background preloader

SFI-appar öva svenska del1

SFI-appar öva svenska del1
Jag har fått ett spännande uppdrag att ta fram appar för en grupp SFI-elever, här kommer deras önkselista: Här kommer mina förslag: Textgrabber– ta kort på text och få den uppläst och vid behov även översattWorldictionary– liknande som appen ovanPrizmo– Ta kort på text och få den upplästIntoWords– Ta kort på text och få den uppläst, ordbehandlingsprogram med ordprediktion och talsyntesSkolstil- skrivprogram med ljudande tangentbordBlueFireReader- Läsprogram för att kunna låna e-böcker via E-lib med hjälp av ditt lokala bibliotekskortTyda- Engelsk-svensk-engelsk Ordbok med synonymer. Ordlistan innehåller dessutom ett stort antal beskrivningar av orden och exempel på hur de används. Relaterat På resande fot utan att kunna språket som talas, nyttig erfarenhet Jag och min familj var nyss på en resa i ett land där det talades ett språk som ingen av oss förstår. I "Allmänt" SVA-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång.

SFI-appar öva svenska del2 Det kommer mera…. Här kommer del 2 av SFI-appar Stava ABC- En enkel app för elever som behöver lära sig bokstäverna och att stava enkla ord. Kan även fungera för äldre elever som behöver lära sig stava på svenska.. Fortsättning följer nästa vecka på del 3 av SFI-appar:) Relaterade Appar för att öva skriva och stava Här kommer min lista över aktuella appar för att öva skriva och stava. I "Allmänt" SVA-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång. appar, bild, digitalt, engelska, hemspråk, inkludera, iPad, kompensera, läsa, ljud, multimedia, samtal, SFI, skriva, språk, stöd, SVA, tala Appar för lärande – Appar för SFI Tove Andersson skriver för re:flex i artikelserien Appar för lärande. Här är första artikeln – ”Appar för SFI”. Jag heter Tove Andersson och bloggar på IKTsidan.com. Jag är legitimerad grundskollärare men delar nu min tid mellan att arbeta centralt i min kommun Lysekil med IKT-utveckling och att vara föreläsare och inspiratör om IKT i lärandet.Jag tror på lust, motivation och lärande. Vi ska inte jobba mer, utan smartare. Appar för SFI Vi lever i ett uppkopplat samhälle där allt fler, oavsett ålder, använder digital teknik varje dag. Tack vare hjälp av digital teknik kan idag alla elever oavsett ålder få chans att lära på sina egna villkor och undanröja hinder för språkförbistringar, läs- och skrivproblematik. Men även om tekniken är fantastisk så är det pedagogerna med sina expertkunskaper inom pedagogik och lärande som utför den största magin, inte tekniken. Läs mer om nyckelkompetenserna här. Att prata svenska är inte alltid lätt men kanske lättare än att stava?

Recension av Svenska på en månad - Träna grunderna i svenska Användningsområden och funktioner Idén bakom appen är att lära sig grunderna i ett främmande språk snabbt och effektivt. Svenska på en månad är en app med färdiga områden som heter lektioner i appen. Lektionerna är sorterade i olika kategorier: allmänna ord, färger och proportioner, pronomen, temperatur, möbler, familj mm. Det finns en gratisversion att prova innan man bestämmer sig för att köpa lektionspaket i appen. Den fullständiga versionen, det vill säga den kompletta kursen innehåller: 30 lektioner med ökande svårighetsgrader (3 lektionspaket)1800 ord och fraser som framförs av manlig och kvinnlig talareFler än 1500 färgglada bilder Inställningar I inställningar går det att göra en del val (se bild ovan) Förhör visa textvisa kort (bild)bekräfta nästa sida Skriva visa kort (bild)bekräfta nästa sidaskrivkontroll på bokstäver eller ord Ljud stänga av ljudetbåda/man/kvinna Välj en metod: skriva Välj en metod: bilder Varje lektion innehåller 10 sidor med 6 ord/fraser/meningar och bild per sida.

Interaktiv tavla med modersmålslärare Att hitta passande språklänkar till de olika modersmålen är inte helt lätt. Det jag har hittat (och som passar att jobba med interaktiv skrivtavla) har jag samlat här. Här kan du hitta trevliga övningar bland annat på arabiska, franska, spanska och turkiska. Skolverket har en jättespännande resurs där man väljer språk och därefter blir hela innehållet på angivet språk. Där finns länkar till mattebegrepp, eböcker, bildordlistor med mera. Enkla språkkurser med interaktiva övningar på ex tyska, indonesiska, franska och turkiska. Jag vill också lyfta fram lexins bildteman, flerspråkig interaktiv ordlista, på olika språk. Sen finns ju alla möjligheter att skapa sig egna ordlistor och glosorlistor på:

Svenska Verb: lär dig verbformer i svenska språket online! Changes: Now you can select yourself which verbs you want to practice! Please read below about how to do it. I should thank Laura for some inspiration. Minor CSS issues in IE7 have been fixed. Before you start: In order the new functions to work correctly you should: flush your settings by clicking on this button: and then press Ctrl+F5 in your browser to refresh the page. How to choose the verbs yourself: I have re-worked the "1. As you see, now there is two tabs: "By level and group" and "Choose verbs". When the first tab is selected, you can see the standard option - a number of checkboxes, clicking on which gives you possibility to choose the verbs you want to practice according to their level and a group. Clicking on the "Choose verbs" tab allows you to choose the verbs you want to practice yourself. In the tab you can see the list of all the verbs. You can sort this list by using the Show verbs drop-down. You can as well find a verb you need by using a Search box. Talk to me! God Jul!

Skärminspelingar - Skapa en skärminspelning på din iPad Det finns flera appar som du kan använda för att skapa skärminspelningar på din iPad. Principen är densamma som när du spelar in från din dator, dvs apparna spelar in det som sker på iPadens skärm och din röst. Men i de appar som vi föreslår här kan du inte spela in vad som sker utanför själva appen, dvs det program som du spelar in i. När du är klar med din inspelning kommer du att kunna publicera din inspelning. beroende på appen som du hasr valt får du antingen en länk som du sedan kan dela med andra eller bädda in filmen på en kursplattform eller webbsida, eller så kan du få andra valmöjligheter också, som att ladda upp på Youtube, eposta filmen till dig själv eller andra, ladda upp på dropbox etc. Här är två exempel på gratis/billiga och användarvänliga appar som du kan använda för att skapa skärminspelningar på din iPad. Screenchomp Explaineverything

Tülays IKT-sida: Bästa webbsidorna/apparna för att lära sig svenska hejsvenska.se Den här sidan är från Komvux Malmö Södervärn och är för nybörjare. Man väljer vilket tema man vill arbeta med men gången inom varje tema är bestämd och man måste klara av ett moment innan man går vidare till nästa. Digitala spåret "Digitala spåret är ett projekt som har utfört av lärare på Botkyrka vuxenutbildning. Projektet avslutades 2007, men vi fortsätter i mån av tid att hålla sidan uppdaterad." Kardia lärande "Här hittar du olika former av pedagogiskt material, digitalt och för nedladdning. Ba Ba Dum Testa dina svenska ordkunskaper. Akelius svenska Akelius Språkkurs AB producerar lektioner som lär ut svenska med onlinepedagogik. Babel Lär dig språk med Babel. Mot målet: Ett färdighetsbaserat sfi-läromedel med metodisk förankring i den gemensamma europeiska referensramen och språkmetodiken. Svenska verb: Programmet Svenska Verb är utvecklat för att hjälpa dig lära in olika verbformer i svenska språket.ElevspelBotkyrkaflipp: Har du ett annat modersmål än svenska? YouTube-kanal

SFI-appar öva svenska del3 Det kommer mera….. Att prata svenska är inte alltid lätt men kanske lättare än att stava? Här kommer några appar där elever kan prata in vad de vill skriva och få det i text, alltså möjlighet att ”prata text”. För att öva sig på svenska finns också en del appar (som inte riktar sig till små barn) där man kan öva ordförråd, uttal och även möjlighet att få olika språk översatta. (Var alltid kritisk till översättningen, men alternativet att inte ha möjlighet att kommunicera så man förstår varandra är värre tycker jag) Vem är jag? Relaterat På resande fot utan att kunna språket som talas, nyttig erfarenhet Jag och min familj var nyss på en resa i ett land där det talades ett språk som ingen av oss förstår. I "Allmänt" SVA-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång. SFI-appar öva svenska del1

Ullis skolsida

Related: