background preloader

Sfi-länkar

Sfi-länkar

http://www.kreativpedagogik.se/

Related:  SvA och nyanländaSvaSFISFINyanländas lärande

Lättare att söka mångspråkig litteratur på nydesignad webbplats - Stockholms stadsbibliotek Internationella biblioteket har en ny webbplats. Adressen är densamma som tidigare, interbib.se, men webbplatsen har fått en bättre funktionalitet och ny design. På nya interbib.se går det att söka och reservera titlar ur hela Internationella bibliotekets bestånd, vilket i dagsläget är 200 000 böcker på fler än 100 olika språk. BÖCKER — MARGARETA MÖRLING - FÖRELÄSARE & FÖRFATTARE Framåt A - en trygg läs- och skrivinlärning Nu har Framåt A- böckerna reviderats och har utökats med ännu fler komponenter som hörövningar, ordlistor mm! Materialet är anpassat för nyanlända analfabeter och kortutbildade. Det passar både för ungdomar i högstadiets förberedelseklasser eller språkintroduktionsklasser samt för vuxna på Svenska för invandrare studieväg 1, kurs A och motsvarande. Läromedlet Framåt A består av: tre elevböckeren digital lärarhandledning (se nedan)elevböckerna i digital form för ipad eller dator (Med den digitala elevboken får du alla texter intalade, intalade ordlistor på somaliska, arabiska och dari samt webbövningar för alla sidor i elevboken.)elev-cd i mp3-format med den intalade elevboken samt hörövningar

SVA-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång. SFI och arbetet med nyanlända elever har alltid legat mig varm om hjärtat. Dessa underbara barn som genom att vara just barn, leker sig in i den svenska skolan. Vilka appar skulle fungera för dem, för att ge dem en större chans att integreras i den svenska skolan, ge dem en större chans att kunna delta på sina egna villkor, och också kunna dela med sig av sina egna berättelser i ord och bild. Jag har letat efter appar som ökar ordförrådet i text och bild, appar som låter, som härmar, som spelar in lektioner för att sedan kunna lyssnas på flera gånger, appar för att dokumentera och göra egna berättelser, appar för samarbete och reflektion… Jag har delat upp dem i två grupper: en samling för yngre elever och en samling för äldre elever.

Barnsidan. Matte, klockan, svenska och engelska. Tycker ditt barn att det är tråkigt att träna på multiplikationstabellen och de andra räknesätten? Här hittar du massor av roliga länkar, till övningar och roliga mattespel! Klicka nedan på den blåfärgade texten för att komma till önskat område.

Matematik - Undervisa nyanlända Matematikundervisningen på Veingeskolan 7-9 Vi brukar utgå från läroboken Matte Direkt (även om vi arbetar med mycket annat materiel också) och arbetar då i den här ordningen med dessa matematiska områden: Matte år 7 Skolministeriet: De nyanlända och skolan Hur bra är den svenska skolan på att möta nyanlända elever? Får eleverna den undervisning de har rätt till? Och har det någon betydelse på vilken skola och i vilken kommun de hamnar? Först alfabetet - sedan svenskan "Det är inte särskilt svårt för en akademiker att undervisa andra akademiker, men för att undervisa människor utan skolbakgrund krävs något annat", säger Elisabet Mörnerud, kursledare för modersmålsbaserad vuxenundervisning vid Hyllie Parks folkhögskola i Malmö. Hur gör en lärare uppväxt i en kultur där skola och utbildning är något självklart, som ska undervisa vuxna människor som inte själva har gått i skola, och som inte ens kan läsa och skriva? Ari Nouri är lärarassistent och har jobbat med svenska för vuxna invandrare på Sfi Västerort i Tensta i Stockholm sedan 1997. I början arbetade han på de högre nivåerna med studievana, inte sällan akademiskt skolade, elever. Det är stor skillnad på hur han arbetar på de olika nivåerna.

Eight apps to learn Swedish Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass? Då kan detta inlägg vara bra, för att se hur andra byggt upp sina bloggar för att få idéer eller inspiration.Pinned: 4 Sep 2014 Två gratisverktyg för skärmdumpar och filmerPinned: 13 Aug 2014 I det femte avsnittet av Sfi-podden med livshistorier berättar Moe Asraei sin historia.

Kunskap, inspiration och stöd i arbetet med nyanlända elever I samband med att Stockholms stads kommunala grundskolor inför nya rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever har Pedagog Stockholm i samarbete med Språkforskningsinstitutet tagit fram stödmaterial för skolledare och lärare. Materialet består av artiklar, filmer och dokument och är tänkt att erbjuda inspiration och praktiskt stöd i implementeringen av rutinerna. Allt material finns på Pedagog Stockholm. Äntligen en app med läsförståelse som fungerar för både SVA, SFI, modermål, engelska och svenska! Utbudet av appar är enormt och det är lätt att gå vilse. Ofta upptäcker man att man spenderat flera timmar bara att sondera marknaden utan att egentligen ha hittat en app som har allt man vill ha. Jag tror jag hittat en app som täcker det jag sökt för bland annat våra nyanlända elever, SVAAPP. Appen är gratis att ladda ner från AppStore och Google Play och du kan som lärare skapa dig ett konto på deras hemsida för att administrera dina elever och dela ut lämpligt material som dyker upp i elevernas plattor eller telefoner. Appen innehåller korta berättelser, videoklipp och ordövningar men elever och lärare har också möjlighet att göra eget material och dela fritt. Under fyra veckor är det helt gratis för dig att testa sedan kostar det 100 kr/mån för hela skolan med alla lärare och alla elever!

Learning Swedish – ny gratis webbkurs i svenska Learning Swedish är en gratis nybörjarkurs i svenska för självstudier på webben, som tagits fram av Svenska institutet i samarbete med svenska och utländska universitet. Webbkursen går snabbt framåt och riktar sig i första hand till internationella studenter, utan förkunskaper i svenska, men kan förstås användas av alla som är intresserade av att lära sig språket. I början av nästa år (2016) startar även betalkurser med lärarstöd för en effektivare språkinlärning.

Inspelade föreläsningar om IKT och flerspråkighet Nätverket Flerspråkighet i Norden (FLIN) anordnade webbsänd nordisk konferens om IKT och flerspråkighet i Norden i Oslo 20-21 oktober 2014. Flera av föreläsningarna kan nu ses i efterhand. Medlemmar i nätverket Flerspråkighet i Norden Inspelningar från konferensen Inspelningarna från konferensen är uppdelade i olika filmer. Mallar för (text)kort Jag har gjort mallar för exempelvis textkort, helt redigerbara. Med kommer även förslag på hur man kan anpassa korten. Kanske något ni kan ha nytta av, tänkte jag!

Related:  NyanländaModersmål/SvASvenska för nybörjare