background preloader

Lyrik & poesi

Facebook Twitter

16 rader

Black Out Poetry. 20 tonsatta dikter. Vad har Edith Södergran, Gustaf Fröding, Harriet Löwenhjelm, Dan Andersson, Karin Boye, Nils Ferlin, Sonja Åkesson, Pär Lagerkvist, Kristina Lugn och Tomas Tranströmer gemensamt?

20 tonsatta dikter

Deras dikter finns med på veckans spellista! Ett par omstridda goggles och en lyckokatt som spinner. En källarvåning i grannkommunen och en som är lycklig för ingenting. Veckans spellista består av tjugo tonsatta dikter av tio svenska poeter. Dikten som måste läsas två gånger. Emil jensen - stressa inte, oroa dig inte. Från en stygg flicka. Jag hoppas du inte alls har det bra.

Från en stygg flicka

Jag hoppas du ligger vaken som jag och känner dig lustigt glad och rörd och yr och ängslig och mycket störd. Och rätt som det är, så får du brått att lägga dig rätt för att sova gott. Jag hoppas det dröjer en liten stund... Jag hoppas du inte får en blund! Ur diktsamlingen "Härdarna". David McDuff har översatt denna dikt till engelska.

Kommentera och diskutera: Längst ned på sidorna med Karin Boyes dikter kan du kommentera och diskutera dikten. Får jag lämna några blommor, Lillebor Söderlund, Nils Ferlin. Gestaltning.doc. Hhsongs.pdf. Kung Henry Bowers (spoken word) - "Tråkigt" Lyriktips från svensklärarna. Magneter och språk. Jag hittade ett intressant klipp som Ulrika Jonson har spelat in om en "kylskåpsmagnets-sida" som jag skulle kunna tänka mig att arbeta med tillsammans med mina elever.

Magneter och språk

Vi brukar ganska ofta "klippa sönder" olika texter eller meningar för att försöka rekonstruera dem, eller bygga om meningarna på helt nya sätt. Jag har haft en StarBoard i mitt klassrum som har haft en sådan funktion men med hjälp av denna sida kan man göra detta direkt i datorn eller tillsammans i klassen med hjälp av en projektor. Man kan också tänka sig att man kan sortera olika sorters ord. Ulrika tar ordklasser som exempel i klippet nedan men man kan lika väl tänka sig att man sorterar ord i över- och underordning (t ex djur - husdjur - katt) eller att man ska sortera olika ord utifrån likheter/olikheter, typ "Vilken ska bort? ". Ett annat användningsområde är att eleverna får använda magnetfunktionen när de ska sortera upp fakta som ska ingå i en rapport för att förtydliga vilken fakta som ska ingå var.

Mando Diao - Strövtåg i hembygden. Poesiskolan: Så här börjar du. Att skriva poesi är ett hantverk som vilket annat skrivande som helst.

Poesiskolan: Så här börjar du

Du kan lära dig tekniken, knepen, verktygen. Och genom övning kan du bli bättre. I en serie artiklar i Skriva visar poeten Mats Söderlund hur du förfinar din poesi. Hitta din tonart En av Tomas Tranströmers mest citerade dikter, Från Mars -79, börjar så här: ”Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk/for jag till den snötäckta ön. Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination. Jag ser engagerade elever som sitter och småpratar vid borden Jag hör ett kreativt sorl i klassrummet och pennor som rispar mot papper Jag känner koncentrationen och arbetsron Det är så här det ska vara i en skola.

Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination

Jag har alltid tyckt att det är lite klurigt att jobba med poesi med eleverna. När det kommer till skrivande av olika dikter brukar klassrumet vara fullt av suckar och pustar. Vånda över att man tror att det ska vara på ett visst sätt och det sättet kan man inte. Att jag själv tycker att det är klurigt är nog för att långt inne finns samma vånda gömd. Vi bär mycket med oss i in i vårt uppdrag. Men de senaste åren har det blivit bättre och gått bättre. Poesi och diktanalys (åk 9) Uppgiften Du ska under kommande veckor läsa och analysera några olika dikter.

Poesi och diktanalys (åk 9)

Här nedan hittar du några av de dikter som jag tycker att en människa bör bära med sig genom livet. Det gör inget om du lär dig åtminstone tre av dem utantill. Förutom att läsa dessa dikter så ska du också analysera tre av dem. Här kan du hitta ett bra dokument som beskriver hur du gör när du analyserar dikter. Stilfigurer.doc. Shazaam Vs Henry Bowers (Basementality Battles) Shazaam - Mina Ord (Prod. Masse) Officiell Musikvideo. Stenpoesi - Ida Branzell Rosen. Stenpoesi Stenpoesi är ett projekt som i korthet innebär att sammanlagt sex av poeten Tomas Tranströmers haikudikter lagts in i gatubilden i Västerås centrum.Detta som en motvikt till alla kommersiella inslag som allmänheten möts av.Syftet är att poesin ska skapa små andhål och luftrum som ger möjlighet till reflektion i vardagen.

Stenpoesi - Ida Branzell Rosen

De fyra stenar som lades ner 2008 ligger på Smedjegatan, Stora Gatan, Vasagatan och Köpmangatan. De två senaste lades ner i samband med Gå City-projektet i Västerås 2011 och var ett initiativ från staden för att hedra Tomas Tranströmer på hans 80:e födelsedag. Dessa båda hittar du på Hantverkargatan. Diktvalen gick till så att, skrivarföreningen Arospennor valde ut tolv dikter varav Västeråsarna genom en kampanj på Radio Västmanland och en utställning på Västerås Stadsbibliotek fick rösta fram dikterna till de fyra första stenarna. Arbetet med att ta fram de två senaste stenarna stod Ida Rosén Branzell för i samverkan med Västerås stad. Tomas Tranströmer: Haikudikter, Terebess Asia Online (TAO)