background preloader

Checklista

Checklista
Related:  retorik - konsten att tala

s arbetsmaterial I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten. I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar. Både lärarhandledning och övningshäfte innehåller konkreta uppgifter som inte kräver långa förberedelser. Använd innehållet i alla ämnen och gör det lika naturligt för eleverna att tala om kemilabben som om sitt fritidsintresse. Lärarhandledning för pedagoger Om retorikens historia, partesmodellen och retorikämnets koppling till läroplanen. >> Ladda ner lärarhandledningen Övningar Åtta sidor fulla med roliga, spännande övningar för klassrummet. >> Ladda ner övningarna Kopieringsunderlag Aktivitetskort

Retorik – konsten att övertyga Jag planerar för nästa arbetsområde som är retorik, dvs konsten att tala övetygande, samt etos, patos och logos som är ett tals olika delar. Vi ska alltså analysera talen samt skriva egna. I nya kursplanen är tal framlyft så eleverna ges redskap för att möta arbetslivet framöver. I vår kommun har vi som mål att arbeta entreprenöriellt och detta tycker jag ligger väl i fas med det synsättet ,förutom hela arbetssättet formativ bedömning och att som lärare dela med sig av sina planeringar för att lyfta skolan. Talanalys Vad är talares syfte – är det att utbilda, att motivera, att övertyga eller för att underhålla? Några användbara tips på länkar jag snappade upp från Twitter är: En Prezi om talets uppbyggnad och lite kort historik samt talets uppbyggnad här. Svenska tal: Tal som rekomenderas särskilt är: Engelska tal: Tal som rekomenderas här är: Zach Wahls tal om samkönat äktenskap (se nedan) Tala som TED Sist men inte minst så rekomenderar jag Tala som TED, från Årstaskolan. Arbetsmodell

Tala så andra lyssnar Kroppsspråket, avsnitt Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande. Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik. Madelen träffar Sissela Kyle på Stadsteatern i Stockholm och får en lektion i hur man gör en bra entré. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Allting går att sälja med bra argument » Retorik i skolan Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen; 3-4 elever/grupp; enskilt. Material: Talkort i A6-format; Kort med varor: hushållsrobot läxläsare automatisk ryggkliare tankeläsare kärleksmedicin snällpiller sanningsserum, vinnarskalle målgörarskor fortspringarskor en sned skruv en gnisslande sax en tom basketboll en vissen solros spruckna kaffekoppar en utpumpad cykelpump ett rakt gem en kraschad hårddisk utnötta gympaskor pulver som smakar som geléhallon att strö över mat man inte tycker om Arbetsmodell: Eleverna får till uppgift att presentera en vara och med hjälp av sina argument som de tänkt ut försöka få publiken intresserad av att ”köpa” denna. Slutligen framför de sina säljande argument inför hela klassen.

Timbuktus tal - ord för ord I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass). Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, och som lever i Sverige, som har ett sådant. Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis i varje fall, på att jag inte är någon främling. Ni behöver inte vara toleranta mot mig. Tack."

Partesmodellen – en arbetsgång | Bajenpedagogen Partesmodellen kan enklast beskrivas som en arbetsgång för talare. Dess fem ursprungliga delar användes redan under antiken medan första och sista steget i den modell som presenteras här har tillkommit senare. Med fördel kan du låta partesmodellen vara en naturlig del i varje förberedelse inför dina muntliga framförande i alla ämnen. I det här skedet gör du en retorisk analys utifrån, där följande frågor är bra att ställa sig: Vilka är åhörarna?Vilken är målgruppen? 2. Nu är det dags att leta material, samla stoff. Oavsett om ämnet är fritt eller givet är det viktigt att börja söka idéer i egna erfarenheter och kunskaper. De sex frågornas metod Antikens retoriker utvecklade en metod för att via sex olika frågor skapa förutsättningar för olika tankar och infallsvinklar. Frågor att ställa sig: Vad? Ibland kan frågan och med hjälp av vad? Brainstorma Att bara låta idéerna flöda är en teknik som används för att släppa loss kreativa tankar. Listning 3. II. III. 4. Hur vill man påverka åhörarna?

i have a dream min översättning till svenska Archives - Hemimamma Hemimamma Hemimammas tankar – SVERIGEPREMIÄR ”I HAVE A DREAM” ”JAG HAR EN DRÖM” – LISTAN Min översättning… GOD AFTON!! Idag tar jag mig an LISTAN igen. ”Om en människa inte har hittat något att dö för, är hon inte rustad för livet Människor hatar ofta varandra därför att de fruktar varandra. Jag kommer även att göra något som är första gången i Sverige, så långt jag känner till… Vilket kommer göra att detta inlägg till mitt viktigaste någonsin, alla kategorier… och troligen längsta… Jag såg att även Varghjärta skrivit ett inlägg, med klippet i. Listan ser än så länge ut så här: Dag 01 – Presentera mig själv # Dag 02 – Min första kärlek Dag 03 – Mina föräldrar Dag 04 – Det här åt jag i dag Dag 05 – Vad är kärlek? Åter till mina drömmar… Mina drömmar är ganska banala faktiskt. Men min största dröm är att vi skall börja lyssna på kloka människors ord. Jag väljer att göra det jag nu gör, för att jag tycker att alla människor har rätt att få ta del av något som citeras världen över. ”Jag har en dröm”

Tal | Martin Luther King I have a dream (Jag har en dröm) av Martin Luther King är troligtvis världens mest berömda tal. King åkte runt och talade i det stora amerikanska riket, ofta i flera städer varje vecka. I talen kan vi närma oss vem King var och vad han ville. I have a dream (Jag har en dröm) Talet hölls i Washington D.C. den 28 augusti 1963. Ljud och bildspel » Text och ljud » En svensk översättning av talet i text » Wikipedia om talet på engelska » och svenska » Nobels fredspris-tal Den 10 december 1964 tog King emot Nobels fredspris i Oslo. Text » Hans Nobel-föreläsning den 11 december 1964 är också utmärkt (och längre). Beyond Vietnam (Bortom Vietnam) Talet den 4 april 1967 i New York var inte första gången King hade uttryckt kritik mot Vietnamkriget, men tidigare hade han försökt undvika att prata för mycket om denna kontroversiella fråga. Text och ljud » Mer info om talet » I’ve been to the mountaintop (Jag har varit på bergtoppen) Hans sista tal någonsin höll han den 3 april 1968 i Memphis, Tennesse.

Amanda Gorman Inauguration Poem Transcript, 'The Hill We Climb' - Rev Amanda Gorman: (00:00) Mr. President, Dr. Biden, Madam Vice President, Mr. Emhoff, Americans and the world, when day comes we ask ourselves where can we find light in this never-ending shade? The loss we carry asea we must wade. We’ve braved the belly of the beast. Amanda Gorman: (01:10) And yes, we are far from polished, far from pristine, but that doesn’t mean we are striving to form a union that is perfect. Amanda Gorman: (02:22) Scripture tells us to envision that everyone shall sit under their own vine and fig tree and no one shall make them afraid. Amanda Gorman: (03:07) But while democracy can be periodically delayed, it can never be permanently defeated. Amanda Gorman: (03:56) We will not march back to what was, but move to what shall be a country that is bruised, but whole, benevolent, but bold, fierce, and free. Amanda Gorman: (04:36) So let us leave behind a country better than one we were left with.

Related: