background preloader

Webbsidor

Facebook Twitter

Tio tips för en inkluderande skolstart. Detta blogginlägg har jag skrivit förut och har nu reviderat det lite eftersom det uppskattats som påminnelse inför den viktiga skolstarten.

Tio tips för en inkluderande skolstart

Texten vänder sig till alla som möter elever och är tänkt som ett underlag för att samarbeta om en inkluderande skolstart. Många barn och ungdomar börjar kanske känna sig nervösa nu, inte bara pirr i magen utan kanske har de ångest inför omställningen från lov till skola. Hjälp dem att komma tillbaka genom att förbereda dem noga på vad som sker den första veckan.

Tipsen nedan gäller från förskola till gymnasium. Struktur: Skriv, byt, matcha – Kooperativt Lärande. I denna struktur ska eleverna skriva förklaringar till bilder/begrepp och sedan lägga ut dessa på bordet med korten i mitten.

Struktur: Skriv, byt, matcha – Kooperativt Lärande

Andra elever får sedan tillsammans lista ut vilka bilder som passar med vilka meningar. Strukturen är elevaktiv med skrivande, läsning och kommunikation i par och utvecklar elevernas begreppsförmåga. Dela eleverna i heterogena par.Dela ut kort till paren.Eleverna Turas om; de diskuterar med varandra och Turas om att skriva förklaringar till varje kort.Paret diskuterar och kontrollera att korten stämmer överrens med deras förklaring.Eleverna blandar korten och placerar dem i mitten av bordet.Paret rotera till nytt bord.Paret läser förklaringarna, diskuterar med varandra och placera rätt kort vid rätt förklaring.Läraren kontrollerar (eventuellt)Paret roterar till ett nytt bord. Struktur: Runda bordet – Kooperativt Lärande.

En struktur inom kooperativt lärande kallas på engelska ofta för Write around eller Roundtable.

Struktur: Runda bordet – Kooperativt Lärande

Vi väljer här att kalla den för Runda bordet. I runda bordet får eleverna möjlighet att dela med sig av sina kunskaper både till få och många. De får chans att se flera olika lösningar och kommunicera med varandra kring dem. Övningen skapar ett ömsesidigt lärande där allas del är viktig då eleverna i gruppen bygger vidare på varandras svar och bygger en helhet tillsammans. Runda bordet finns i flera varianter. Gillar du Pokémon Go? Här kommer 9 pokémons du kan pärla på pärlplattor – Bät...

Eduspaces. Orosanmälan. Betygsättning! Några tips för att öka bedömningssäkerheten. Sara Bruuns inlägg om lotteriet för en elevtyp vi alla känner satte fingret på en viktig punkt: om allt har gått som det ska och eleven har följt alla instruktioner och gjort allt enligt lärarens intentioner så är bedömningssäkerheten relativt god.

Betygsättning! Några tips för att öka bedömningssäkerheten

Om eleven däremot inte har följt normen så uppstår ett lotteri där lärarens förhållningssätt, kunskap om skollag, läroplan och bedömningssäkerhet sätts på prov. En säker bedömning är grunden för att kunna anpassa undervisningen, för att kunna avgöra om underlaget för betygsättning är allsidigt och tillräckligt, för att kunna avgöra om en elev behöver utredas för särskilt stöd.

Som specialpedagog bidrar jag därför till att öka kompetensen när det gäller bedömning och betygsättning, en funktion som kanske inte alla tänker på som specialpedagogisk men som jag tycker är självklar. ”Be inte eleverna skriva om Påsklovet” Skolverket. Läs och lär med Minja och Mino. Lyssna på En plats är tom - Novellklubben. Vasaloppet – historia med sagor som vapen. Riddartiden fascinerar.

Vasaloppet – historia med sagor som vapen

Bild av Blair Snart är det dags för Vasaloppet. I samband med detta kan det passa att lyfta fram lite spännande svensk historia. På vår skola har vi samlig för år F-3 gemensamt vilket är en utmaning. För att lyfta fram historien skrev jag en liten saga om Gustav Vasa. Search newspaper: digiskol<span class='subt'>sv</span> on The Tweeted Times. Webbaserad kurs om bedömning. Vi erbjuder fortbildning och kompetensutveckling inom bedömning och betygssättning.

Webbaserad kurs om bedömning

För lärare i årskurs 4–6 i grundskolan, sameskolan, specialskolan och grundsärskolan I början av höstlovsveckan publiceras en ny kurs som fokuserar på betygssättning i lägre åldrar. Maktlekar » Det dolda gruppvåldet bland unga. Forskarbloggen vid Umeå universitet. Samhällsvetenskap I förra inlägget pratade jag om tid och datoranvändning.

Forskarbloggen vid Umeå universitet

Idag ska det handla om ett närliggande område – åldersgränser. Frågan om åldersgränser är en av de vanligaste frågor jag får till min frågelåda Net Nanny. Årstaskolan. G.3. Skriva egna böcker - iPad Studiecirkel. När Mona Lisa stals. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser.

När Mona Lisa stals

Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. Litteraturblogga. Filippa Mannerheim har i samarbete med Webbstjärnan tagit fram lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" som vänder sig till lärare på gymnasienivå som vill blogga om litteratur tillsammans med sina elever.

Litteraturblogga

Klicka på bilden nedan eller HÄR för att ladda hem pdf:en "Litteraturblogga med eleverna". Lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" vänder sig till lärare på gymnasienivå och går steg för steg igenom allt man behöver kunna när man ska börja litteraturblogga tillsammans med sina elever. Från hur du kommer igång med bloggen och skapar den rätta strukturen, via planering av litteraturprojektet, till elevuppgifter, bedömning och utvärdering.

Det ingår dessutom förslag på romaner att blogga om, långsiktiga mål för projektet, underlag för betygskriterierna samt en intervju med Kristina Alexanderson som tidigare litteraturbloggat tillsammans med sina elever. TwistedSifter. Kunskapshubben - HEM. Webbstjärnan.