background preloader

Poesi

Facebook Twitter

Årskurs 7–9 – LITTERATURBANKENS SKOLA. Stjärnorna - Svenska Dikter. Blackoutpoetry. Betas 01:or: Vecka 17. How To: Write Blackout Poetry. Blackout Poetry Tutorial. Annika Sjödahl on Instagram: “#blackoutpoetry” Poesiskolan: Så här börjar du. Att skriva poesi är ett hantverk som vilket annat skrivande som helst.

Poesiskolan: Så här börjar du

Du kan lära dig tekniken, knepen, verktygen. Och genom övning kan du bli bättre. I en serie artiklar i Skriva visar poeten Mats Söderlund hur du förfinar din poesi. Hitta din tonart En av Tomas Tranströmers mest citerade dikter, Från Mars -79, börjar så här: ”Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk/for jag till den snötäckta ön. För att utvecklas som poet måste du framförallt läsa mycket poesi. Att lära sig dikter utantill är ett underskattat sätt att bli en bättre poet. På engelska säger man att man lär sig ”by heart”. Skaffa ett material Nästa steg i att skriva poesi är att skriva väldigt mycket. Många ”poetiska” ord är extremt flitigt använda, de känns rätt för att vi tror att vi vet vad de betyder, ungefär som när skurken har ett ärr på kinden i gamla deckare.

Stjärnor, solnedgångar, hav och djupa skogar är förbjudna. Grundregeln är att göra det svårt för sig. Stryk ner, skaka om, skriv bättre Fler tips. Ja visst gör det ont. Ja visst gör det ont när knoppar brister.

Ja visst gör det ont

Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka? Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger. Ur diktsamlingen "För trädets skull". David McDuff har översatt denna dikt till engelska. Det finns en inspelning där Karin Boye läser denna dikt. Karin Boye Sällskapet har låtit trycka vykort med denna dikt. Utdrag ur bildspelet "Karin Boyes Liv och Diktning" av May och Hans Mehlin. Kommentera och diskutera: Längst ned på sidorna med Karin Boyes dikter kan du kommentera och diskutera dikten. I rörelse. Den mätta dagen, den är aldrig störst.

I rörelse

Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd. Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast. På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång. Bryt upp, bryt upp! Ur diktsamlingen "Härdarna". Det finns en inspelning där Karin Boye läser denna dikt. David McDuff har översatt denna dikt till engelska.

Upphovsrätt © (1996) Karin Boyes lyrik: Ulf Boye Layout och presentation: May och Hans Mehlin. Dagen svalnar... (Dikter) Dagen svalnar mot kvällen...

Dagen svalnar... (Dikter)

Drick värmen ur min hand, min hand har samma blod som våren. Tag min hand, tag min vita arm, tag mina smala axlars längtan... Det vore underligt att känna, en enda natt, en natt som denna, ditt tunga huvud mot mitt bröst. Du kastade din kärleks röda ros i mitt vita sköte - jag håller fast i mina heta händer din kärleks röda ros som vissnar snart... S Åkessons "Ja tack": diktanalys av Bäckman/ Lindström. En ghasel (Gitarr och dragharmonika) Daniel Boyacioglu Mellansnack. *Vidgad text – foto/dikt. Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination.

Jag ser engagerade elever som sitter och småpratar vid borden Jag hör ett kreativt sorl i klassrummet och pennor som rispar mot papper Jag känner koncentrationen och arbetsron Det är så här det ska vara i en skola.

Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination

Jag har alltid tyckt att det är lite klurigt att jobba med poesi med eleverna. När det kommer till skrivande av olika dikter brukar klassrumet vara fullt av suckar och pustar. Vånda över att man tror att det ska vara på ett visst sätt och det sättet kan man inte. Att jag själv tycker att det är klurigt är nog för att långt inne finns samma vånda gömd. Vi bär mycket med oss i in i vårt uppdrag. Men de senaste åren har det blivit bättre och gått bättre. Den här gången kombinerade jag mina tidigare efrarenheter och cirkelmodellen.

Hur har vi då jobbat? Fas 1- bygga upp kunskap Vi tittade tillsammans på en presentation som vår bibliotikare visade oss. Fas 2 – läsa och undersöka texter Nu var det dags att möta massor av olika dikter. Fas 3 – skriva gemensam text Vilken lektion!