background preloader

Retorik. Erika

Facebook Twitter

Evolutionen gjorde oss talrädda. Att tala inför en grupp är den vanligaste rädslan som människor upplever, enligt psykologiprofessor Tomas Furmark.

Evolutionen gjorde oss talrädda

Han har länge forskat om och undersökt människor som lider av social fobi och rädsla för att tala inför andra. När han och hans kolleger på Uppsala universitet gjorde en enkätstudie med 2 000 slumpvis utvalda svenskar tyckte en av fyra att det var ”rejält obehagligt” att tala inför andra. Det finns olika förklaringar till att vi lider av talängslan beroende på från vilket håll man ser det. Det finns exempelvis evolutionära förklaringar om att vi är rädda för olika saker, som exempelvis ormar, eftersom vi historiskt har haft nytta av den rädslan. Ur ett sådant perspektiv kan det ha varit så att rädslan för att träda fram och ta plats i gruppen kan ha minskat risken för att bli utstött. Från finansminister till Frankensteins monster - Robin Smith.

Frälsande framstegsmakare eller förskjutet monster – det är skillnaden mellan Viktor Frankensteins högtflygande drömmar och det fasansfulla resultatet av hans arbete.

Från finansminister till Frankensteins monster - Robin Smith

Det är också skillnaden mellan forne finansminister Anders Borgs publika anseende före och efter sommarens skandalomsusade skärgårdsfest. Med avstamp i Mary Shelleys 1800-talsroman och dagstidningarnas rapporter om ”Borgaffären” vill jag i det här inlägget presentera två argumentationsövningar anpassade till kursen Svenska 2 på gymnasiet. Demokratijamboree 2016 Söndag 6:30 (20 sek in). Presentationstips: Ska du stå still eller röra dig? - Antoni Lacinai. Clinton Just Eviscerated Trump on Abortion During Debate. Comments. Så håller du ett minnesvärt tal - Streama TV4 Play. Anna Kinberg Batras Almedalstal. Anna_kinberg_batras_tal_almedalen_2016 (manus) Partiledartal Almedalen 2016 Anna Kinberg Batra, Moderaterna.

Moderaterna har en plan för Sverige.

Partiledartal Almedalen 2016 Anna Kinberg Batra, Moderaterna.

Det må låta som en självklarhet, och jag och många andra skulle nog gärna se att det var det för alla partier, likväl är det Moderatledaren Kinberg Batra som är tydligast hittills med vad hon och hennes parti vill framledes. Talet var det längsta hittills: 39 minuter. ”Sveriges nästa statsminister” som den gotländske moderatordföranden kallade henne när han lämnade över ordet använde fyra av dessa att tala om svensk grillning i den svenska sommaren. Om Kinberg Batra ska bli statsminister med egen alliansmajoritet behöver hon skapa starkare emotionell koppling till svenska folket, det är det ingen tvekan om, men de grillade minutrarna saknade hetta. Därigenom tappades både energi och driv framåt. Isabella Lövins tal i Almedalen / Just nu / Miljöpartiet de gröna. Kära vänner!

Isabella Lövins tal i Almedalen / Just nu / Miljöpartiet de gröna

Just nu, när grönskan är som mest intensiv, rosorna blommar i Visby – ja, även maskrosorna! - svalorna svingar sig, nätterna är som ljusast, nu är det lätt att känna tacksamhet över vårt vackra och välordnade Sverige. När jag reser runt i världen och diskuterar med människor från andra länder hör jag ofta hur overkligt bra det låter det jag säger, i öronen från någon från Somalia, Bolivia eller Afghanistan. Partiledartal Almedalen 2016 Isabella Lövin, Miljöpartiet. Det har milt sagt varit en turbulent vår för Miljöpartiet.

Partiledartal Almedalen 2016 Isabella Lövin, Miljöpartiet.

Att miljöpartisterna behöver etablera sin nya språkrörskandidat och gjuta så mycket olja på vågorna som en grönt parti förmår är förståeligt. Men med tanke på att man är medveten om att 93% av Sveriges befolkning ville se ett annat parti vid makten då när valet begav sig och nu bör vara medveten om att två av tre sympatisörer tagit sin hand från Miljöpartiet är det ett märkligt anslag av stormaktsvansinne som lägrar sig över inledningen av talet.

Och visst är det bra att tänka positivt men det svårt att bygga förtroende när man väljer att ta upp alla miljöpolitiska framgångar och väljer att ignorera bakslagen. Talet genomsyras av en lovsång till Sverige i synnerhet och regeringens miljöparti i synnerhet trots att två tredjedelar av talet handlade om internationell politik. Åtminstone upplevde jag det så. Ebba Busch Thor: Politik som stärker integrationen behövs. Tal i Almedalen av Ebba Busch Thor, 2016.

Ebba Busch Thor: Politik som stärker integrationen behövs

OBS. Det talade ordet gäller. Sverige, Sverige älskade land. Partiledartal Almedalen 2016 Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna. Kristdemokraterna är det svenska partiet som värnar Sverige.

Partiledartal Almedalen 2016 Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.

Jag kan inte tolka flaggan som vajar i bakgrunden under inledningen av Ebba Busch Thors tal i Almedalen på något annat sätt. Med tanke på den senaste tidens opinionsundersökningar som visar att Kristdemokraterna ligger långt under riksdagsspärren är det inte konstigt att Ebba Busch Thor kommer med flera nya förslag till flera olika målgrupper. Tal i Almedalen. Tal i Almedalen, den 5 juli 2016.

Tal i Almedalen

Obsevera att det talade ordet gäller. No man is an island entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main. Partiledartal Almedalen 2016 Stefan Löfven, Socialdemokraterna. Som talare har Löfven gått framåt.

Partiledartal Almedalen 2016 Stefan Löfven, Socialdemokraterna.

Men fortfarande upplevs långa stycken som om han står och läser innantill. All denna kritik kan dock inte läggas på socialdemokraternas partiledare. Det är en konst att skriva ett tal som ska framföras muntligt. Annie Lööfs tal i Almedalen 2016. manus. Partiledartal Almedalen 2016 Annie Lööf, Centerpartiet. Som talare har Centerpartiledaren Annie Lööf utvecklas exponentiellt sedan hon tillträdde.

Partiledartal Almedalen 2016 Annie Lööf, Centerpartiet.

Jag minns fortfarande hennes första almedalstal: staccato-rösten som helt saknade genuinitet. Jag skämdes så mycket å hennes vägnar att jag var tvungen att lämna parken. Det behöver jag inte längre. I alla fall inte för röstens skull. Partiledartal Almedalen 2016 Jan Björklund, Liberalerna. Liberalerna har trots nytt namn inte någon ny politik. Innehållet fokuserade på Europa, frihet och samarbete. Europeiskt samarbete. Inhemskt dito är däremot uttryckligen dåligt. I alla fall när andra gör det. Vi fick historielektioner, liberala analyser av Brexit och konsekvensanalyser av diverse utmaningar som alla ledde till slutsatsen att samarbetet med EU bör öka, inte minska. Tal av Jan Björklund i Almedalen, 3 juli 2016. Receptet för att fånga sin publik. Det har tidigare vistats att tonläge har betydelse för att vi ska få förtroende för en talare.

Röster i det mörkare tonläget tolkas som pålitliga och kompetenta medan ett mer varierat röstläge från mörkt till ljust mer förknippas med karisma. Just det verkar många politiker ha tagit fasta på. Övningsuppgift talanalys. En riktigt bra övning till retoriken - Robin Smith. Mot slutet av retorikkursen har jag flera år i rad stoppat in en uppgift som jag kallar Talskrivaren. Den går i sin enkelhet ut på att eleverna, som nu känner varandra rätt väl och dessutom är bekanta med den grundläggande terminologin och ett flertal olika retoriska figurer, får skriva tal åt varandra.

Av något skäl så är det en övning som många elever lyfter fram som en av de mest lärorika under kursen. Kanske beror deras entusiasm på att de skärper till sig lite extra när de får ta ansvar för en kamrats möjlighet till utveckling. How to sound smart in your TEDx Talk. Tobleroneaffären 6 november 2011 kl 18:03 - P3 Dokumentär. Ingvar Carlsson avgår som statsminister. I diskussionen om efterträdaren finns en klar favorit.

Mona Sahlin är omtyckt av både media och folket. Hon bryter en stark socialdemokratisk tradition när hon officiellt kandiderar till partiordförande. ”Jag tyckte det var bra för partiet att någon kunde säga som jag gjorde, jag vill. Men det togs inte väl emot av alla. Jag var ung, kvinna och hade mage att säga att det här var något jag ville inte något man skulle förtjäna”, säger Mona Sahlin.

Här är världens bästa tal 2014 - foretagande. Del 2: Retorikens historia - systematiken. DN:s snabbkurs i retorik med experten Christer Hanefalk som lärare gör dig redo för politikernas utspel under Almedalsveckan. Med tiden försökte retorikerna systematisera de olika typerna av vältalighet och de grundläggande sätten att använda språket. Då kom sättet att tala och argumentera vid domstolarna att betraktas som den första av talekonstens tre genrer, eller genus iudiciale som det kom att kallas på latin.

Här skulle talekonsten användas för att anklaga någon för ett visst brott, eller försvara sig eller någon annan mot en sådan anklagelse. Det var framförallt försvararens roll som intresserade retorikerna. Vilket säkert berodde på att många retorklärare, s k logografer, i retorikens barndom åtog sig att skriva försvarstal eller att uppträda inför domstolarna i den åtalades ställe - vilket blev början till vårt system med särskilda försvarsadvokater. Keynote/pp: grundläggande tips. Den retoriska arbetsprocessen.

Ethos by Erika Haga on Prezi. Retorik by Charlotta Aspelin on Prezi. Retorik- om etos, patos och logos by Charlotta Aspelin on Prezi. Informativt tal by erikahaga. Argumenterrande tal blandat. keynote. Retorik Historisk tillbakablick. keynote. Vilken är stilfiguren. kahoot. quiz. Retoriska stilfigurer Sv3. keynote. Retoriska arbetsprocessen. keynote. Fallasier. Etos(prezi) Göran Hägglunds tal i Almedalen 2010 (edpuzzle)