background preloader

SFI

Facebook Twitter

Grammatik

Greppa språket! Ämnesdidaktiska perspektiv på flerspråkighet. 8 SIDOR – Start. Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och grammatik. Nationellt centrum för svenska som andraspråk. Appar: Svenska som andraspråk. Sfi-länkar. Lisa - Lärare i svenska som andraspråk - Välkomna. Styrelsen för Riksförbundet lärare i svenska som andraspråk avger härmed sin verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2013-01-01 – 2013-12-31 Verksamheten i siffror Medlemskap Riksförbundet lärare i svenska som andraspråk (LiSA) välkomnar alla som är intresserade av flerspråkiga elevers utbildning och språkutveckling i Sverige som medlemmar.

Lisa - Lärare i svenska som andraspråk - Välkomna

Det gäller utbildning för barn, ungdomar och vuxna, födda i eller inflyttade till landet. Medlemmarna kan vara lärare, modersmålslärare, skolledare, lärarutbildare, politiker etc. Antalet enskilda medlemmar i LiSA var 335 vid utgången av året. Genom vår kassör sker en ständig uppdatering av den totala matrikeln i Riksförbundet. Medlemstidningen LiSetten Förbundets medlemstidning LiSetten är ett språkrör för forskning och pedagogik och ger en inblick i det dagliga arbetet med modersmålet, svenska som andraspråk och flerspråkiga elevers kunskapsutveckling. Styrelsen beslutade att från och med nummer 3 att varje nummer skulle ha ett tema.

Ekonomi Kassör. Kurs - Svenska som andraspråk (Grundskolan) Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Kurs - Svenska som andraspråk (Grundskolan)

Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. 7 sätt att få andraspråkselever att nå målen. Ibland, när jag har tid, brukar jag sätta mig ner och läsa lite om hur man arbetar med språk- och kunskapsutveckling på Nya Zeeland och i Astralien.

7 sätt att få andraspråkselever att nå målen

Mycket av deras arbete sprids till oss och även om inte allt går att överföra till svenska förhållanden så finns det ofta många godbitar att ta för sig av. Idag hittade jag ESOL Online, som är en enorm kunskapsbank för lärare som undervisar andraspråkselever på Nya Zeeland. På denna sida kan man hitta alltifrån deras läroplaner och bedömningsmatriser till konkreta pedagogiska tips och idéer för hur man kan arbeta språk- och kunskapsutvecklande. På en sida hittade jag en lista med rubriken Principles of effective teaching and learning for English language learners (ESOL principles) som jag tyckte var så bra att jag har försökt mig på att göra en översättning.

Jag lär ut världens vackraste språk. Det råder stor brist på utbildade lärare i svenska som andraspråk, så leta upp olika arbetsplatser och visa att du finns!

Jag lär ut världens vackraste språk

• Emma Åberg läste till lärare i svenska som andraspråk vid Uppsala universitet. Idag undervisar hon vuxna nyanlända akademiker i grammatik, uttal, kultur och samhällsvetenskap. Svenska som andraspråk. Undervisa nyanlända. Lilla Aktuellt. (Du har väl inte missat vår sändningstid?

Lilla Aktuellt

Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Diskussionsfrågor till Lilla Aktuellt Skola 28 oktober 2016. Webb-TV.nu - Gratis svensk Webb-TV och Play. Läs mer om programmet - Klartext. Klartextfrågor. Frågor till Sveriges radios Klartext - nyheter på lätt svenska.

Klartextfrågor

Frågorna konstruerades av Monica Tanner Krantz Sfi Västerort i Stockholm där hon nu har slutat. Så för närvarande kommer inga fler övningar. Kanske någon annan har frågor till Klartext som jag kan lägga ut till glädje för andra? Ja! Nu har Felicity Nowak tagit över stafettpinnen och gör nya frågor. Tal ordlista Arabiska och svenska. LäsKod. LäsKod är enkel och intuitiv att använda.

LäsKod

Här kommer ändå en förklaring av de olika funktionerna i appen. Det är möjligt att ha iPaden antingen rättvänd eller upp och ner. Välj den positionering som är mest fördelaktig för högtalarna. Startsida De olika aktiviteterna har olika färger: Gul - bokstavsträning. När man är färdig med ett moment kommer det en navigering upptill i högerkanten. När man har klarat nivån blir det en stjärna i vänsterkanten på startsidan. Gul: nivå 1-2 På de här nivåerna övas bokstäverna. Bokstaven hörs och sedan ska man skriva den på tangentbordet. Det går att klicka på bokstaven/högtalaren för att höra den igen. När man trycker på en tangent hörs den bokstaven. När man har klarat tio bokstäver görs en genomläsning av alla bokstäver innan man går till nästa moment.

I nästa moment parar man ihop den stora och den lilla bokstaven. När hela nivån är klar går man tillbaka till startsidan. Kategori:Svenska/Ordspråk - Wiktionary. Lista över svenska liknelser. Se även Lista över svenska ordspråk.

Lista över svenska liknelser

Se även Lista över svenska idiomatiska uttryck. Detta är ett urval av svenska liknelser som sen lång tid tillbaka anses vedertagna och som ofta används. Liknelse eller analogi inom den vidare kategorin bildspråk är en retorisk liknelse mellan två begrepp där jämförelseledet utgörs av något av orden "som" eller "liksom". A[redigera | redigera wikitext] Arg som ett bi – Väldigt arg (men ofarlig för omgivningen). B[redigera | redigera wikitext] Blank som en spegel C[redigera | redigera wikitext] D[redigera | redigera wikitext] Darra som ett asplöv – Darra av köld eller rädsla.Dum som en åsna – Bete sig allmänt dumt utan att tänka sig för.Dum som en gås – Bete sig allmänt dumt utan att tänka sig för.Diskret som en elefant i en porslinsbutik – Vara klumpig eller osmidig, i synnerhet beträffande beteende och sociala interaktioner.Dyka upp som gubben i lådan – Någon dyker upp när någon minst anar det.

Lista över svenska idiomatiska uttryck. För ordspråk, se Lista över svenska ordspråk.

Lista över svenska idiomatiska uttryck

För liknelser, se Lista över svenska liknelser. Detta är en lista över idiomatiska uttryck på svenska. A[redigera | redigera wikitext] I badrummet. Tema Modersmål. Ordtestet. Svenska spel. Spel som lär dig läsa och skriva.

Svenska spel

Behärskar du bokstäverna och kan du ordningen mellan bokstäverna i alfabetet? Med dessa lekfulla spel övar du upp din kunskap i svenska språket. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Svenska. Spelen passar förskolan, grundskolan och ändå upp till gymnasiet. Sortera på hur populär spelen är, hur nya de är eller efter namn. Hänga gubbe 0 av 40 nivåer klara • Stavning• Alfabetet• Bokstäver Lista ut den mening eller det ord som döljs genom att gissa bokstäver. Ordpussel 0 av 12 nivåer klara Dra med fingret eller musen över bokstäverna och bilda de ord som efterfrågas. Stava ord 0 av 21 nivåer klara • Stavning• Läsning Öva på att skriva genom att titta på bilden och sedan skriva det ord som bäst beskriver bilden. Ordjakt.

Dialogteman. Välj övning. Svenska. Exempel på uppgifter ur slutprovet (Sfi) På den här sidan hittar du exempel på hur uppgifter i de nationella slutproven för Sfi kan se ut i de olika delproven och kurserna. Den nivå som finns angiven inom parentes (B, C, D) i exempeluppgifterna är ungefärlig.

Exempeluppgifterna visar i första hand hur formatet kan se ut. Om inget annat anges så används formatet i prov på samtliga nivåer men innehållet är anpassat efter vilket kursprov uppgiften ingår i. Exempel på uppgifter finns för delproven Höra, Läsa, Skriva och Tala Delprovet Höra Delprovet Läsa Delprovet Skriva Delprovet Tala. Nio appar för att lära sig svenska. Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum! Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!