background preloader

Svenska

Facebook Twitter

(147) Litteraturhistoria. Antikens litteraturhistoria. Antiken är en historisk epok som varar ungefär 700 f.Kr. till 500 e.Kr.

Antikens litteraturhistoria

Se en mer detaljerad tidsindelning nedan. Antikens Grekland Antikens Grekland har av senare tider betraktats som grunden för den västerländska civilisationen. Det var här som demokratin föddes jämte många kulturella företeelser. En sådan var historieskrivningen där Herodes skrift Historia namngav ämnesområdet. Homeros och hjälteeposet Dikten under den grekiska antiken Det grekiska dramat Den klassiska epoken varade till 338 f.Kr. då Aten besegrades av Makedonien. Efter Grekland besegrades av Makedonien och införlivades i detta rike gick det att tänka sig att den grekiska kulturens rikedomar skulle utraderas från historien. Referera & källhänvisa. Lektion 1-Hantverket – Camilla Läckberg. När man ska börja skriva deckare är det bra att först fråga sig vad som gör en bok till en deckare.

Lektion 1-Hantverket – Camilla Läckberg

Fem regler inom deckar- skrivandet hjälper till att skapa den rätta känslan. Men det finns förstås inget som säger att man måste följa reglerna. De kan dock vara bra att känna till, så att man undviker fallgro- par som att slänga in en person mot slutet som visar sig vara mördaren. Eller att man gör det för lätt för läsaren att räkna ut vem som är skurken.

Fem viktiga regler 1. Youtube julfilm - Recherche Google. Krönika – Ett öppet klassrum. I taket lyser stjärnorna Vi kommer att arbeta med ett textutdrag ur boken I taket lyser stjärnorna av Johanna Tydell.

Krönika – Ett öppet klassrum

Tio små tomtenissar. Midvinternattens köld är svår Tio små tomtar i djupsnö går Rävsax dold under skynke vitt knipsar Nisse av på mitt Livsandarna snabbt för honom tryter snart i sitt eget blod han flyter Nio små Nissar i midnattstimma traskar fram i månljusstrimma Ugglan hoar i sitt näste Istapp faller tyst från fäste Nisse spetsas utav tappen Tomte ligger död på trappen Utanför dörren står gröt och ångar Åtta tomtars intresse den fångar Med stigande hunger de gröten nalkar men en stackars tomte på kanten halkar Han sliter, han kämpar, han svettar sig blöt men sjunker likväl i kvicksandsliknande gröt Många springor stugan har där sju tomtar in sig tar Katten som bakom dörren lura slukar Nisse med hull och huva Resten utav tomtehand slickar kisse bort från tand.

Tio små tomtenissar

(27) Malinsklipp genre krönika och förslag på ämne att skriva om. – logga in eller registrera dig. Språkhistoria 1. Språkhistoria 2. (98) Hjalmar Söderbergs novell "Pälsen" (ljudbok) (88) Malinsklipp Tema och Budskap. (88) Malinsklipp Tema och Budskap. LEKTION 1: Tema - Budskap - Skriva noveller. Lektion 1: ANALYSUPPGIFT: Att döda ett barn Läs novellen och besvara frågorna nedan om novellens uppbyggnad.

LEKTION 1: Tema - Budskap - Skriva noveller

Skriv ner kort vad du tänker på när du läser titeln "Att döda ett barn", innan du vet vad novellen handlar om.Diskussion: Vilka tankar fick du av titeln, innan du visste vad den handlade om? (88) Novell - Att döda ett barn. (88) Malinsklipp B som i Berättarperspektiv. (88) Alexander Skarsgård - Att döda ett Barn (To kill a Child) short movie. Sommar och Vinter i P1. Sommar och Vinter i P1. Sommarpratarna – när besöken i klassrummet avlöser varandra. Sommarpratarna har förgyllt människors somrar och liv länge.

Sommarpratarna – när besöken i klassrummet avlöser varandra

Redan 1959 sändes de första programmen. De har också tack vare kloka och inspirerade lärare under flera års tid inspirerat elever runt om i landet. Inspirerat dem till att fortsätta lyssna till ytterligare sommarpratare utan att någon ber dem om det eller att skriva ett eget manus, välja ut musik och faktiskt spela in ett eget sommar-, höst-, vinter- eller vårprat. Nu är det min och mina elevers tur att inspireras och också lära av några av alla de fantastiska sommarpratare som finns tillgängliga på Sommar & Vinter i P1.

Jag har bestämt mig för att låta sommarpratarna löpa som en röd tråd genom läsårets undervisning. Samtidigt som gymnassievalet förmodligen är det viktigaste valet för eleverna i nian är det i år också val i Sverige. Att diskutera: Skrivmall till sommarpratare – Ett öppet klassrum. När vi gått igenom sommarpratens uppbyggnad och utformning är det dag att skriva egna sommarprat och spela in dem digitalt.

Skrivmall till sommarpratare – Ett öppet klassrum

Här får du en kom-ihåg-hjälp i hur talen utformas, byggs upp och förslag på hur och vad du kan skriva om. Du kommer också få lära dig mer om dramaturgin. Ditt tal ska förstärkas med hjälp av bild och musik som du kommer få lära dig mer om hur du får använda. Talets utformning. Välj identitetsutgivare. Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkret upplägg. De muntliga nationella proven ska i år läggas på höstterminen.

Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkret upplägg

Det frågas en del i diverse Facebookgrupper om tips på hur man kan göra för att förbereda eleverna. Jag har därför skapat ett upplägg för svenskan för att eleverna ska vara väl förberedda på vad som krävas av dem och hur de ska göra för att nå sina mål. Den nya strukturen på proven infördes 2012/2013 och innebär att man bedömer eleverna i tre delar: att presentera ett innehåll, att leda ett samtal samt delta i en diskussion. Förra årets upplägg och årets revidering Förra läsåret hade jag också nior och jag har utgått från den strukturen jag gjorde då samt reviderat om det som behöver förtydligas för eleverna. Vi började förra året med att lyssna på konkreta upplägg på gamla samtal. Läsförmågor/reflektion av text – Facebook Post by Annika Sjödahl.

BOKPROJEKT En man som heter Ove #visomkännerOVE BOKPROJEKT Britt-Marie var här #jagvarhär. Digitala lektioner Skolämne: Svenska. IIS ansvarar för personuppgifter såsom e-postadress som du lämnar till oss när du registrerar dig för nyhetsbrev.

Digitala lektioner Skolämne: Svenska

Ändamålet med behandlingen av personuppgifterna är att IIS, eller den IIS har anlitat, ska kunna tillhandahålla och administrera e-postadresserna och därmed ge dig tillgång till Digitala Lektioners nyhetsbrev. IIS kan komma att använda dina personuppgifter för att marknadsföra IIS andra evenemang och tjänster. Den lagliga grunden för behandlingen är ditt samtycke.

Dina personuppgifter sparas bara så länge som du är prenumerant på Digitala Lektioners nyhetsbrev. När du avregistrerar dig tar IIS bort dina personuppgifter. IIS kan komma att lämna ut dina personuppgifter till IIS samarbetspartners för marknadsföringsändamål. Sagor, myter, legender & sägner - ppt ladda ner.