background preloader

Retorik – rätt att tala, vett att lyssna

Retorik – rätt att tala, vett att lyssna
Related:  Retorik

UR:s arbetsmaterial I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten. I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar. Både lärarhandledning och övningshäfte innehåller konkreta uppgifter som inte kräver långa förberedelser. Kopieringsunderlag och aktivitetskort gör materialet lättarbetat. Använd innehållet i alla ämnen och gör det lika naturligt för eleverna att tala om kemilabben som om sitt fritidsintresse. Lärarhandledning för pedagoger Om retorikens historia, partesmodellen och retorikämnets koppling till läroplanen. >> Ladda ner lärarhandledningen Övningar Åtta sidor fulla med roliga, spännande övningar för klassrummet.

Festligt lärande - hyllningstal i Svenska 3 I kursen Svenska 3 ingår ett moment i retorik. Eleverna ska dels kunna analysera tal med hjälp av retoriska begrepp och dels kunna använda retoriska verkningsmedel i egna tal. Det är ett roligt arbetsområde i kursen! Det finns mycket bra tal i olika genrer på webben att titta och lyssna på. Jag utgick ifrån en prezi där jag presenterade begreppen etos, patos och logos. Sedan tittade vi på några olika tal för att undersöka dem med med hjälp av de retoriska begreppen. Därefter blev det dags för eleverna att själva planera och genomföra tal. Nu har jag skickat meddelande till eleverna via e-post. BEFRIAD ZON: Internetdagarna och mångfalden Igår satte jag mig för att planera veckan bland annat min närvaro på Internetdagarna. Blev förvånad över det bristande mångfaldsperspektivet i ett flertal av panelerna när jag klickade mig igenom programmet för tisdagen den 23 oktober. Vid en snabb genomläsning höftade jag andelen kvinnor bland talarna till knappt 30 procent. Har själv ej räknat igenom i detalj men siffrorna sammanställdes av Malin Nävelsö igår kväll som skrev: ”Av programpunkterna på #ind12 har 29 både män och kvinnor i panelen. 10 har endast män. Fyra har en ensam man, en har en ensam kvinna.” Uppdaterat den 23 0ktober: Tio paneler med bara män på en konferens arrangerad av en organisation som vill verka för ett ”internet för alla”. ”Brukar inte vara så, men #ind12 hur tänkte ni, ett sem om ”var är brudarna?” ”Så många helt manliga paneler o du mfl män deltar i mer än en – nog är väl Internetsverige mer mångfaldigt än talarlistan på #ind12 @Jocke? Rättviseförmedlingen ni behövs det har gårdagens diskussion visat.

Svenska spel Spel som lär dig läsa och skriva. Behärskar du bokstäverna och kan du ordningen mellan bokstäverna i alfabetet? Med dessa lekfulla spel övar du upp din kunskap i svenska språket. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Svenska. Spelen passar förskolan, grundskolan och ändå upp till gymnasiet. Sortera på hur populär spelen är, hur nya de är eller efter namn. Hänga gubbe 0 av 40 nivåer klara • Stavning• Alfabetet• Bokstäver Lista ut den mening eller det ord som döljs genom att gissa bokstäver. Ordpussel 0 av 12 nivåer klara Dra med fingret eller musen över bokstäverna och bilda de ord som efterfrågas. Stava ord 0 av 21 nivåer klara • Stavning• Läsning Öva på att skriva genom att titta på bilden och sedan skriva det ord som bäst beskriver bilden. Ordjakt 0 av 10 nivåer klara Försök hitta vanliga svenska ord i detta ordspel. Hur stavar du Lär dig de vanligaste felstavningarna för svenska ord och befäst den korrekta stavningen. Dubbelteckning 1 0 av 3 nivåer klara • Dubbelteckning• Stava Adjektiv åk 2-4

Retorik - konsten att övertyga Jag planerar för nästa arbetsområde som är retorik, dvs konsten att tala övetygande, samt etos, patos och logos som är ett tals olika delar. Vi ska alltså analysera talen samt skriva egna. I nya kursplanen är tal framlyft så eleverna ges redskap för att möta arbetslivet framöver. Talanalys Vad är talares syfte - är det att utbilda, att motivera, att övertyga eller för att underhålla? Några användbara tips på länkar jag snappade upp från Twitter är: En Prezi om talets uppbyggnad och lite kort historik samt talets uppbyggnad här. Svenska tal: Tal som rekomenderas särskilt är: Engelska tal: Tal som rekomenderas här är: Zach Wahls tal om samkönat äktenskap (se nedan) Tala som TED Sist men inte minst så rekomenderar jag Tala som TED, från Årstaskolan. Arbetsmodell Jag tycker själv väldigt mycket om att utgå från att analysera texter innan man själv gör egna så man vet hur de är uppbyggda. Det var mitt förarbete nu måste jag tänka mer på innehållsupplägg som nästa steg. Hejja kollegialt lärande!

Så håller du sommarens bästa tal – Moa Berglöf och Fredrik Wikingsson tipsar ”Man ska hålla talet hemma för sig själv. Då hör man direkt om något låter konstigt eller om det är alldeles för långt”, säger Moa Berglöf. Foto: Anders Hansson Moa Berglöf: Ett vanligt misstag är att utgå från att 30 minuter är lagom långt. Men det är jättelång tid. Ingen föds som en god talare. Alla har vi varit där. Trots att undersökningar visar att många föredrar döden framför att tala offentligt är det lika många som slarvar med förberedelserna. – Man ska hålla talet hemma för sig själv. Hon om någon borde veta. – Ett vanligt misstag är att utgå från att 30 minuter är lagom längd. Innan talet skrivs är det viktigt att analysera sammanhanget. – Jag tycker däremot inte att man ska fastna för mycket i retoriska grepp, för då blir det lätt styltigt. Moa Berglöf slår ett slag för att berätta en anekdot. – Jag var gäst på ett bröllop där bruden kom från Kalifornien. Ett annat användbart knep är att sätta ord på det som känns obekvämt. Så lyckas du med drömtalet – Moas fem bästa tips 1. 2.

Vad är retorik | Retorikfabriken Villy Hansen Retorik kan kort beskrivas som; “att säga eller skriva vad som är bäst ämnat att övertyga”. “Retorik är aktiviteter som utövas så snart vi genom symboler (tal, skrift, bilder, blommor etc.) söker vinna gehör för våra åsikter. Med andra ord: Där det finns människor finns det retorik. Som ämne sträcker sig retoriken från litterär analys till politiskt språkbruk och från argumentation till reklam och dold påverkan”. Tidningen RetorikMagasinets definition. “Pratighet är en social tillgång men inte till gagn för effektiv retorik”, citat av Bo Rehnberg, en mycket skicklig retoriker vid Luleå Tekniska Universit Retoriken är språkets hävstång. Retoriken står även för handlingar som ligger bakom det som sägs och skrivs. Retorikens effekter En människas retoriska förmåga och kunskapen om retorikens teori och tillämpning gör den kunnige till en kritisk granskare av det som sägs, skrivs och syns. Den retoriska färdigheten används till att bättre förstå och reflektera. Memorio - Att memorera talet.

Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. Vill du som kvinna spela ett onlinespel där din karaktär inte behöver gå runt halvnaken? Jag är en 14-årig tjej som tillbringar all min fritid framför datorn. Frågan är hur vi ska åstadkomma detta när spel på spel släpps utan någon som helst förändring. Vi kämpar för jämställdheten i vad vi kallar det verkliga livet, men en ungdom i dag spelar tillräckligt mycket för att ta åt sig av spelen. Jag som tjej kallas en ”kvinnlig gamer”, som man tydligen benämns när man råkar ha en vagina. Tharos Gröning skriver att en undersökning som gjorts i lajv-Sverige berättar att 86 procent av alla unga flickor som börjar lajva gör det som blodsslav i ”Vampire” eller prostituerad eller piga i något fantasylajv. Julia Essell DEBATTÖREN: Julia Essell, 14, Kungsbacka.

Företagsprenumeration, RetorikMagasinet - Retorikförlaget Få retoriken till dörren En prenumeration på Retorikmagasinet ger dig retorisk kunskap och inspiration direkt i brevlådan. RetorikMagasinet handlar om det som övertygar i kommunikation – som den enda tidskriften i Sverige. En tidskrift med relevanta vinklar, anvisningar och analyser av politisk, litterär och ­musikalisk retorik. Rabatter Som prenumerant får du alltid runt 20% rabatt på Retorikförlagets böcker (även eBöcker) och äldre lösnummer av RetorikMagasinet och Rhetorica Scandinavica. Det med liten stil När du beställer prenumeration, börjar prenumerationen alltid med senast utgivna nummer. En prenumeration på RetorikMagasinet inkluderar 4 nummer (ibland som dubbelnummer) och kostar för företag/organisationer (beror på fakturaadress) kr. 260:-.

Related: