background preloader

Lessons Worth Sharing

http://ed.ted.com/

Related:  NO/SOdigitala verktygTalaITIT resurser

Lab: Elektricitet Laboration där eleverna bland annat får öva på att mäta spänning, ström och motstånd. På den här sidan finns förslag på laborationer kring: Sluten krets Seriekoppling Parallellkoppling Mäta spänning Mäta ström Mäta motstånd Klipp <h3>Videospelaren kräver att JavaScript är aktiverat.

Digitala resurser Lärare i Stockholms stad har tillgång till många resurser som kan användas för att höja den digitala mognaden. På denna sida följer en sammanställning av stöd och dokumentation för gymnasie- och grundskola. Under denna rubrik länkas även forskning och artiklar relaterade till digitaliseringen av lärandet. Podcast i skolan En unconference på LITS2013 som vi kunde ta del av handlade om podcast. Podcast betyder att man spelar in ett program och delar det på Internet. Podcast liknar ofta ett radioprogram, med musik och snack men det är du som bestämmer vad du fyller det med. Om man använder ett program, som t ex GarageBand, finns möjlighet att lägga in bilder också. Utbilda dina elever Varför är det så lätt att uttrycka hat på nätet? Hur kan vi se igenom propaganda? Vilka metoder används för att påverka oss? Den digitala utbildningen för elever belyser en mängd frågor som kan uppstå i det nya medielandskapet. Innehåll och diskussionsfrågor är anpassade för elever på högstadiet och gymnasiet.

Om det flippade klassrummet Flipped classroom, flip teaching, backward teaching, reverse instruction och flippat klassrum. Kärt barn har många namn. Men vad är flippat klassrum? Hur fungerar det och vad är det bra för? En språkutvecklande NO-lektion Jag och min åk6-kollega har bestämt oss för att prova en metod som kallas cirkelmodellen lite mer strukturerat för att utveckla våra elevers förmåga att skriva olika typer av texter. Min kollega är sv/en-lärare och jag ma/no-lärare. Som NO-lärare tänker jag mycket på vad viktigt det är att eleverna lär sig att förklara olika saker, gärna skriftligt också och bestämde mig därför för att fokusera extra på det. I ett tidigare inlägg här på bloggen har jag beskrivit hur vi tittade på en film som visar när jag lagar en tilltryckt pingisboll genom att koka den.

2. Digitalt innehåll Lärare i Stockholms stad har tillgång till många resurser som kan användas för att höja den digitala mognaden. I detta inlägg följer en sammanställning av resurser med digitalt innehåll för lärare på gymnasium och grundskola. Didaktiska exempel Exempel på hur du kan använda digitala verktyg med användbara länkar till utövande lärare, forskningsreferenser, material och information. UR – didaktikens verktygTexter och program om att lära och undervisa multimodalt. Guide till pedagogiska metoder och verktyg Flexikon är en mycket praktisk guide till pedagogiska metoder och verktyg inom nätbaserat lärande som har tagits fram av Folkbildningsrådet. ProgrambankenÖver 180 pedagogiska program tillgängliga.

Skrivmall till sommarpratare När vi gått igenom sommarpratens uppbyggnad och utformning är det dag att skriva egna sommarprat och spela in dem digitalt. Här får du en kom-ihåg-hjälp i hur talen utformas, byggs upp och förslag på hur och vad du kan skriva om. Du kommer också få lära dig mer om dramaturgin. Ditt tal ska förstärkas med hjälp av bild och musik som du kommer få lära dig mer om hur du får använda. Talets utformning digitala visioner Förutsättningarna för digitalt berättande har förändrats kraftigt sen millenieskiftet. År 2004 myntade Tim O’Reilly termen ”Web 2.0″, på senare år talar man snarare om sociala media, men båda begreppen står för samma sak. Dels har det blivit oerhört mycket enklare att publicera sig på webben, det är inte längre nödvändigt att lära sig html och investera i diverse program plus domäner och webbhotell, utan det finns färdiga mallar och ”gratis” utrymme att tillgå för den som exempelvis vill blogga eller skapa en facebooksida. Användarna kan fokusera på innehåll istället för form. Dels har relationen mellan dem som tar del av och dem som skapar webbinnehåll blivit en helt annan: det sociala elementet finns redan inbyggt i Web 2.0-plattformers arkitektur med sina kommentarfunktioner, gilla-knappar, möjligheter att länka, tagga och så vidare. Parallellt med webbens utveckling har datorspelen blivit allt fler, allt mer utbredda och alltmer varierade.

Lärartycket #33 Bloggstafett Det här inlägget är en del av Lärartycket, den bloggstafett som den fantastiska Anne-Marie Körling initierat och där lärare över hela Sverige tycker till om sitt yrke. Jag tar över stafettpinnen från Karin Sönnerås och tar tillfället i akt att tycka till om tidsbristen i yrket och hur jag gör för att ändå få tid över för reflektion och utvecklingsarbete. Var är repet? Jag vet inte om det är sant men någon gång har jag hört att det i japanska bilfabriker finns ett rep som vilken arbetare som helst kan dra i för att stoppa det löpande bandet. Instruktionen är att om man kommer på något som inte funkar eller som kan förbättras så drar man i repet.

Related:  tänk vidareNO och teknikEnglishdittenilsson2FöreläsningarLänkar - Bloggar