background preloader

Skrivmall till sommarpratare

Skrivmall till sommarpratare
När vi gått igenom sommarpratens uppbyggnad och utformning är det dag att skriva egna sommarprat och spela in dem digitalt. Här får du en kom-ihåg-hjälp i hur talen utformas, byggs upp och förslag på hur och vad du kan skriva om. Du kommer också få lära dig mer om dramaturgin. Ditt tal ska förstärkas med hjälp av bild och musik som du kommer få lära dig mer om hur du får använda. Talets utformning Ditt prat ska vara anpassat för målgruppen P1 och ska därför spelas in digitaltDitt prat ska skrivas med anpassning för texttypen och innehålla en tydlig början, mitt och ett slut enligt dramaturgin.Ditt prat ska innehålla ord och uttryck för känslor. Skrivall till sommarprat För att få hjälp i ert skrivande kan ni använda er av denna skrivmall som en hjälp. Anslag Den första delen av berättelsen som etablerar en känsla och blir ingången till det du ska prata om. Du kan börja så här: En speciell händelse från högstadiet är… Så här känns det att sluta skolan… Om jag fick gå om nian skulle jag… Avtoning

https://oppetklassrum.wordpress.com/2015/04/08/skrivmall-till-sommarpratare/

Related:  SkrivaTalaSvenska

Sagomattan blir utgångspunkt för flera språkutvecklande lektioner Som ett språkutvecklande arbetsområde i svenska/svenska som andraspråk kan jag rekommendera att utgå från TV-serien Sagomattan som finns kostnadsfritt på SVT Play. Programserien består av 10 olika avsnitt. I programmets samtliga avsnitt uppmärksammas fem viktiga komponenter i en berättelse; huvudperson, problem, hjälpare, lösning, och slut. Vi har i årskurs 2 hittills arbetat med avsnitt nummer 10 och det här är vad vi har gjort: Podcast i skolan En unconference på LITS2013 som vi kunde ta del av handlade om podcast. Podcast betyder att man spelar in ett program och delar det på Internet. Podcast liknar ofta ett radioprogram, med musik och snack men det är du som bestämmer vad du fyller det med. Om man använder ett program, som t ex GarageBand, finns möjlighet att lägga in bilder också.

Sommarpratarna – när besöken i klassrummet avlöser varandra Sommarpratarna har förgyllt människors somrar och liv länge. Redan 1959 sändes de första programmen. De har också tack vare kloka och inspirerade lärare under flera års tid inspirerat elever runt om i landet. Inspirerat dem till att fortsätta lyssna till ytterligare sommarpratare utan att någon ber dem om det eller att skriva ett eget manus, välja ut musik och faktiskt spela in ett eget sommar-, höst-, vinter- eller vårprat. Nu är det min och mina elevers tur att inspireras och också lära av några av alla de fantastiska sommarpratare som finns tillgängliga på Sommar & Vinter i P1. Jag har bestämt mig för att låta sommarpratarna löpa som en röd tråd genom läsårets undervisning.

Fanfictiontävling! Låt fantasin flöda och ta steget in i Landet bortom brunnen… Under höstterminen 2016 får alla mellanstadieelever chansen att ge sitt eget bidrag till Douglas Foleys nya magiska berättelse, i årets stora kreativa skrivartävling för barn! Tävlingen startar måndagen den 22 augusti 2016 och sista dagen att skicka in sitt bidrag är onsdagen den 21 december. Använd formuläret nedan. Det finns en individuell tävlingskategori och en för hela klassen. LEKTION 1: Tema - Budskap - Skriva noveller Lektion 1: ANALYSUPPGIFT: Att döda ett barn Läs novellen och besvara frågorna nedan om novellens uppbyggnad.

Lärande i cirkelmodellen – Kooperativt Lärande Kooperativt Lärande (KL) passar väldigt bra att använda tillsammans med genrepedagogik och cirkelmodellen. Cirkelmodellen är en modell som utgår från Vygotskijs proximala utvecklingszon – att det som görs med hjälp idag kan göras själv imorgon. Gibbons (2006) skriver om hur lärare med hjälp av stödstrukturer (scaffolding) kan hjälpa eleverna att utvecklas. Tio små tomtenissar Midvinternattens köld är svår Tio små tomtar i djupsnö går Rävsax dold under skynke vitt knipsar Nisse av på mitt Livsandarna snabbt för honom tryter snart i sitt eget blod han flyter Nio små Nissar i midnattstimma traskar fram i månljusstrimma Ugglan hoar i sitt näste Istapp faller tyst från fäste Nisse spetsas utav tappen Tomte ligger död på trappen Utanför dörren står gröt och ångar Åtta tomtars intresse den fångar Med stigande hunger de gröten nalkar men en stackars tomte på kanten halkar Han sliter, han kämpar, han svettar sig blöt men sjunker likväl i kvicksandsliknande gröt Många springor stugan har där sju tomtar in sig tar Katten som bakom dörren lura slukar Nisse med hull och huva Resten utav tomtehand slickar kisse bort från tand

Att skriva poesi är skoj "Fröken, kan vi inte göra det vi gjorde igår?" "Vad då, menar du?" "Jo, det där med bilderna." Så lät det på min lektion i förra veckan. Våga vara pluggis: Lär känna dig själv som talare och lyssnare Ett sätt att utvecklas i skolarbetet är att reflektera över hur man själv fungerar och vad man brukar göra. Hur går det? Har jag kämpat och ansträngt mig? Krönika – Ett öppet klassrum I taket lyser stjärnorna Vi kommer att arbeta med ett textutdrag ur boken I taket lyser stjärnorna av Johanna Tydell. Förmågorna vi tränar är lyssna, samtala, strategier och att skriva. Ni kommer att få skriva en texttyp som kallas för krönika.

KL + cirkelmodellen: Argumenterande texter – Kooperativt Lärande Cirkelmodellen och genrepedagogik fungerar utmärkt tillsammans med Kooperativt Lärande. Vi har använt oss av ett flertal kooperativa strukturer när vi arbetat kring argumenterande texter för att främja lärandet och stärka samarbetet i klassen. Jag vill påpeka att detta inte är första gången klassen jobbar med argumenterande texter. I så fall hade vi gått långsammare fram. Vad tycker du egentligen? Under en dag gör vi hundratals val. Några av stor betydelse, några mindre eller betydelselösa. Vi förväntas tycka till om saker, men frågan är hur väl underbyggda våra åsikter egentligen är? Åsikter är sällan stabila och vi är ofta väldigt lättpåverkade av andra eller situationen. Trots detta kan vi uttrycka våra åsikter tämligen starkt och tvärsäkert i många olika frågor. Dessutom hittar vi snabbt argument som styrker våra åsikter.

Lektion 1-Hantverket – Camilla Läckberg När man ska börja skriva deckare är det bra att först fråga sig vad som gör en bok till en deckare. Fem regler inom deckar- skrivandet hjälper till att skapa den rätta känslan. Men det finns förstås inget som säger att man måste följa reglerna. De kan dock vara bra att känna till, så att man undviker fallgro- par som att slänga in en person mot slutet som visar sig vara mördaren. Eller att man gör det för lätt för läsaren att räkna ut vem som är skurken.

Related: