background preloader

Edu_base

Edu_base

http://www.hejsvenska.se/deploy/index.html

Related:  sva

Svenska som andraspråk i årskurs 7–9 Skolverkets statistik från läsåret 2018/19 visar att endast 63,6 procent av eleverna som läser ämnet i årskurs 9 har fått godkänt betyg (A–E), vilket är lägst andel av alla grundskoleämnen. Detsamma gäller för nyanlända elever där 41 procent fått godkänt betyg i ämnet. Sett över tid visar betygsstatistiken att andelen elever som uppnått kunskapskraven i ämnet i årskurs 9 stadigt har minskat sedan 2006 då det var cirka 80 procent av eleverna som fick ett godkänt betyg.

Hur ska vi kunna genomföra ämneskartläggning? Lite då och då får jag frågan om hur man kan organisera undervisning för nyanlända elever på bästa sätt. I ett tidigare inlägg beskrev jag lite allmänt om hur man kan organisera undervisningen i förberedelseklass. I detta inlägg tänkte jag ge ett konkret exempel på hur en skola har valt att organisera undervisningen för att underlätta för lärare att göra ämneskartläggning, det vill säga använda Skolverkets kartläggningsmaterial, steg 3, som ett stöd i att planera undervisningen utifrån var eleven befinner sig i sin kunskapsutveckling i respektive ämne. Att använda Skolverkets kartläggningsmaterial steg 3 är, till skillnad från steg 1 och steg 2, inte obligatoriskt men att göra en kartläggning och använda den information som framkommer som underlag för planering och genomförande av undervisning är ändå högst nödvändigt. Eller som Skolinspektionen formulerar det: Kartläggning som en del av undervisningen

Stativgänga för iPad padda tablet (montera iPad på kamerastativ) - Kaffebrus Detta kit gör att du kan montera en tablet / padda / iPad direkt på ett kamerastativ. Universalmodell som passar i stort sett alla plattor! Enkel modell där du ställer längden och klämmer åt. Kan skruvas direkt på snabbplatta eller direkt på stativ. Montering tar minde än en minut. Vadderade fästen. Skolord – ämnesord på olika språk Hem- och konsumentkunskap De viktigaste orden inom ämnet Hem- och konsumentkunskap, på olika språk. Även med bildstöd. 8 Sidor - Få har dött av viruset i Tyskland Här i tältet i staden Berlin kan tyskar testa sig för corona hela dagen. Foto: TT Alla länder gör på olika sätt för att minska spridningen av viruset corona. Därför är det svårt att jämföra länderna.

Elevsyn och våra nyanlända Vi har i Sverige tagit emot många nyanlända och skolorna har många gånger saknat en organisation för att fånga upp och ta hand om dem. Det är svårt, mycket svårt till och med, att undervisa nyanlända med många olika språk i samma klassrum som övriga elever. Jag har slitit med detta själv och tidigare skrivit om det: En pedagogisk utmaning. Hur svårt det än är så är det vår skyldighet att se till att även dessa elever får den undervisning som de har rätt till. Vi kan inte bara rycka på axlarna och tycka att ”de måste ju lära sig svenska först” och ”jag hinner inte planera något annat åt dem. De får göra det på svenska” . Sfi - steg 5 - familj och händelser - Svenska för alla - Swedish for all Familj och släkt (English: Family and relatives) 1. Familj

90+ appar som utvecklar barns modersmål Många appar har text och/eller tal på flera språk, inte bara svenska. Dessa appar passar bra för att utveckla barns modersmål även om det inte alltid är appens ursprungliga syfte. Via den här sidan hittar du lätt dessa appar och kan vid behov filtrera vidare på ålder. Vi är föräldrar och pedagoger som testar och rekommenderar bra och roliga appar för barn. På denna sida hittar du tips på appar med text och/eller tal på olika språk. Svenskarna och internet 2014 Den första aktiviteten de minsta barnen ägnar sig åt på internet är att se på film och video. Nästan alla (94%) i åldrarna 2 till 3 år som använder internet gör detta. Hälften (51%) prövar på att spela något spel på internet.

Start för nyanlända Grundläromedel Sva Förberedelseklass 4-6 Nyanlända SVA/SFI Liber Läs mer Start-serien riktar sig i första hand till nyanlända elever i åk 5-9 och elever på språkintroduktion på gymnasiet men då mycket fokus lagts vid att innehållet ska framställas på ett mindre åldersspecifikt sätt så fungerar serien även för vuxna. Lärarguide och FacitTill serien finns lärarguider som bl.a ger läraren ytterligare uppgifter att arbeta med, förslag på hur man kan arbeta med olika uppgifter och arbetsområden, tips på hur man ytterligare kan förstärka elevernas språkförståelse t.ex. med hjälp av bilder. Här finns också prov för att stämma av att eleverna tagit till sig det ni har arbetat med. Lärarguiden fylls på vartefter fler delar i serien är klar.

Pratstart - svenska för nyanlända Pratstart är ett lättanvänt och effektivt digitalt läromedel i svenska för nyanlända. Den finns dels för skolor och dels för privatpersoner. Gemensamt är att det är en resurs som stöttar användarna till en både rolig och snabb språkutveckling. Svenska spel Spel som lär dig läsa och skriva. Behärskar du bokstäverna och kan du ordningen mellan bokstäverna i alfabetet? Med dessa lekfulla spel övar du upp din kunskap i svenska språket. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Svenska.

Ett steg fram Metoden Ett steg fram hjälper dig att få syn på normer och hur de är kopplade till orättvisor. Genom metoden synliggörs fördelar och nackdelar som personer och grupper kan få utifrån hur de kategoriseras och får olika villkor i livet. Gör så här: Välj ut, eller lägg till de påståenden som du tycker passar bäst för gruppen och ditt syfte. Övningen kan göras i två versioner. Antingen kan deltagarna utgå från sig själva, eller så kan deltagarna göra övningen genom att få kort med roller som de sedan ska utgå ifrån.

Related: