background preloader

Ett "fruktfat" av tips och idéer från skolans värld grundat i Pedagogiska Planeringar!

Efter att ha läst Dylan Wiliams bok nu det sista så blev jag sugen på att bläddra tillbaka i min gamla litteratur och märker att det finns många tankar som hänger ihop med de tankar som jag reflekterade kring när jag läst Att följa lärande. Säkert självklarheter för många men för mig är det viktigt att få sätta egna ord på mina tankar. Samla det jag läst, sett och hört och sammanfatta mina tankar. Slutpoängen i förra inlägget var att kanske fungerar de 5 nyckelstrategierna lika bra på oss lärare, för att höja lärarkvaliteten. Utdrag från mitt förra inlägg: ”Jag tror på att Dylans 5 nyckelstrategier även fungerar för att förbättra lärarkvaliteten och kvaliteten på undervisningen i våra klassrum genom att använda dem på lärare också: Om lärarna vet vart vi ska och vilka mål vi ska nå, och några kriterier för framsteg, hur ska vi nå dit. När jag bläddrar i Timperlyes bok, Det proffesionella lärandets inneboende kraft, hittar jag likande tankar. Jag tänker då återigen på de Smarta målen: Related:  Webbsidor Bra saker

Berättande Berättelser, foto och film Skapande och berättande har alltid haft en central roll i skolan. Nu kan finns det en mängd verktyg som gör att eleverna kan göra snygga och proffsiga produktioner. Om de sedan publicerar sina verk kan de nå en större publik än det egna klassrummet, det kan ge en större motivation för skolarbetet. FilmFilmande och redigering har väl aldrig varit enklare än nu. Har du iOS (iPhone eller iPad) så kan du med fördel använda iMovie . För inspiration och instruktioner om hur du arbetar med film i stort, t.ex manus, för- och efterarbete mm kan du surfa vidare till Voodoo film. Vad du än använder, låt eleverna filma, eller så kanske du som pedagog kan filma elevernas presentationer och flippa bedömningen... BerättandeMed hjälp av moderna redskap kan elevernas berättelser/böcker få ett större mervärde än att "bara" visas upp för läraren och föräldrarna. Bildspel, affischer och annat smått och gott Animoto - Skapa vykort eller filmer. Voki, skapa din egen avatar. Radio

Om materialet Många barn i skolan idag har andra modersmål än svenska. Det här ställer krav på alla lärare att arbeta mer språkutvecklande i sina ämnen. Genrepedagogiken är en av flera metoder och förhållningssätt som ger lärare verktyg för det. När UR under våren 2009 sände serien Språkresan presenterades också detta webbmaterial för lärare. I de olika avsnitten får du exempel på hur du kan arbeta med vissa av faserna i genrepedagogiken. Det introducerande avsnittet Vad är genrepedagogik? Genrepedagogiken är en av flera metoder som används för språkutvecklande arbete i skolan. Materialet har tagits fram i nära samarbete med lärare på Knutbyskolan. Så här kan du använda temat Det här materialet är en dokumentation av hur Knutbyskolan i Rinkeby arbetar utifrån det förhållningssätt som genrepedagogiken vilar på. Totalt ca 1,5 timmes klipp med exempel från olika lektioner på hur lärare och elever arbetar utifrån genrepedagogiken i olika ämnen. Materialets olika avsnitt utgår från de sex olika genrerna.

På näthinnan... affichages utiles en vrac Vous pouvez partager les dessins sur vos blogs ou sites personnels ( sauf utilisation commerciale) en indiquant l'adresse de mon blog dans un lien direct. Il est interdit d'utiliser les dessins pour des utilisation commerciales, affiches, t-shirts à vendre, publications, livres ... Toute autre utilisation; syndicats, partis, conférences, publications écrites, documents universitaires, associations, entreprises etc. sera payante.jack Dagboken -ett romanprojekt | Josef Sahlin Detta är en lärarhandledning till att skriva dagboksromaner med elever. Dagboksromaner har fått en renässans i och med de populära böckerna om Greg (Jeff Kinney) m.fl. så det finns mycket litteratur att hämta inspiration ifrån. Arbetet med dessa dagböcker ger också en inramning till övningar av olika texttyper (bl.a. de skoltypiska texttyper som Pauline Gibbons beskriver i Stärk språket, stärk lärandet… Hallgren Fallgren 2013). Dagboksromanen erbjuder en plattform för att prova och leka med sina färdigheter i återberättande text, beskrivande text, löpsedelstext, skriftliga instruktioner, recensioner, argumenterande text, reklambudskap, poetisk text m.m.

gunillaalmgrenback | IKT och specialpedagogik Malvorlagen kostenlos downloaden und sofort loslegen Kunskapsvägg åk 1-3 För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Nu har jag uppdaterat alla ämnen för åk 1-3, dels för att Lgr 11 blivit reviderad men också för att jag hittat en del småfel samt gjort någon ny skrivning (ser ni några fel hör gärna av er då man ofta missar en del när man själv skriver). Under de ämnen som har kunskapskrav i åk 3 finns även översikter med kunskapskraven. Klicka på bilden för att komma till respektive ämne där pdf finns att ladda ner. För dig som har kunskapsväggen sedan tidigare finns här en förteckning på vad som är ändrat. Uppdatering av kunskapsväggen för åk 4-6 anpassad efter revideringarna i Lgr 11 kommer inom kort.

specialpedagogen | Det inkluderande klassrummet Free Math Coloring Pages - Pixel Art and Math Go to: Math Facts Advanced Math Place Value Holiday Coloring Squared would like for you to enjoy these free math coloring pages for you to download. There are two different difficulty levels for each function. Math Fact Coloring Free Advanced Math coloring Place Value Coloring Fractions, Decimals, and Percentages Free Color by Number coloring Holiday and Themed coloring pages Coloring Squared will try to provide you a new math coloring page often. Coloring Squared: Pixel Art and Math for Kids

Tangrams  Print the pattern belo Print the pattern below onto cardstock or construction paper. Print the attached pattern cards, cut and laminate. Have the children use the pattern pieces below to recreate the picture on the pattern card. Pattern Page bat boat camel candle cat cat option 2 chicken dog duck giraffe helicopter house penguin polar bear rabbit rocket shark swan Three Wisemen-Christmas Alphabet Tangrams are available here.

Lärande & bedömning Sex år har gått och på måndag byter jag arbetsplats och börjar på Skolverket. Tusentals lärarmöten, rapporter, undersökningar, konferenser och ett och annat blogginlägg har det blivit. Från början var bloggen ett verktyg i satsningen ”Bedömning och betyg” för att kommunicera med de lärare som vi var i kontakt med i olika projekt. Kanske minns du BLoPP? Eller BfLU? Jag bär med mig många minnen från arbetet i Stockholms stad, både som lärare och som byråkrat. Jag vill gärna tro att det faktum att jag fortfarande i själen identiferar mig som lärare har varit en tillgång i arbetet som skolbyråkrat. Att få möjlighet att åka på internationella konferenser är något som borde vara möjligt för fler lärare än idag. Nu ska kartongerna packas färdigt och hårddiskar rensas. 11 års arbete i staden packas ner, analogt och digitalt. Hur blir då min slutbedömning? Nu fortsätter min resa – för lärande och för lärare – men på en annan adress. Vid tangentbordet /Pernilla PS 1. PS 2.

Related: