background preloader

En lärare under ständig utveckling

En lärare under ständig utveckling

https://stellasavvidou.wordpress.com/

Related:  Duktig lärare med praktiska ideérWebbsidor Bra sakerEngelska

Tips och idéer – skolkoppen Jag skickar frågor på Twitter till er om vad ni vill läsa om här. Detta inlägg dedikeras till @lottenMD och @mariecarlsson5 som vill veta om jag har tips för att få ett städat skrivbord. Tänk att jag faktiskt har ett tips på just detta. Faktatext – cirkelmodellen Eleverna skriver med stor glädje, vi använder oss utav ASL vilket stöttat eleverna att kunna fokusera mer på texters innehåll och form snarare än det motoriska kravet att forma bokstäver. De har fått skriva olika texter utan att vi gått närmre in på själva textstrukturen. Nu känner jag dock att de är redo att få redskap för att strukturera sitt skrivande. Efter att vi fokuserat på återberättande texter (se inlägg återberättande text) så går vi nu vidare och tittar på faktatexter. Vi följer liknande arbetsstruktur när vi introducerar textgenrer för att den igenkännande faktorn gynnar flertalet elever.

Sommarpresent: Spela kort i sommar! Sommarpresenten är under tillverkning… Efter mycket kortspelande blir vår present en kortlek tillsammans med spelregler i ett häfte. De kortspel och patienser som vi spelat under året. Turas om: Positivt tänkande – Kooperativt Lärande För att elever ska kunna samarbeta på ett fungerande och lärande sätt behöver de få möjlighet att träna på samarbetsfärdigheter. En av dessa är konsten att möta det andra säger på ett positivt sätt. Hur medlemmarna i gruppen bemöter idéer och tankar från andra bestämmer hur mycket eleverna vågar dela med sig. Det är här viktigt att vi hjälper eleverna i hur de kan bemöta varandra på ett sätt som främjar samarbete och ett positivt klimat. Redan under de första dagarna tränade vi på detta med våra elever i årskurs 1.

Såhär vill jag ha det i skolan – material med bildstöd för att prata om stödbehov med eleverna För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om framgångsfaktorer för att få eleverna att acceptera hjälpmedel och andra anpassningar . Något som jag inte tog upp så mycket då är vikten av att involvera och lyssna på elevens egna tankar och åsikter om vad som hjälper i skolan. Ganska ofta så hamnar vi i att diskussionerna om vad som hjälper en viss elev sker utan att huvudpersonen – eleven själv – är delaktig och sätts i centrum. Det kan såklart vara för stora krav att ett barn själv ska veta vad som är gynnande i olika situationer. Men ofta har de många kloka tankar som är viktiga att lyssna på för att vi ska kunna stötta på bästa sätt.

Värna om språket Ett kunskapskrav som har utmanat mig är ”eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk”. Utmaningen har legat i att göra de didaktiska frågorna vad, hur och varför, med betoning på varför-frågan, meningsfulla och begripliga för eleverna. Eleverna går i årskurs 6, armar och ben är överallt och hormonerna spritter i kroppen, framme vid WB står jag och skall motivera till intresse av språkbruk i Sverige och Norden?

matteblogg på Mårtenskolan i Lunds kommun Uppgift lämplig för åk 2 och 3 Eleverna får 16 ”gräsbitar” var (1*1 dm stora, gröna kartongbitar) och tre kor. De tre korna ska få lite olika hagar. Ko nr 1 får själv bestämma hur hagen ska se ut. Förutom de 16 ”gräsbitarna” kan det finnas extra ytor med t ex en damm eller å inne i hagen. Motivationsskapande undervisning, ABC-klubben. Jag såg en föreläsning av Bosse Larsson på UR samtiden. Han pratade om att vi inte kunde skapa motivation men motivationsskapande situationer. (Se mitt förra inlägg.)

Ett "fruktfat" av tips och idéer från skolans värld grundat i Pedagogiska Planeringar! Efter att ha läst Dylan Wiliams bok nu det sista så blev jag sugen på att bläddra tillbaka i min gamla litteratur och märker att det finns många tankar som hänger ihop med de tankar som jag reflekterade kring när jag läst Att följa lärande. Säkert självklarheter för många men för mig är det viktigt att få sätta egna ord på mina tankar. Samla det jag läst, sett och hört och sammanfatta mina tankar. skolfröken fräken Apr22 …gör vi såklart på många olika sätt. Dammade av Kahoot-kontot som legat i ide ett tag. Var ju väldigt skojsigt för några år sedan… Rackarns så kul det var tyckte mina elever i förskoleklass när jag gjorde en läs-kahoot till dem. La in en bild på t ex en ros. Sedan matade jag in fyra olika ord.

Berättande Berättelser, foto och film Skapande och berättande har alltid haft en central roll i skolan. Nu kan finns det en mängd verktyg som gör att eleverna kan göra snygga och proffsiga produktioner. Min blogg om allt mellan himmel och jord: addition Eftersom barnens intresse för pokémon och för att räkna addition är stort har jag även gjort några arbetsblad med additionsuppgifter med pokémon bilder som de kan räkna. Ni hittar några med subtraktion HÄR. Materialet består av 3 olika arbetsblad med blandade additions tal och av tomma rutor.Gör så här:Låt barnet färglägga de tomma rutorna med olika färger.Be barnet läsa ett tal och räkna ut vad talet blir.Barnet färglägger därefter talet med den färgen som är ritad vid den siffran som motsvarar summan av talet. Vid intresse av materialet: Man behöver inte ha eller skaffa Dropbox för att ladda ner materialet gratis! Jag kan inte lägga tid på att mejla material som man själv kan ladda ner! Om den här sidan kommer upp så klicka längst ner på "Nej tack, fortsätt till nedladdning" om ni inte vill skaffa dropbox.

Related: