background preloader

Timbuktus tal - ord för ord

Timbuktus tal - ord för ord
I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass). Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, och som lever i Sverige, som har ett sådant. Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis i varje fall, på att jag inte är någon främling. Ni behöver inte vara toleranta mot mig. Tack."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17963233.ab

Related:  Retorikretorik - konsten att talaRetorik

20131204 – Jason Diakité (Timbuktu): Tal i riksdagen under Fem i tolv-rörelsens manifestation Jag tog med med mig en sak idag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här [visar ett pass], det brukar jag bara ha, som sagt, när jag lämnar Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, som lever i Sverige, som har ett sådant. Jag tog med den idag för att säga att detta är mitt bevis i alla fall, på att jag inte är någon främling.

Kroppsspråket, avsnitt Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande. Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik. Madelen träffar Sissela Kyle på Stadsteatern i Stockholm och får en lektion i hur man gör en bra entré. Vi möter också imitatören Göran Gabrielsson som visar hur han handgripligen värmer upp rösten inför ett framträdande. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp

M-kampanj mot rödgröna får kritik "The End of ungdomsjobb", "Boom! Där rök försvaret" och "R.I.P. Rut". Stockholmsmoderaternas nya valaffischer går till hårt angrepp mot de rödgröna — en kampanj som kritiseras för att skruva upp tonläget rejält. – Det här är "negative campaigning" — att man inte talar om sin egen politik utan bara om vad motståndaren vill göra, säger professor Bengt Johansson som forskar om politisk kommunikation. Inför valet 2010 täcktes KD-ledaren Göran Hägglunds ansikte av stämpeln "helsjukt".

Pluggakuten.se / Forum / Svenska / Debatt - Argumentera Jag ska ha "debatt" nästa vecka, har aldrig haft något sådant förut så därför undrar jag om det finns någon som skulle kunna ge tips, så att jag kan vara så förberedd som möjligt Kan skriva lite kort om vad uppgiften handlar om. "Tänk dig att ett antal människor bestämmer sig för att skapa ett nytt samhälle. De är missnöjda med hur dagens samhälle ser ut och vill bygga upp ett nytt på en obebodd ö i Stilla Havet. Tänk dig att just du är på väg till denna ö i en luftballong.

Retorik – Konsten att övertyga Dessa tre ord beskriver den kraft ett tals olika argument har. De brukar presenteras som en triangel med ett ord i varje hörn, därav min logotyp. Eftersom jag fortfarande Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden s arbetsmaterial I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten. I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar.

Retorik - konsten att övertyga Jag planerar för nästa arbetsområde som är retorik, dvs konsten att tala övetygande, samt etos, patos och logos som är ett tals olika delar. Vi ska alltså analysera talen samt skriva egna. I nya kursplanen är tal framlyft så eleverna ges redskap för att möta arbetslivet framöver. I vår kommun har vi som mål att arbeta entreprenöriellt och detta tycker jag ligger väl i fas med det synsättet ,förutom hela arbetssättet formativ bedömning och att som lärare dela med sig av sina planeringar för att lyfta skolan. Talanalys Du får köpa snuset i säcken Snus får ha vilken smak som helst. Men texten på dosan får inte berätta vilken smak det är på snuset, visar en ny utredning som presenteras i dag, uppger Ekot. Sedan tidigare står det klart att Sverige får bestämma över snusets innehåll, och att snusdosan kan se annorlunda ut när EU:s tobaksdirektiv blir svensk lag. I dag lämnar lagman Göran Lundahl, som har utrett hur direktivet ska följas, en första utredning till regeringen.

Partesmodellen – en arbetsgång Partesmodellen kan enklast beskrivas som en arbetsgång för talare. Dess fem ursprungliga delar användes redan under antiken medan första och sista steget i den modell som presenteras här har tillkommit senare. Med fördel kan du låta partesmodellen vara en naturlig del i varje förberedelse inför dina muntliga framförande i alla ämnen. I det här skedet gör du en retorisk analys utifrån, där följande frågor är bra att ställa sig: Vilka är åhörarna? Tacktal Tal på filmgalor utmärks av gråtmildhet, tacksamhet och oro över att inte minnas alla man borde tacka. Men några har brutit normen och gjort något helt annat. Julia Roberts bröt ut i gapskratt Emma Thompson parafraserade Jane Austen När Emma Thompson fick en Golden Globe för en roll i filmatiseringen av boken Förnuft och känsla av Jane Austen så läste hon upp en text om arbetet med filmen, skriven i författarens stil.

Svenska & engelska på högstadiet - enjoy!: Vårprat år 7 - exempel på inledningar Exempel på inledningar Timbuktu/Jason Diakité Alla händelser, alla minnen, alla tankar, alla drömmar och alla dom känslor som väller fram i ett enda flöde nu.

Related: