background preloader

MIK för mig - digital utbildning - Barn, unga och medier

MIK för mig - digital utbildning - Barn, unga och medier

http://statensmedierad.se/larommedier/mikformigdigitalutbildning.1871.html

Related:  SvenskaErika. Källkritik, informationssökningNätsmartTips

”Dags att fatta galoppen!” Att Peder Fredricson som den andra ryttaren på fem år rider hem folkets pris, Jerringpriset, är fantastiskt. Ännu en gång har svensk ridsport visat sin styrka och sitt engagemang. Det gör oss obeskrivligt stolta. För andra gången blottlägger kommentarerna efter Jerringpriset en djup okunskap om ridsporten, både som idrott och folkrörelse. Eller handlar det om rent ointresse för Sveriges näst största ungdomsidrott och ett av de största förbunden inom svensk idrott? I stället för att låta Peder Fredricsons och hästen All Ins topprestation ta den självklara plats den förtjänar, rikta ett nyfikenhet öga mot ridsporten och låta fler upptäcka nerven, pulsen och passionen i en idrott som engagerar var tionde svensk, riktas fokus istället mot röstkupper, nedsättande påhopp och ”orättvisa” regelverk.

Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare Kulturartiklar I en studie med tio tusen deltagare har forskare kunnat vetenskapligt bevisa att bokläsare har sämre analysförmåga. Genom att mata sig med färdiga berättelser försämras möjligheten att tillgodogöra sig verkligheten. Studien visar också att de som aldrig läser är smartare än genomsnittet. Nu uppmanas därför världens skolor att slänga ut böcker och… Nej, jag bara skojar!

Kränkande behandling Här hittar du korta referat av några beslut om anmälningar som gäller kränkande behandling. Uppgifter som kan identifiera enskilda har ändrats eller tagits bort. Till höger på sidan ser du också vilka regler Skolinspektionen och Barn- och elevombudet utgår från, när vi utreder anmälningar om kränkningar. Här kan du läsa korta referat av några av Skolinspektionens och Barn- och elevombudets beslut som gäller kränkningar: Skolan måste stoppa kränkningarna

Vägs Ände – mitt hörn av verkligheten I samband med att niondeklassarna läser världskrigen i historia utsätter jag eleverna för mötet med en av 1900-talets stora litterära verk. Jag har skannat fyra utdrag som jag anser ger en representativ bild av boken. Men visst, uppgiften blir ju ändå svårare än om man skulle läsa hela boken. Genom hela boken löper tråden att det politiska hyckleri och förljugenhet som Paul Bäumer och hans kamrater utsätts för förvandlar ungdomarna till urgamla människor som blir oförmögna till ett normalt liv.

De boende får fil till middag De boende på Östergården i Trelleborg betalar lika mycket för middagarna som andra boende i Trelleborg. Men i stället för krämig köttfärssås och grönpepparbiff får de dementa filmjölk eller gröt till middag flera gånger i veckan. – Vi har ett högt matsvinn. Serviceförvaltningen säger att de inte kan leverera en billigare måltid. Då måste vi våga testa andra lösningar, säger socialnämndens ordförande Lennart Höckert (S), till SVT Skåne. Enligt SVT har Trelleborg kockar som lagar den mat som serveras på skolor och äldreboenden. Domstol: Facebook måste radera hatinlägg Fallet har drivits av Österrikes parti De Gröna efter att någon hade upprättat ett falskt konto i partiledaren Eva Glawischnigs namn. Domstolen i Wien slog fast att falska och hatiska inlägg mot Eva Glawischnig på Facebook ska tas bort. Rätten ansåg att det inte räckte att bara radera inläggen i Österrike utan att det gäller alla liknande inlägg som har gjorts över hela världen.

Romeo och Julia – ett genreskrivande När jag får frågan hur jag tänker kring min pedagogiska gärning i svenska brukar jag säga att jag balanserar mellan två ytterligheter: Den demokratiska fostran. Eleverna ska vara så skickliga i att läsa, skriva och uttrycka sig att de kan reda sig i ett demokratiskt samhälle. De ska förstå en debattartikel och de ska kunna formulera en egen för att hävda sin egen åsikt. Lyckat projekt kan komma att spridas till alla äldreboenden - Trelleborgs Allehanda Artikeln publicerades 2 juni 2016. – Det var en hel del som sade ”kan man inte få en smörgås i stället, man gör ju inget på dagarna så man blir inte så hungrig”, säger Carina Sundling, undersköterska och kostombud på Östergårdens korttidsavdelning. Ruth Berglund och Anna Hall bor sedan en tid på avdelningen. De är båda nöjda med maten. – Jag tycker att det är toppen här, man kan inte önska mer, säger Ruth Berglund och tillägger att hon själv inte lagar lika mycket mat till sig själv när hon är hemma.

Related: