background preloader

Mando Diao - Strövtåg i hembygden

Mando Diao - Strövtåg i hembygden

Strindbergsmuseet Ett halvt ark papper Ett halvt ark papper – Titta Här finns en samling av både film- och bildresurser med anknytning till Ett halvt ark papper. Vi har gjort en animerad film som presenterar Strindberg på tre minuter. I menyn kan du välja samma film men med engelsk textning. Där finns också och en teckentolkning av novellen. Andra filmer om Strindberg och hans verk finns att låna på flera mediecentraler. Bilder på och av Strindberg Om du blundar och tänker på August Strindberg, ser du förmodligen en allvarlig man med yvigt hår och välansad mustasch och en genomträngande blick framför dig. Alla bilder som Kungliga Biblioteket har på Strindberg finns på Flickr. Augusts avtryck från arkiven, från dopattesten tills hans bouppteckning finns samlade på Stockholmskällan.

Selma Lagerlöf - författaren Selma Lagerlöf 1858–1940 Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka i Östra Ämtervik den 20 november 1858, och växte upp i ett litterärt hem. Indianboken Oceola av Mayne Reids var Selma Lagerlöfs första stora läsupplevelse. Boken väckte en stark längtan hos den då sjuåriga flickan, att själv kunna skapa något lika fängslande. »Det är den här boken som gör att jag redan vid mina unga år vet, att vad jag helst av allt vill syssla med under mina kommande dagar, det är att skriva romaner». I tjugoårsåldern lämnade hon hemmet för att utbilda sig till lärarinna vid Högre Lärarinneseminariet i Stockholm. Under åren i Landskrona publicerade Selma Lagerlöf sin debutroman, Gösta Berlings saga, 1891.

Ett besök hos Selma Lagerlöf (1926) - Filmarkivet Ett besök på Mårbacka. Selma Lagerlöf sitter i salongen och studerar fotografier av den av Victor Sjöström iscensatta filmen Kejsarn av Portugallien (The Tower of Lies, USA, 1925). Beger sig sedan till Sunne för att se filmen på bio. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye. Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas Regissören Victor Sjöström gjorde under sin tid i Sverige inte mindre än fem filmer efter Selma Lagerlöfs berättelser, den första var Tösen från Stormyrtorpet (1917) och den sista var Körkarlen (1921). 1923 lämnade Sjöström Sverige för en karriär i Hollywood, där han under åren fram till 1930 gjorde nio filmer, varav Tower of Lies / Kejsarn av Portugallien (1926) också bygger på en förlaga av Lagerlöf. Ett besök hos Selma Lagerlöf restaurerades av Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet 1992, då ett 35 mm duplikatnegativ i färg framställdes från en bevarad, färgtintad 35 mm nitratkopia.

Gudsfreden Det var en gång en gammal bondgård, och det var en julafton med tung himmel såsom före ett stort snöfall och med pinande blåst från norr. Det var just vid den tiden på eftermiddagen, då folk hade brått med att avsluta sitt arbete, därför att man skulle gå och bada i badstugan. Därinne eldade man så häftigt, att lågan slog ut genom skorstenen, och massor av gnistor och sotflingor flögo för vinden och föllo ned på de snöhöljda uthustaken. I och med det att lågan steg upp ur badstuskorstenen och reste sig över gården som en eldpelare, började alla människor känna, att julen var för handen. Ur boden kom en gammal kvinna med en stor hög runda vörtbrödskakor på armen. Men det var en på gården, som inte var glad, och det var hon, som höll på att binda björkrisviskorna, vilka skulle begagnas under badet. Rätt som hon satt så och kände sig olycklig, kom den in i stugan, som hon var mest rädd för av alla. Ingmar Ingmarsson gick i en gammal fårskinnspäls och bar skinnbyxor och becksömsskor. »Mor!

fragor-till-s076-81_facit.pdf Hur skriver man ett författarporträtt? Hur skriver man ett författarporträtt? Hur skulle det vara att vara en författare? Varifrån kommer alla fantastiska historier? Hur bär man sig åt för att ta reda på fakta och skriva om en författare? dig av datorn - tänk på vilka sidor som är tillförlitliga. Vad ska man ha med i ett författarporträtt? • BakgrundSkriv kort om författarens liv ex om var och när författaren är född, barndomen, hennes/hans utbildning och hur författaren levde. författare får ofta inspiration till sina böcker från sitt eget liv och sin omvärld. • VerkVilka böcker har författaren skrivit? författaren vill säga med sina böcker sitt författarskap (genre=kategori). • Hur är författarens språk/stil? användning av dialekter som Vilhelm Moberg eller fantasifulla beskrivningar.Kan du upptäcka något speciellt med författarens stil? • Välj ut ett eller flera utdrag ur en bok eller välj en novell. I utdragen/novellen - ska du försöka visa att författaren har beskrivit tiden eller saker som har hänt henne/honom. henne/honom?

Related: