background preloader

Bloggar med bra tips.

Facebook Twitter

Enannandu

Pedagog Göteborg - Pedagog Göteborg är en redaktionell webbplats för pedagoger och skolledare i Göteborgs Stad. Bästa gratis hemsidorna för förskola & skola - Barnpedagogik. Det är rätt dumt att uppfinna hjulet igen, det kan nog de flesta av oss hålla med om.

Bästa gratis hemsidorna för förskola & skola - Barnpedagogik

Att komma på nya aktiviteter och nya övningar flera gånger per läsår slösar bara tid, speciellt när det du vill göra ofta redan finns planerat och klart att bara hämta hem och använda. I listan tänkte jag dela med mig på tips på sidor där jag ofta vänder mig för att hitta information eller material att arbeta med för både förskola, skola och fritidshemmet. Det mesta, om inte allt, i listan är även gratis och fritt att använda. Lektion.se – Jättebra sida hela vägen från förskolan upp till gymnasiet. Pedagog Varberg - Varberg.se. Itmamman.se. Skapa egna online-kurser.

Carmen Winding

Våga vara pluggis. Barnprogram. nu. Skolstil 3- läs-och skrivutveckling mm. I det här blogginlägget kommer jag att tipsa om hur jag arbetat i årskurs ett med appen Skolstilspråkutvecklande med iPadkompissamt hur man med hjälp av tydliga kriterier och beröm kan få ett bra klassrumsklimat och elever som vill anstränga sig mer Skolstil är en fantastisk app där eleverna får varje bokstavsljud uppläst samtidigt som de trycker ner en tangent.

Skolstil 3- läs-och skrivutveckling mm

När ett ord är skrivet läses hela ordet upp samt att de kan lyssna på hela sin skrivna text. Eleverna har även möjligheten att få hjälp med stavning. Vi valde att ladda hem den senaste varianten av skolstil, Skolstil 3. Odaltande återkoppling. Barnen kommer hem från fredagsträning respektive häng och kräver att få titta på Idol.

Odaltande återkoppling

Måhända inte mitt favoritprogram, men man får passa på när familjen samlas i TV-soffan. Man kan säga mycket om formatet för Idol, men den återkoppling som ges är ofta i högsta grad rak, direkt och ofta nog framåtsyftande. Odaltande återkoppling är snäll på riktigt – i längden. För nog tycker vi ganska synd om alla de som ställer upp i Idol fast de faktiskt inte kan sjunga, men där välmenande föräldrar och ”vänner” har lurat i att de faktiskt har kvaliteter som de uppenbart saknar. De har helt säkert andra kvaliteter, men att dalta med dem när det gäller musik var inte särskilt snällt när de sedan får löpa gatlopp på bästa sändningstid. Denna vecka har vi på mellanstadiet haft elevledda utvecklingssamtal. Struktur: PPT – Par På Tid – Kooperativt Lärande. Denna struktur bör du använda varje dag i din undervisning! Edpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer – Fröken Jingfors.

När jag använder film för att flippa min undervisning vill jag veta vad min elever har lärt sig, om de förstår, vilka slutsatser och reflektioner de gör.

Edpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer – Fröken Jingfors

Jag vill även kunna planera nästa lektion efter deras förkunskaper och frågor och ge dem personlig återkoppling. Med Edpuzzle kan man göra allt detta och mycket mer! När Zaption stängde ner i somras blev jag så besviken då jag tyckte mig ha hittat det perfekta verktyget men Edpuzzle är helt klart en bra ersättare.

Strategier för lärande

Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors. Prezi används av många för att göra snygga presentationer.

Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors

I detta inlägg kommer jag inte berätta om hur man skapar presentationer i Prezi, utan hur man kan använda Prezi som ett pedagogiskt verktyg som på olika sätt kan bidra till ökat lärandet. Med Prezi kan man bland annat: Flippa undervisningenLåta eleverna ta del av varandras arbete och uppgiftsbeskrivningen i en och samma presentation. Vara flera som har tillgång till samma presentation och man kan vara inne och arbeta i den samtidigt, perfekt för grupparbeten av olika slag. Du kan läsa mer om detta under respektive rubrik nedan. Vad är Prezi?

Ullis skolsida

Pedagog Kristianstad. Aktuella frågor - pedagogik-helt-enkelt.simplesite.com. Läraren – en professionell bowlare? Välkommen in i min vardag som skollogoped. Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Välkommen in i min vardag som skollogoped

Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. Orden ovan finner vi i Lgr 11.

Jl skolutveckling

Kooperativt lärande. Karin N. Avoid Death by PowerPoint: Flip Your Meetings – Flipped Learning Simplified. I recently had a conversation with David Sternela, Training and Program Manager at Abbvie.

Avoid Death by PowerPoint: Flip Your Meetings – Flipped Learning Simplified

We were talking about how too many corporate meetings turn into death by PowerPoint. David then shared with me some NASA findings. Apparently some of the blame for the Columbia disaster can partially be credited to a poor PowerPoint presentation. If you recall, approximately 82 seconds after liftoff, NASA had images of a small piece of foam that broke off of the fuel tank and struck the left wing, harming its thermal protection. This was followed up by several meetings with key scientists to ascertain the threat that the incident posed for the mission. As I have reflected on this, I think back to my years as a teacher. Avsnitt 43 med läraren/bitr. rektorn Paulina på Gärdeskolan  om "tvålärarskap" - #annaochphilip.

En annan du » Självbelåtna pedagoger och oförstående föräldrar? Tips för mer konstruktiva samtal i förskola och skola. – Hon lyssnade inte på vad jag sa!

En annan du » Självbelåtna pedagoger och oförstående föräldrar? Tips för mer konstruktiva samtal i förskola och skola

– Han gick i försvar med en gång. – Jag tror inte ens hon försökte förstå vad jag menade. Jag möter ofta både föräldrar och pedagoger som säger ungefär så här efter gemensamma möten i skolans och förskolans värld. Det är ledsamt, eftersom möten mellan föräldrar och pedagoger vanligen handlar om barn som på något sätt mår dåligt eller är i behov av stöd.

Livets glada pussel

Att utveckla ett talmanus – formativ retorikundervisning i Svenska 3. I det här inlägget tänkte jag berätta om en övning som i all sin enkelhet stöttar eleverna i att vidareutveckla en första version av ett talmanus till en ännu bättre slutversion.

Att utveckla ett talmanus – formativ retorikundervisning i Svenska 3

Jag försöker hela tiden hitta olika sätt att engagera eleverna i att ge respons till varandra och själva få syn på hur texterna de skriver kan utvecklas. Givetvis är min riktade och specifika respons till den enskilda eleven också väldigt viktig – men som komplement till detta, menar jag. Bakgrunden: Litteraturvetenskap och retorik I kursen Svenska 3 arbetar vi just nu med argumenterande tal inom litteraturvetenskap. Det är sista retorikuppgiften innan nationella proven och nivån på uppgiften är hög. Relationen som en bro till studiero.

Lärande Perspektiv. Kanske har du kommit dit att du vet hur du ska lära dig på bästa sätt.

Lärande Perspektiv

Jag vet till exempel att jag lär mig bäst när jag har ett behov av en viss kunskap – när jag måste veta för att klara ett uppdrag; när jag måste veta för att att jag känner mig väldigt intresserad. Jag vet följaktligen att jag inte är så bra på att lära om jag inte behöver kunskapen just nu; om jag är ointresserad. Åsa Anevik är långt ifrån ensam om detta. Engagemang och intresse är en mycket stor drivkraft hos de flesta.

Ikt pedagogerna

Ikt pedagogerna. Smidigare bokning av utvecklingssamtal – Digi-bloggen. Jacob Möllstam, grundskollärare vid Jonsereds skola, tipsar om hur han bokar tider för utvecklingssamtal. Allting digitalt behöver inte vara stort och komplext. Det finns något särskilt vackert i det enkla. Allting digitala verktyg behöver inte heller handla om undervisning. Boka tider snabbt och smidigt (utan att dubbelboka) Att fixa tider och bokningar till utvecklingssamtal – det går att göra på ett smidigt sätt. Här ska jag berätta om Doodle och WhenisGood. Doodle När jag för några år sedan deltog i Skolverkets referensgrupp för IT i skolan, använde de sig av Doodle för att vi skulle kunna boka in tider till ett kommande möte.

Doodle - boka in utvecklingssamtal! Enkelt, snabbt och i tvåvägskommunikation. Som lärare gäller det att vara effektiv med den tid man har och det är inte alltid lätt att ta hänsyn till att föräldrar inte kan/vill komma när man själv har tid, för att kunna i så stor mån som möjligt hålla sig i sin arbetstidsram. Jag har upplevt att det ofta blir ombokningar, avbokningar och uteblivna möten när föräldrar inte är delaktiga i tidsbokningen. Inte så många, men tidstjuv nog om man tänker efter.

Har nu senaste åren testat olika sätt att få föräldrar att vara delaktiga i mötesbokning, utan att det ska innebära mer arbetstid för mig; Har givit bestämda tider med hänvisning till att de ska byta med varandra, ett gruppmail med tider där de får vara först till kvarn i mailtråd, papper hem med möjlighet att kryssa i de tider de kan (men då fick jag ägna tid till att sammanställa) osv... Men för ca 1,5 år sen testade jag tjänsten doodle.com. Virtuella utflykter.

Med stöd av läroplanen kan vi idag göra virtuella utflykter. Läroplanen förespråkar till och med att vi använder digital teknik för att förstå och göra oss förstådda och som hjälpmedel i lärandet. Källkritiken och att kunna googla är viktiga ingredienser samtidigt som vi ska jobba med kulturer och att jämföra upplevelser med egna landet med hur det är i andra länder. Här kommer jag tipsa om diverse olika sidor för att arbeta med virutella utflykter. En virtuell utflykt eller field trip är något som väcker nyfikenhet och engagemang och är helt papperslösa. Undervisa med Padlet – Mikael Bruér. Tankar och idéer om att använda Padlet i undervisningen.

Malins pplugg

Skapa ljudböcker med iPad. Skapa ljudböcker med apparna Pages / Keynote och Explain Everything och dela dem på YouTube eller dropbox. Ett öppet brev till alla nya lärare – välkommen till denna termin! Lust, motivation och lärande. IKT-inspirera mera. Ullis skolsida. Sirkka Persson. Principalpersson. Therese Linner. Yetis in need of Alvik.

LR bloggar

Jenny på Wendes. Patricia Diaz. Didaktiska laboratoriet. Tüleys IKT tips. Skurup blogg. Pia Borg. Fredrikarboga. Han fyller ballongen med mjöl och klipper ett hål – resultatet är så smart. Ersättningsprogram.

Rektor Elsemarie

Nordström education. Språkforskning. Ulrica Aspeflo. ”Förbättra resultaten i skolan genom att kasta ut datorerna från lektionernaPedagogvärmland. Flippat klassrum. Jesper Levallius. Rektor Lina bloggar. Pedagog Stockholm.

Kahoot

Gästblogg Håkan Fleischer. Seg iPad? Har den hängt med länge? dags att fixa till den lite…. Mallar och instruktioner. Pedagog Värmland. Öppet klassrum. Bedömning och betyg utifrån Lgr11 - den 17 november 2014. Läraren ska följa och bedöma elevernas kunskapsutveckling på ett medvetet och pedagogiskt sätt. Bedömningarna hänger samman med undervisningen och ska kartlägga och värdera elevernas kunskaper, återkoppla för lärande, synliggöra praktiska kunskaper och utvärdera undervisningen. – Skolverket.

Fridas appar

Alla har lättheter. Logopeden i skolan. Svedala. IKTsidan. Ipad i skolan. Sara Bruun. Specialpedagogen. Särskilt stöd. Kilskrift. Blandade bloggar. Låneverksamhet.