får köpa snuset i säcken Snus får ha vilken smak som helst. Men texten på dosan får inte berätta vilken smak det är på snuset, visar en ny utredning som presenteras i dag, uppger Ekot. Sedan tidigare står det klart att Sverige får bestämma över snusets innehåll, och att snusdosan kan se annorlunda ut när EU:s tobaksdirektiv blir svensk lag. I dag lämnar lagman Göran Lundahl, som har utrett hur direktivet ska följas, en första utredning till regeringen. Utredningen har även tittat på hur varningstexterna kan utformas och kommer att gå emot regeringen och riksdagen när det gäller cigarettpaketens varningsmärkning. Det har talats om en lagändring eftersom varningarna kan täcka mer än halva paketet, enligt Ekot, men utredaren håller inte med. – Det finns ändå ett visst utrymme som faller utanför tryckfrihetsförordningen.

Patos Retorikshop SOMMARERBJUDANDE! | Tala Tydligt Bli en bättre talare och presentatör – Sveriges första retorikkurs i fickformat! En unik möjlighet att träna din retorik när du vill, hur du vill och var du vill. Med 32 övningskort tar du ett steg i taget och blir bättre direkt. Inga förkunskaper behövs. Sätt igång, t ex så här: Använd som checklista inför din presentation eller ditt tal.Välj de ni är starka på i arbetsgruppen och upptäck er samlade kompetens.Välj ett och öva på just det i din nästa presentation.Sätt ett på kylskåpet, ha i plånboken och på anslagstavlan på jobbet.Lägg ut alla på ett bord, ta bort de du är bra på och välj ut två nya att träna på. Om du tränar dina retoriska färdigheter ofta är du snart en proffsigare presentatör! Pris: 179 kr/st ink moms. Så här beställer du: Använd betalknapparna längst upp till höger. Vill du köpa ett annat antal eller hellre ha faktura? Sagt om korten: ”Stort tack för att du tagit fram retorikkorten! ”Tack för de fina och inspirerande korten. Tack!

Inspirationsinjektioner, begreppet topos och en rolig retorikövning Just nu funderar jag mycket på det här med elevers lust att lära mer. Vad väcker deras engagemang och nyfikenhet på ämnet? Vad är det som avgör om de får lust att lära sig mer? Det är mycket fokus på hur vi kan vara tydliga med syfte och mål och hur vi ska ta oss dit, återkoppling och respons och förmågor och kunskapskrav… Superviktiga saker naturligtvis, men vi får inte glömma glädjen i ämnet! En sak som jag tycker bidrar till elevernas intresse är förankringen i ”verkligheten” och koppling till ”världen utanför”. Jag hade bjudit in Sara Lundberg, som studerar till retorikkonsult på Södertörns högskola, till en av mina retorikgrupper. Sara engagerade eleverna jättemycket i både diskussioner och kreativa övningar och eleverna fick också chans att ställa frågor om hur det är att studera på universitetet och om utbildningen till retorikkonsult. Sara bad eleverna sprida ut sig på valfritt ställe i klassrummet. Vad ser du? Åsa Relaterat Formativa utmaningar i ämnet psykologi I "Återkoppling"

Sommar, Johan Rockstr m Transkribering: Mats Anderbok (Finns även som en lite större fil, med något annorlunda typografi ManusRockstr.htm, samt som marginaljusterat Word-dokument: ManusRockstr.doc (14 sidor; bara att ladda hem, skriva ut, läsa och begrunda).) "Vi hade tur, en otrolig tur", förklarar professor Paul Crutzen, som fick nobelpris för sin upptäckt att våra utsläpp av freoner hotade livet på jorden genom att fräta hål i ozonlagret som skyddar oss mot farlig UV-strålning från solen. Hur då? Människan har levt gott under väldigt lång tid – årtusenden faktiskt – som en relativt liten värld på en stor planet, men sedan 25 år visar vetenskapen entydigt att vi börjar slå i taket för planetens stabilitet, men vi kan inte bara lita på tur i framtiden. Det är många som har rått mig att inte prata här i Sommar om alla globala miljörisker vi står inför. Jag tror nämligen inte att någon vill planeten illa. Vi sitter i förarsätet på en värld med en överdimensionerad motor och kör mot stupet. Men, Lula vägrade.

Kielijelppi: Disposition Disposition betyder plan(läggning). Dispositionen i en vetenskaplig text ska vara logisk, konsekvent och synlig. Logisk blir dispositionen när du har en plan för din text. Konsekvent betyder t.ex. att du genom hela texten delar in texten i stycken på samma sätt, och att kapitelrubrikerna är enhetliga. Synlig innebär att läsaren med en blick på innehållsförteckningen ska kunna se vilka delar texten består av och hur de förhåller sig till varandra. Också med hjälp av metatext och styckeindelning visar du läsaren hur textens delar hänger ihop. De viktigaste dispositionsprinciperna är följande: dialektisk/kontrastiv disposition disposition enligt orsak-verkan tematisk disposition emfatisk disposition kronologisk disposition. Dialektisk/kontrastiv disposition innebär att du behandlar ämnet utifrån en motsättning. Det går ofta bra att kombinera flera olika dispositionsprinciper, till exempel kan man behandla motsättningen mellan två forskare genom att tema för tema gå igenom deras åsikter.

INFORMATIVA, DEMONSTRATIVA OCH INSTRUERANDE TAL. | Retorik – Konsten att övertyga I den klassiska retoriken fanns inte denna typ av tal då man på den tiden istället var inställda på att övertyga på olika vis, (rådgivande, värderande och försvarstal), och man använde mestadels retoriken inom juridik och politik. Ett Informativt tal skall enbart syfta till att helt objektivt berätta något för åhörarna som de förhoppningsvis kan ha glädje eller nytta av. Det är viktigt att du definierar syftet noggrant innan du börjar skriva ditt tal för att du skall nå dit du har tänkt dig med informationen du tänker presentera. Följande frågor kan hjälpa dig att specificera ditt syfte: VARFÖR är det viktigt att mina åhörare får dessa upplysningar? Du kan använda samma dispositionsmodell som jag skrev om igår med syfte, inledning, tes, avhandling och avslutning men i detta fall skall du inte argumentera, enbart informera. För att dina åhörare skall kunna minnas det nya du presenterar är det bra om du har en röd tråd i form av en illustration eller ord som återkommer. 1. 2. 3. 4.

Related: