background preloader

Här är världens bästa tal 2014 - foretagande

Här är världens bästa tal 2014 - foretagande
Related:  Retorikretorik - konsten att tala

20131204 – Jason Diakité (Timbuktu): Tal i riksdagen under Fem i tolv-rörelsens manifestation | Svenska tal Jag tog med med mig en sak idag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här [visar ett pass], det brukar jag bara ha, som sagt, när jag lämnar Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, som lever i Sverige, som har ett sådant. Jag tog med den idag för att säga att detta är mitt bevis i alla fall, på att jag inte är någon främling. Så fientligheten mot mig på grund av min hudfärg kan egentligen aldrig bli främlingsfientlighet, det är och förblir rasism. Och jag kräver att den doktrin, som håller en person högre än en annan person, på grund av dennes hudfärg, religion, kön eller sexuella läggning, omedelbart och för alltid, diskrediteras, suddas ut och överges. Men i utbyte ger jag dig mitt liv Sverige. Tack.

Kroppsspråket, avsnitt Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande. Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik. Madelen träffar Sissela Kyle på Stadsteatern i Stockholm och får en lektion i hur man gör en bra entré. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Festligt lärande - hyllningstal i Svenska 3 I kursen Svenska 3 ingår ett moment i retorik. Eleverna ska dels kunna analysera tal med hjälp av retoriska begrepp och dels kunna använda retoriska verkningsmedel i egna tal. Det är ett roligt arbetsområde i kursen! Det finns mycket bra tal i olika genrer på webben att titta och lyssna på. Jag utgick ifrån en prezi där jag presenterade begreppen etos, patos och logos. Därefter blev det dags för eleverna att själva planera och genomföra tal. Nu har jag skickat meddelande till eleverna via e-post. Timbuktus tal - ord för ord I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass). Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, och som lever i Sverige, som har ett sådant. Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis i varje fall, på att jag inte är någon främling. Ni behöver inte vara toleranta mot mig. Tack."

s arbetsmaterial I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten. I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar. Både lärarhandledning och övningshäfte innehåller konkreta uppgifter som inte kräver långa förberedelser. Använd innehållet i alla ämnen och gör det lika naturligt för eleverna att tala om kemilabben som om sitt fritidsintresse. Lärarhandledning för pedagoger Om retorikens historia, partesmodellen och retorikämnets koppling till läroplanen. >> Ladda ner lärarhandledningen Övningar Åtta sidor fulla med roliga, spännande övningar för klassrummet. >> Ladda ner övningarna Kopieringsunderlag Aktivitetskort

Så håller du sommarens bästa tal – Moa Berglöf och Fredrik Wikingsson tipsar ”Man ska hålla talet hemma för sig själv. Då hör man direkt om något låter konstigt eller om det är alldeles för långt”, säger Moa Berglöf. Foto: Anders Hansson Moa Berglöf: Ett vanligt misstag är att utgå från att 30 minuter är lagom långt. Ingen föds som en god talare. Alla har vi varit där. Trots att undersökningar visar att många föredrar döden framför att tala offentligt är det lika många som slarvar med förberedelserna. – Man ska hålla talet hemma för sig själv. Hon om någon borde veta. – Ett vanligt misstag är att utgå från att 30 minuter är lagom längd. Innan talet skrivs är det viktigt att analysera sammanhanget. – Jag tycker däremot inte att man ska fastna för mycket i retoriska grepp, för då blir det lätt styltigt. Moa Berglöf slår ett slag för att berätta en anekdot. – Jag var gäst på ett bröllop där bruden kom från Kalifornien. Ett annat användbart knep är att sätta ord på det som känns obekvämt. Så lyckas du med drömtalet – Moas fem bästa tips 1. 2. 3. 4. 5. 1. 2. 3. 4. 5.

Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. Jag är en 14-årig tjej som tillbringar all min fritid framför datorn. Frågan är hur vi ska åstadkomma detta när spel på spel släpps utan någon som helst förändring. Vi kämpar för jämställdheten i vad vi kallar det verkliga livet, men en ungdom i dag spelar tillräckligt mycket för att ta åt sig av spelen. Jag som tjej kallas en ”kvinnlig gamer”, som man tydligen benämns när man råkar ha en vagina. Tharos Gröning skriver att en undersökning som gjorts i lajv-Sverige berättar att 86 procent av alla unga flickor som börjar lajva gör det som blodsslav i ”Vampire” eller prostituerad eller piga i något fantasylajv. ”I dataspelen är det lika illa. ”World of Warcraft” och ”Rift” är mer en utgåva av Victorias secret än datorspel. ”GTA V” har bara män i huvudrollen”, skriver han.

Partesmodellen – en arbetsgång | Bajenpedagogen Partesmodellen kan enklast beskrivas som en arbetsgång för talare. Dess fem ursprungliga delar användes redan under antiken medan första och sista steget i den modell som presenteras här har tillkommit senare. Med fördel kan du låta partesmodellen vara en naturlig del i varje förberedelse inför dina muntliga framförande i alla ämnen. I det här skedet gör du en retorisk analys utifrån, där följande frågor är bra att ställa sig: Vilka är åhörarna?Vilken är målgruppen? 2. Nu är det dags att leta material, samla stoff. Oavsett om ämnet är fritt eller givet är det viktigt att börja söka idéer i egna erfarenheter och kunskaper. De sex frågornas metod Antikens retoriker utvecklade en metod för att via sex olika frågor skapa förutsättningar för olika tankar och infallsvinklar. Frågor att ställa sig: Vad? Ibland kan frågan och med hjälp av vad? Brainstorma Att bara låta idéerna flöda är en teknik som används för att släppa loss kreativa tankar. Listning 3. II. III. 4. Hur vill man påverka åhörarna?

Du får köpa snuset i säcken Snus får ha vilken smak som helst. Men texten på dosan får inte berätta vilken smak det är på snuset, visar en ny utredning som presenteras i dag, uppger Ekot. Sedan tidigare står det klart att Sverige får bestämma över snusets innehåll, och att snusdosan kan se annorlunda ut när EU:s tobaksdirektiv blir svensk lag. I dag lämnar lagman Göran Lundahl, som har utrett hur direktivet ska följas, en första utredning till regeringen. Utredningen har även tittat på hur varningstexterna kan utformas och kommer att gå emot regeringen och riksdagen när det gäller cigarettpaketens varningsmärkning. – Det finns ändå ett visst utrymme som faller utanför tryckfrihetsförordningen. i have a dream min översättning till svenska Archives - Hemimamma Hemimamma Hemimammas tankar – SVERIGEPREMIÄR ”I HAVE A DREAM” ”JAG HAR EN DRÖM” – LISTAN Min översättning… GOD AFTON!! Idag tar jag mig an LISTAN igen. ”Om en människa inte har hittat något att dö för, är hon inte rustad för livet Människor hatar ofta varandra därför att de fruktar varandra. Jag kommer även att göra något som är första gången i Sverige, så långt jag känner till… Vilket kommer göra att detta inlägg till mitt viktigaste någonsin, alla kategorier… och troligen längsta… Jag såg att även Varghjärta skrivit ett inlägg, med klippet i. Listan ser än så länge ut så här: Dag 01 – Presentera mig själv # Dag 02 – Min första kärlek Dag 03 – Mina föräldrar Dag 04 – Det här åt jag i dag Dag 05 – Vad är kärlek? Åter till mina drömmar… Mina drömmar är ganska banala faktiskt. Men min största dröm är att vi skall börja lyssna på kloka människors ord. Jag väljer att göra det jag nu gör, för att jag tycker att alla människor har rätt att få ta del av något som citeras världen över. ”Jag har en dröm”

Patos Tal | Martin Luther King I have a dream (Jag har en dröm) av Martin Luther King är troligtvis världens mest berömda tal. King åkte runt och talade i det stora amerikanska riket, ofta i flera städer varje vecka. I talen kan vi närma oss vem King var och vad han ville. I have a dream (Jag har en dröm) Talet hölls i Washington D.C. den 28 augusti 1963. Ljud och bildspel » Text och ljud » En svensk översättning av talet i text » Wikipedia om talet på engelska » och svenska » Nobels fredspris-tal Den 10 december 1964 tog King emot Nobels fredspris i Oslo. Text » Hans Nobel-föreläsning den 11 december 1964 är också utmärkt (och längre). Beyond Vietnam (Bortom Vietnam) Talet den 4 april 1967 i New York var inte första gången King hade uttryckt kritik mot Vietnamkriget, men tidigare hade han försökt undvika att prata för mycket om denna kontroversiella fråga. Text och ljud » Mer info om talet » I’ve been to the mountaintop (Jag har varit på bergtoppen) Hans sista tal någonsin höll han den 3 april 1968 i Memphis, Tennesse.

Retorikshop SOMMARERBJUDANDE! | Tala Tydligt Bli en bättre talare och presentatör – Sveriges första retorikkurs i fickformat! En unik möjlighet att träna din retorik när du vill, hur du vill och var du vill. Med 32 övningskort tar du ett steg i taget och blir bättre direkt. Inga förkunskaper behövs. Sätt igång, t ex så här: Använd som checklista inför din presentation eller ditt tal.Välj de ni är starka på i arbetsgruppen och upptäck er samlade kompetens.Välj ett och öva på just det i din nästa presentation.Sätt ett på kylskåpet, ha i plånboken och på anslagstavlan på jobbet.Lägg ut alla på ett bord, ta bort de du är bra på och välj ut två nya att träna på. Om du tränar dina retoriska färdigheter ofta är du snart en proffsigare presentatör! Pris: 179 kr/st ink moms. Så här beställer du: Använd betalknapparna längst upp till höger. Vill du köpa ett annat antal eller hellre ha faktura? Sagt om korten: ”Stort tack för att du tagit fram retorikkorten! ”Tack för de fina och inspirerande korten. Tack!

Amanda Gorman Inauguration Poem Transcript, 'The Hill We Climb' - Rev Amanda Gorman: (00:00) Mr. President, Dr. Biden, Madam Vice President, Mr. Emhoff, Americans and the world, when day comes we ask ourselves where can we find light in this never-ending shade? The loss we carry asea we must wade. We’ve braved the belly of the beast. Amanda Gorman: (01:10) And yes, we are far from polished, far from pristine, but that doesn’t mean we are striving to form a union that is perfect. Amanda Gorman: (02:22) Scripture tells us to envision that everyone shall sit under their own vine and fig tree and no one shall make them afraid. Amanda Gorman: (03:07) But while democracy can be periodically delayed, it can never be permanently defeated. Amanda Gorman: (03:56) We will not march back to what was, but move to what shall be a country that is bruised, but whole, benevolent, but bold, fierce, and free. Amanda Gorman: (04:36) So let us leave behind a country better than one we were left with.

Related: