background preloader

Alla Människor!

Alla Människor!
Film: De mänskliga rättigheterna på 2 minuter Filmen berättar om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Se filmen! Om filmen Den här filmen berättar kortfattat och övergripande om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Filmen kan visas som en uppstart inför arbete med mänskliga rättigheter och är en bra början om du vill arbeta med alla delarna i materialet Alla människor! Om du pratar om mänskliga rättigheter för första gången med din klass kan du börja med att fånga upp deras tankar och kunskaper om ämnet. Fråga till klassen: Vad tänker ni på om jag säger mänskliga rättigheter? Se filmen tillsammans.Låt klassen återberätta och kommentera filmens innehåll.Fyll i med mer information om FN:s Allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Fakta om FN:s Allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna • De mänskliga rättigheterna gäller för alla. Läs mer på www.manskligarattigheter.gov.se

http://www.levandehistoria.se/klassrummet/allamanniskor

Related:  Kuben artikel 29skoltips allmäntKänslor, värdegrund, etik och moralSOFörstelärare demokrati

”Extremhögerns mobilisering är högst reell” En lynchmobb med högerextrema huliganer drar genom centrala Stockholm i jakt på unga flyktingar. Flyktingboenden attackeras – i höstas var vågen av attacker mer intensiv än under 90-talet. Trenden ser likadan ut runt om i Europa. Flera högerextrema och högerpopulistiska partier stiger i opinionen, samtidigt som deras undervegetation mobiliserar mot flyktingar, muslimer, romer och judar. Extremhögerns mobilisering är högst reell. Men enligt Lasse Granestrand (DN 9/2) ska vi inte prata för mycket om den, den står i vägen för den debatt om invandringen som så länge förtigits av media och politiker. Om utbildningsmaterialet Att stödja den enskilde i arbetet med att förhindra och hantera olyckor och kriser är ett av MSBs viktigaste uppdrag. Syftet är att den enskilde ska kunna förebygga och hantera olyckor i hem- och fritidsmiljö, förbereda sig inför och kunna hantera egna förhållanden vid allvarliga händelser och kriser. Som ett led i MSBs arbete med att stödja den enskilde att förhindra och hantera olyckor och kriser, tillhandahåller vi kostnadsfria utbildningsmaterial till barn och unga inom skolans alla åldersgrupper. Det är viktigt att barn och unga i tidig ålder får möjlighet att utveckla sitt riskmedvetande och sina kunskaper, för att öka sin förmåga att hantera olyckor och risker i sin vardag liksom allvarliga händelser och kriser. Materialet ska ses som ett stöd i undervisningen för lärare, förskolepersonal, räddningstjänst och andra som arbetar med barn och unga i olika sammanhang.

På begäran: tips på program om rasism Igår fick vi frågan på Twitter om vi inte kunde samla ihop UR:s program om rasism och främlingsfientlighet i ett blogginlägg. Här är det inlägget. Hoppas det finns något som passar. På ur.se finns det MYCKET mer (det är helt omöjligt att samla ihop allt). Prova att söka på diverse nyckelord och filtrera sedan resultatet på ämne och/eller utbildningsnivå. Bildningsbyrån – rasism (2014), ett absolut måste – för alla.

Bygga strategier för lärande Att lära känna nya elever tar både tid och energi. I år fick jag tre nya grupper och bara att lära sig alla namnen har tagit kraft. Därför kommer terminens första blogginlägg inte förrän nu. Låt fler forma framtiden! Ansvarig: Kulturdepartementet Utredningen föreslår bland annat att ett nytt mål för demokratipolitiken antas; "en hållbar demokrati som kännetecknas av delaktighet och jämlikt inflytande". För att uppnå målet föreslår utredningen att regeringen ska vidta åtgärder inför och mellan valen som syftar till att öka den politiska jämlikheten. En ny maktutredning föreslås. Högerpopulisterna på frammarsch i hela EU Frankrike: Dotter Marine Le Pen försöker tvätta bort fadern Jean-Marie Le Pens rasism från Nationella fronten. Foto: Laurent Cipriani Sd växer. Sverige följer därmed EU-trenden där högerpopulistiska partier surfar på en främlingsfientlig våg. Förra veckan gav hon pappa sparken.

Bildkort och övrigt material Här har vi samlat bildkort och övrigt material som kan fungera som stöd för det språkstimulerande arbetet. Bildkort med text och utan text Här finns bilder med och utan text som ni kan använda i olika lekar. Debatten som inte borde existera Update: Är du mitt inne i en debatt om chokladbollar i detta nu och söker motargument? Innan du går vidare passa på att nyttja denna fina bingobricka som jag gjort tillsammans med två vänner (Där Lisa stod för det faktiska arbetet att pyssla ihop själva brickan). Jag blir förvånad om en debatt kan pågå någon längre stund utan att brickan blir full. Sen kan du läsa vidare mina svar på dessa argument :)

Övningar och föredrag - Geologins Dag Geologi i läroplanen Med utgångspunkt i läroplanen Lgr 11, har vi tagit fram dokument med tabeller som kopplar innehållet i kursplanerna med konkreta övningar. Plattektonik och kontinentaldrift Denna presentation berättar om Jordklotet: hur det är uppbyggt, hur djuphavsgravar och höga bergskedjor bildas, vilka processer som orsakar vulkaner och jordbävningar och om kontinenternas dans över Jordklotet under årmiljonerna! Plattektonik och kontinentaldrift (ppt) i skolan - Blogg - Tre starka dokumentärer på Angelägets filmtävling Starka känslor när Angelägets filmtävling 2016 avgjordes på Frilagret under Göteborgs Film Festival. Tre vinnarfilmer visades och de unga filmskaparna tog plats på scenen för att berätta om sitt arbete med filmen. Varje år under ett helt decennium har Amnesty anordnat en uppmärksammad tävling för filmer om mänskliga rättigheter. Årets tre vinnardokumentärer sätter ljuset på situationen på ett asylboende, hur det är att leva med en hörselnedsättning och att som ung utsättas för sexuella övergrepp. Den senare filmen vann även Publikens pris. Årets vinnarfilmer

Mona Sahlin: Det är ideologiskt drivna extremister Det vi ser just nu är ingen invandringskritisk opinion. Det är inga regeringskritiska grupper. Det är inte män som vill försvara kvinnor. Det är ideologiskt drivna extremister, skriver Mona Sahlin. Våldsbejakande extremism.

Kamrat - etik & moral (steg 1) Med hjälp av “Kamrat” kan du skapa en röd tråd i ditt värdegrundsarbetet. Kamrat består av ett antal steg och syftet är att skapa och upprätthålla en gemensam värdegrund på skolan. Stegen består av konkreta klassövningar med tillhörande lärarhandledning och elevmaterial. Kamrat genomsyras av följande begrepp: Kamratskap, Attityd, Moral, Respekt, Ansvar och Trygghet. Den centrala delen i Kamrat är ett ”klotterplank” som vi har valt att kalla ”Värdegrundshuset”.

Lär känna kandidaterna till världens mäktigaste arbete  Korta fakta om henne: Namn: Hillary Diane Rodham Clinton Ålder: 68, föddes 26 oktober 1947 i Chicago, Illinois. Familj: Gift med USA:s förre president Bill Clinton, tillsammans har de dottern Chelsea Clinton.

Related:  FN, Unicef