background preloader

Blogginlägg

Facebook Twitter

Kreativ design för lärande tar eleverna in i framtiden – Förstelärarbloggen. Börja i din pedagogiska idé och tänk hur den kan optimeras och växa med hjälp av det digitala.

Kreativ design för lärande tar eleverna in i framtiden – Förstelärarbloggen

Digitaliseringen får effekt när den kopplas samman med det vi gemensamt vill uppnå; tillgängliga lärmiljöer för alla elever så att de kan nå sin fulla potential. I går deltog jag i en inspirerande workshop på Internetstiftelsen i Stockholm tillsammans med engagerade lärare från olika skolor i Sverige. Vårt uppdrag är att påverka digitaliseringen i svensk skola. Eftersom några av oss inte kom hem (på grund av attacken) fortsatte samtalen om digitaliseringen i skolan flera timmar därefter. Jag känner mig berikad med intressanta aspekter som kan få betydelse för digitaliseringsarbetet framöver.

Verktygslåda för lärande. Nu har ett nytt läsår dragit igång i Halmstad kommun, våra skolor fylls av förväntansfulla och nyfikna barn och ungdomar (och ja, kanske en och annan skoltrött tonåring som får kämpa med att ställa om från ”sommarlovstid” till skoltid) Det finns säkert lika många sätt för en rektor att välkomna tillbaka sina pedagoger till terminsstart, som det finns för pedagoger att välkomna tillbaka sina elever.

Verktygslåda för lärande

Vad behöver jag fortbilda mig i inom it? (del 3) I båda mina tidigare inlägg har du kunnat läsa om vad IT-strategierna gått ut på samt vad som eventuellt kommer att tydliggöras.

Vad behöver jag fortbilda mig i inom it? (del 3)

I detta inlägg kommer jag att fokusera på vad som specifikt gäller för mina ämnen svenska och engelska samt vad som ska bedömas. Jag kommer även dela med mig hur jag jobbat för att nå målen samt vad jag behöver utveckla. Med det hoppas jag sätta igång en tankeprocess om vad vi behöver i framtiden för att nå dit vi behöver. Svenska I syftestexten finns följande ändringar. I det centrala innehållet ska elever skapa texter där ord och bild samspelar såväl med som utan digitala verktyg. Engelska. Med_ansiktet_vant_mot_Europa. Lindas nyttigt. Nyttig mikrokladdkaka Ljuvligt god & supernyttig kladdkaka som bara innehåller banan, ägg och kakao.

Lindas nyttigt

Perfekt när man är sötsugen, men vill vara nyttig. Mangoglass på pinne Njut av iskall, svalkande mangoglass som är nyttig & baserad på frukt! Helt utan tillsatt socker! Nyttiga dadelbollar Sockerfria chokladbollar med mixade dadlar – de smakar gudomligt gott och väldigt likt vanliga havrebollar. Sju snabba favoriter. Så här de sista veckorna kanske eleverna är mellan två större projekt och behöver göra något annat en eller ett par lektioner.

Sju snabba favoriter

Det kan också vara så att många av lektionerna på slutet går bort och att det inte återstår så många. Nedan listar jag några av mina absoluta favoriter som inte tar så mycket tid i anspråk och som brukar vara uppskattade av eleverna. Under varje bild finns en länk till utförliga instruktioner. Skapa serier i Pages, Word, Keynote eller Powerpoint Väcka liv i läslusten – med bilderböckerHermans hemlighet Radioteatern ger – Hissen. Slutkonferens för Furutorp goes digital. Den 16-17 juni var det slutkonferens för projektet Furutorp goes digital, ett projekt finansierat av Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Slutkonferens för Furutorp goes digital

Slutkonferensen ägde rum på Norra station i Hässleholm och jag var på plats under båda dagarna. Vad är då Furutorp goes digital? Jo, det är ett treårigt projekt på en liten grundskola i Vinslöv, Furutorpskolan F-6. File_download. Det tysta klassrummet: Det tysta klassrummet. Entreprenöriellt lärande - konkret arbete bortom floskeln. Utmanande undervisning i klassrummet. Berättelser som berör. Läsårets sista lektion blev passande nog med ett härligt gäng ungdomar som går ut nian.

Berättelser som berör

Lektionen bjöd därför på sammanfattande tankar om ämnet svenska. Undervisningen har bland annat haft som syfte att: Utmana tankar genom olika berättelser (i bland annat reportage, krönikor, noveller, romaner, bilder, filmer och verkligheten)Uttrycka dessa tankar och åsikter i tal och skriftIfrågasätta det man ser, läser och hörUtveckla skrivandet i olika typer av texter En bärande grundidé som undervisningen vilar på är att den ska beröra och/eller att det ska upplevas som viktigt.

Ämnena och uppgifterna ska kännas angelägna, vare sig det handlar om POLITIK, VÄNSKAP, KÄRLEK, GLÄDJE, SORG, DILEMMAN eller om något annat. Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet. Schülerblog Grammatik und Wortschatz. En deckarhistoria med digitala verktyg. Mina åttor har läst olika typer av deckare, bland annat Man kan bara bli hängd en gång och Ridån går upp.

En deckarhistoria med digitala verktyg

Den senare blev de mycket fästa vid och gav dessutom ett bra diskussionsunderlag. Vanligtvis skriver eleverna egna deckare, men tiden är knapp så här i slutet av terminen. Istället för att skriva en hel och omfattande deckare, blev alternativet att gestalta sig själv som huvudperson i valfri deckargenre. Historien skulle berättas i en Thinglink. Bloggtips-för dig som är intresserad av genrepedagogik. Genrepedagogiken sprids och utvecklas idag i klassrum över hela Sverige.

Bloggtips-för dig som är intresserad av genrepedagogik

Ett språk- och ämnesutvecklande arbetssätt som, har det visat sig, ger lärare verktyg för att nå alla elever i undervisningen. I det här inlägget vill vi tipsa om två bloggar som ger dig som läsare konkreta exempel på och reflektioner kring hur man kan arbeta med texter i cykeln för undervisning och lärande. Den första bloggen vi tipsar om är Britt Johanssons blogg, Britts måndagsblogg.

Britt är pedagogisk utvecklingsledare på Knutbyskolan i Rinkeby och även en av författarna till boken Låt språket bära. Det andra bloggtipset gäller Karin Petterssons blogg, Fröken Karin. KomHIT. Finlands nya läroplan siktar mot framtiden. För ett år sedan gav jag en snabb överblick av den pågående digitala utvecklingen av skolan i Finland.

Finlands nya läroplan siktar mot framtiden

Det har hänt en del sedan dess: en öppen process för att ta fram en ny läroplan för gymnasiet (GLP 2016) har satts igång, en molnbaserad webbtjänst för digitala lärresurser – Educloud – testas, arbetet med digitaliseringen av ämnesproven i studentexamen fortsätter, nya medel för utveckling av innovativa lärmiljöer har utlysts och den nya läroplanen för grundskolan (LP 2016) är klar. Det internationella intresset för den nya läroplanen är oväntat stort, berättade Jukka Tulivuori, undervisningsråd på Utbildningsrådet, på ett seminarium om den nya finska läroplanen för grundskolan som Senter for IKT i utdanningen arrangerade i Oslo igår.

Fröken Ann. Så har jag då gjort min SETT-resa för i år. Det blev i form av en EdCamp, arrangerad av Skapaskolan, efter SETT i tisdags och en heldag på mässan i onsdags. I stort kan jag säga att mitt omfattande inlägg från förra årets SETT gäller än i dag. Det är samma tankar som slår mig, när jag går runt i montrar, talar med skolmänniskor från hela Sverige och lyssnar på olika föreläsare; Vi vet hur vi bör göra, varför gör vi det inte? Blogg. Flexenheter och SU-grupper Publicerat av Admin, 6 december, 2015 Nu länkar jag till en PDF om Flexenheter och SU-grupper HÄR. Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination. Vad gör vi med elevernas alla restuppgifter? Jag får frågan gång på gång och de som frågar är engagerade pedagoger som är oroliga för hur deras elever ska orka med att följa den undervisning som är nu samtidigt som de ska ta igen restuppgifter från tidigare arbetsområden.

Ibland ska elever ta igen hela kurser samtidigt som de ska ta sig igenom den kurs som pågår nu. Det finns förstås olika anledningar till att eleven har hamnat i resthögsituationen men en gemensam nämnare är omotivation eller brist på ork. Omotivation eller brist på ork är inte en bra utgångspunkt för att göra om samma sak igen men nu dubbelt upp. Hur arbetar jag formativt med teknik och sociala medier? Detta inlägg skriver jag för dig som vill veta mer hur just jag undervisar formativt, men också för att synliggöra och metareflektera för mig själv.

Jag har ett par förfrågningar från lärare som vill göra klassrumsbesök hos mig men som det är nu har jag så mycket med att genomföra nationella prov och planera för undervisning emellan att jag inte hinner med att öppna dörren helt men i alla fall på glänt så här i en blogg. Jag skriver också för att synliggöra för mig själv vad jag gör och vad behöver jag utveckla i min undervisning. Att skriva är naturligt för mig som språklärare i svenska och engelska och ger mig perspektiv och det synliggör väldigt mycket. Svenska utan arbetsbok. Nej, jag har ingen bok i ämnet svenska detta läsår. Tidskrävande , svårt, jobbigt och risk att du missar viktigt centralt innehåll är saker jag har fått höra. Jag ser inte dessa ”svårigheter” utan istället stora möjligheter av att inte vara styrd av en lärobok.

Vidare anser jag att det är lättare att få grepp om vilket centralt innehåll jag arbetar med eftersom jag själv hela tiden tvingas göra aktiva val. Val om vad och hur vi tillsammans ska nå fram till de kunskaper vi vill komma åt. Undervisningen består till största delen av: Genrepedagogiken som ligger till grund för elevernas skrivande. Klassblogg en värdeskapande aktivitet. För mig är det viktigt att hitta arbetsformer som skapar arbetsglädje och motivation hos eleverna. Ju mer verklighetsförankrat och värdeskapande desto bättre. Var hittar man enklast bilder? vilka får man använda fritt? hur sparar man dem? När du och dina elever skapar egna bilder eller tar egna fotografier är ni själva upphovspersoner och bestämmer själva över hur ni vill använda era bildverk.

Den pedagogiska pilen – ett skelett för planering. Imorgon knackar jag på dörren och kliver in på ny arbetsplats.