background preloader

Sverige är multikulturellt, demokrati och värdegrundsfrågor

Facebook Twitter

Maktfaktorn - en webbplats om demokrati. Beställ skolmaterial. Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från oss.

Beställ skolmaterial

Låt dig inspireras av filmer, spel med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan. Flykten slutar här Ett studiematerial för gymnasieelever om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU. Det här studiematerialet handlar om barn som har flytt till Sverige, om deras situation och om deras rättigheter. Materialet som innehåller två berättelser av flickor som flytt till Sverige utan sina familjertet belyser hur myndigheter i Sverige och inom EU lever upp till barns rättigheter.

För att uppfylla barns rättigheter behöver vi alla en bättre förståelse och kunskap om hur situationen för barn på flykt ser ut. Ladda ner materialet direkt nedan eller köp det i unicefbutiken för 100 kronor. Barnkonventionen i en låda Med stöd av Svenska Postkodlotteriet har vi tagit fram ett material som riktar sig till dig som arbetar i förskolan. Tio lektioner om barnets rättigheter I stormens öga Filmer. Böcker om flyktingbarn. Utanförskap gör unga killar till lätta offer för jihadistgrupper.

För att hindra att fler svenska grabbar väljer att kriga för extrema organisationer måste skolan få ett tydligare uppdrag att arbeta med värderingsfrågor.

Utanförskap gör unga killar till lätta offer för jihadistgrupper

Men vi behöver också ge Säpo rätten att hindra ungdomar som misstänks lämna Sverige för att kriga för terrorstämplade organisationer, skriver Robert Hannah (FP). Vi växte upp på samma gata i Tynnered. Lekte på samma lekplatser. Hade lika god tillgång till de svenska trygghetssystemen. Gick på samma skola och hade samma härliga svenskalärare som alltid välkomnade oss till klassrummet med en bamsekram. Medan jag som politiker kämpar för ett öppet och inkluderande Göteborg stupade min skolkamrat nyligen som jihadistisk krigare för terrororganisationen Islamiska staten (IS) i en kamp där han ville bidra till att införa sharialagar i Syrien och Irak. Växte upp sida vid sida I Tynnered växte vi upp sida vid sida.

I stadens förorter är det pojkarna som har lägst betyg och som inte gör aktiva skolval. Blir lätt offer Brister i lagstiftningen. SVENNE. Hon hörde att ”invandrarna tar våra jobb”. Den här tjejen gjorde något åt det. » Newsner. Värdegrund/elevperspektuv. Värdegrund. Ee9eef0a. ”Vi punkterar de vanligaste myterna om invandringen” FN-dagen mot rasism.

”Vi punkterar de vanligaste myterna om invandringen”

Politikerna flyr ansvar. Invandringen leder inte till lönedumpning, ekonomiska förluster eller mer brott. Att så många tror tvärtom är katastrofalt: forskning punkterar myt efter myt. Diskussionen borde handla om bättre integration, inte hur vi stryper invandringen, skriver initiativtagarna bakom nätverket ”Oss alla”. Kärrtorp, Malmö och nu senast rasistiskt klotter på högstadieskolan Vasa Real i Stockholm. Vi känner en stark frustration över att ansvariga politiker inte kliver fram och tar debatten med fakta. Låt oss börja här och nu. Här är fakta från forskning, som på område efter område, punkterar myterna om invandringen: 1 ”Invandring leder till ekonomiska förluster för mottagarländerna”. I Sverige fick 10 451 dataspecialister arbetstillstånd under åren 2009–2012. Forskningen visar att invandring bidrar till ökad export. 2 ”Invandring innebär en stor belastning på statsbudgeten”. 3 ”Alla utrikes födda som kommer till Sverige lever på bidrag”.

”Man ska skratta så man får ont i magen och tänka så man får ont i hjärnan” Soran Ismail vill bara ta en öl och koppla av.

”Man ska skratta så man får ont i magen och tänka så man får ont i hjärnan”

Men ständigt kommer SD-väljare fram och snackar. Med bitsk kvickhet och vass argumentation har komikern blivit en symbol för en ung antirasistisk kamp, inte minst efter den beryktade ”järnrörsskandalen”. 26-åringen ser humorn som en öppning, en chans att påverka. Oftast övertygar han sina meningsmotståndare. »Det kom fram tre män till mig på McDonald’s och trodde att jag var Babben Larsson. Så dom bara: ’Du är Babben!’ Ur Soran Ismails stand-up-föreställning Klockan är 05.50 och jag står utanför Soran Ismails port i Hornstull på Södermalm i Stockholm. Några dagar tidigare, på telefon, berättade Soran att han är ledig just nu. – Vi ska inte ut igen förrän i februari. Skönt med ledigt, sa jag.

. – Taxin hämtar 05.55. En ledig dag med Soran Ismail. . – Jag tror inte att det är en så bra tv-serie. Varför ska du provspela om du inte gillar rollen? Se Jakten på det demokratiska klassrummet på UR Play. Jakten på det demokratiska klassrummet tar upp frågan om medbestämmande i skolans värld.

Se Jakten på det demokratiska klassrummet på UR Play

Enligt den nya läroplanen ska undervisning bedrivas i demokratiska arbetsformer. Hur kan det genomföras i praktiken? I jakt på konkreta exempel besöker vi klassrum i olika länder för att se hur skolor och lärare organiserat sina klassrum med fokus på elevens kunskapande och medinflytande. Läs mer om Jakten på det demokratiska klassrummet på UR.se. Se Jakten på det demokratiska klassrummet Populära program inom kategori Samhälle och fakta.