Romernas Historia Sveriges nationella minoriteter - Länsstyrelsen i Stockholm Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget är sedan den 1 januari 2010 huvudansvariga för att samordna och följa upp hur Sveriges minoritetspolitik genomförs i landet. I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk. Riksdagen fattade också beslut om en minoritetspolitik och ett erkännande av fem nationella minoriteter och deras språk (alla varieteter). Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. Regeringens minoritetspolitik Minoritetspolitiken omfattar frågor om skydd och stöd för de nationella minoriteterna och de historiska minoritetsspråken.
Magiska skrinet - barnprogram på minoritetsspråken Lyssna också på berättelser om andevärlden: Det finns en osynlig andlig dimension i tillvaron som befolkas av allehanda väsen. I den andra världen lever det underjordiska folket, de döda, skyddsandar, botare och shamaner. På webben finns fem program där vuxna berättar för barn om den andliga världen Henkimailma. Henkimailma - andevärlden Vuxna berättar för barn om sina erfarenheter av andevärlden. Lyra Ekström Lindbäck: Gör arabiskan till nationellt minoritetsspråk Det här är Sverige och här talar man svenska.” En mening som allt oftare kommer att slängas i ansiktet på människor efter att Sverigedemokraterna fördubblat sitt valresultat, tillsammans med andra kränkningar och hot om våld. En mening som är allt annat än ursvensk. Man behöver bara blicka över havet för veta att den svenskspråkiga minoriteten i Finland ofta får höra samma sak, särskilt efter att Sannfinländarna fick 19 procent i riksdagsvalet 2011. På barer, i kollektivtrafiken, på arbetsplatser och i mer offentliga sammanhang: ”Det här är Finland och här talar man finska.” En mening som förstås inte stämmer. Att många vill lära sig arabiska är inte underligt. Mera underligt är att de här språkskatterna aldrig värderas särskilt högt på den politiska arenan i Sverige. Svaret är förstås: rasism. Politiska kommentatorer drar slutsatsen att det beror på att Sverigedemokraterna har varit de enda som har belyst integrationsfrågan.
Samefolket Böcker som berör minoritetsspråken Seriealbumet: Sofia Z-4515 Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden. Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945. Det är en berättelse som ställer många frågor om vad som har hänt i historien, om romer, mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans som ni kan samtala och fördjupa er kring i klassrummet. Till seriealbumet finns en lärarhandledning med kopplingar till kursplaner och centralt innehåll och förslag på olika sätt att arbeta med seriealbumet i klassrummet. Sofia Z-4515 är skriven av Gunilla Lundgren med illustrationer av Amanda Eriksson och finns att ladda ned kostnadsfritt i formaten iBook (för iPad/mac) och som PDF. Här kan du ladda ned seriealbumet Sofia Z-4515 i formaten iBook (för iPad/mac) och som PDF.
Forskarlarm! Så hotas Sveriges språk Jag kliver in i Lena Anderssons bok direkt efter att ha lyssnat på Svetlana Aleksijevitj. Det ger en särskild resonans åt de anonyma frågorna: de får samma livserfarna eko som rösterna i ”Tiden second hand”. Vad ska jag göra om jag inte kan förlåta? undrar en av de personer som har vänt sig till Andersson. Boken återger frågor och svar från hennes radioprogram ”Allvarligt talat”. Men varför är Anderssons egen röst så konstig? Hon är minst sagt egensinnig. Andersson tycker att det ”är svårt att se” några skäl till varför barn ska ta hand om sina åldrande föräldrar. Tro för den skull inte att hon är någon stålblank robotnanny. Lena Andersson har modet att strunta i vad hon förväntas tycka: ”Min grundhållning är att man inte ska leva för andra utan för sig själv, och att detta är det finaste man kan göra mot både andra och sig själv.” Varför blir det krig, undrar en lyssnare. Och vänta nu, skulle vi inte vara existentiella här? ”Märkte du att du svängde vänster där”, undrar recensenten.
Material för att undervisa om nationella minoriteter Undervisa om romer Romer är ett transnationellt folk, bosatta över hela världen. Romska kulturen, språket och religionstillhörigheten präglas av stor mångfald men har även många gemensamma historiska erfarenheter och kulturella traditioner som förenar dem. Undervisa om den nationella minoriteten romer Undervisa om samer Samerna är en ursprungsbefolkning som lever i de nordliga delarna av Sverige, Norge och Finland, samt på den ryska Kolahalvön. Samiska perspektiv i undervisningen Skolverkets utvecklingspaket om samiska perspektiv i undervisningen handlar om hur lärare kan planera och genomföra undervisningen oberoende av vilken skolform och årskurs de arbetar i.En film ger exempel på hur lärare utifrån kursplanerna i olika ämnen kan planera och genomföra undervisning med ett samiskt perspektiv i både sameskolan och integrerad samisk undervisning. det finns ett diskussionsunderlag som hör ihop med filmen. Diskutera: Samiska perspektiv Undervisa om judar Undervisa om tornedalingar
Svensk författningssamling 2009:600 Språklag (2009:600) Lagens innehåll och syfte1 § I denna lag finns bestämmelser om svenska språket, denationella minoritetsspråken och det svenska teckenspråket. Lagen innehåller även bestämmelser om det allmännas ansvarför att den enskilde ges tillgång till språk samt omspråkanvändning i offentlig verksamhet och i internationellasammanhang.2 § Syftet med lagen är att ange svenskans och andra språksställning och användning i det svenska samhället. Lagensyftar också till att värna svenskan och den språkligamångfalden i Sverige samt den enskildes tillgång till språk.3 § Om en annan lag eller en förordning innehåller någonbestämmelse som avviker från denna lag, gäller denbestämmelsen. Svenska språket 4 § Svenska är huvudspråk i Sverige.5 § Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk,som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till ochsom ska kunna användas inom alla samhällsområden.6 § Det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskananvänds och utvecklas. De nationella minoritetsspråken