background preloader

TALA

Facebook Twitter

Retorik – konsten att övertyga. Jag planerar för nästa arbetsområde som är retorik, dvs konsten att tala övetygande, samt etos, patos och logos som är ett tals olika delar.

Retorik – konsten att övertyga

Vi ska alltså analysera talen samt skriva egna. I nya kursplanen är tal framlyft så eleverna ges redskap för att möta arbetslivet framöver. I vår kommun har vi som mål att arbeta entreprenöriellt och detta tycker jag ligger väl i fas med det synsättet ,förutom hela arbetssättet formativ bedömning och att som lärare dela med sig av sina planeringar för att lyfta skolan. Talanalys Vad är talares syfte – är det att utbilda, att motivera, att övertyga eller för att underhålla? Några användbara tips på länkar jag snappade upp från Twitter är: En Prezi om talets uppbyggnad och lite kort historik samt talets uppbyggnad här. Svenska tal: Tal som rekomenderas särskilt är: Engelska tal: Tal som rekomenderas här är: Zach Wahls tal om samkönat äktenskap (se nedan) Tala som TED Sist men inte minst så rekomenderar jag Tala som TED, från Årstaskolan. Arbetsmodell. Retorik - konsten att tala.

Politiska tal. Politiker ska vinna väljare och ena rörelsen.

Politiska tal

Några av de allra skarpaste talarna finns förstås därför inom politiken. Här hör du några av dem. Julia Gillards brandtal om sexism och hyckleri Australiens premiärminister Julia Gillard tryckte till oppositionsledaren Tony Abbott om sexism och blev en riktig snackis i såväl sociala medier som i internationella nyhetsmedier. På bara en vecka var klippet uppe i 1,8 miljoner tittningarpå Youtube. "Den största segern vinner man i motståndarnas hjärta" Under sitt tal till kongressen som just valt honom till partiledare den 1 oktober 1969, hyllar Socialdemokraternas Olof Palmeden avgående partiledaren Tage Erlander.

"Vägen går genom våra allra kärleksfullaste kritiker" "Någon sa att det här var en otacksam uppgift... " 1970 blev Gösta Bohmanny partiledare för Moderata samlingspartiet efter Yngve Holmbergsom avsatts. ”En människa kan mördas, men inte idéer” Timbuktus tal - ord för ord. I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag.

Timbuktus tal - ord för ord

Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass). Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, och som lever i Sverige, som har ett sådant. Tacktal. Tal på filmgalor utmärks av gråtmildhet, tacksamhet och oro över att inte minnas alla man borde tacka.

Tacktal

Men några har brutit normen och gjort något helt annat. Julia Roberts bröt ut i gapskratt Emma Thompson parafraserade Jane Austen När Emma Thompson fick en Golden Globe för en roll i filmatiseringen av boken Förnuft och känsla av Jane Austen så läste hon upp en text om arbetet med filmen, skriven i författarens stil. Kjell Bergqvist tackade sig själv Kjell Bergqvist fick en Guldbagge för 2009 års bästa manliga biroll rollen som Jonny i filmen Bröllopsfotografen 2010. Selma Lagerlöf frågar sin far Här läser Thyra Freding, föreståndare på Mårbacka, det tacktal Selma Lagerlöf höll när hon fick Nobelpriset 1909. "Har du en näsduk? 2009 fick författaren Herta Müller nobelpriset i litteratur. >> Se Herta Müllers nobelföreläsning (på tyska) >> Se Herta Müllers tacktal (på tyska) Speakers' corner: Nelson Mandela.

Dr Nick Turnbull analyserar Nelson Mandelas installationstal som Sydafrikas president från Pretoria 10 maj 1994.

Speakers' corner: Nelson Mandela

Hur viktigt är sammanhanget för vilken sorts tal man väljer att hålla? Dr Turnbull ger oss tips och retorikråd och så besöker vi Parrs Wood High School's Debating Society i Manchester. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. Leonardo DiCaprio (UN Messenger of Peace) at the opening of Climate Summit 2014. Tala ut!: Kroppen avslöjar allt. Det kungliga bröllopet: Prins Daniels tal. Emma Watson UN speech. Timbuktus tal - ord för ord. Tala ut!: Världens bästa tal och en och annan groda. Här är världens bästa tal 2014 - foretagande. Hans Rosling om global befolkningstillväxt. Martin Luther King, Jr. I Have A Dream Speech.