background preloader

Vill du ta del av det utökade kollegiet i sommar eller när som helst?

Vill du ta del av det utökade kollegiet i sommar eller när som helst?
Jag kommer här lista lite olika samlingsdokument eller Pearltrees för att kunna hitta just det nätverk man behöver för egen del. Jag såg frågan igår på Twitter och har även sett att det eftersöks i försteläraregruppen på Facebook och då jag under mitt år på nätet har kommit i kontakt med en del så listar jag det här:

http://annikasjodahl.wordpress.com/2014/07/14/vill-du-ta-del-av-det-utokade-kollegiet-i-sommar-eller-nar-som-helst/

Related:  förstelärareDet utökade kollegietSkolutveckling, ledarskapFörstelärarbloggarDet utvidgade kollegiet

Förstelärarna – en källa till avund Sandra är nyutnämnd förstelärare – och ligger lågt gentemot kollegerna. Furstelärare. Så säger en del. Eller alla egentligen, eftersom man inte skiljer på ö och u i den här landsändan. Den här texten är en hyllning till alla er i det utvidgade kollegiet - Sara Bruun I januari hade jag ganska begränsade kunskaper om hur man kunde använda en iPad i undervisningen eller hur man bloggade. Jag hade aldrig använt Padlet eller publicerat på You Tube. Allt detta har ni i det utvidgade kollegiet hjälpt mig med. Jag skaffade ett Twitterkonto och gick med i det digitala skollyftet – #digiskol. Jag satte upp mål för mig själv och min utveckling. Du är alltid intressant Jag vill kunna säga till personalen vid starten nästa vecka att “Du är alltid intressant” jag vill att de i klasserna och på fritids förmedlar till varje barn de möter “du är alltid intressant”. För hur det än är med nationell statistik, kloka lösningar och planeringar på sociala medier så måste du själv vara tillräckligt intressant för att verkligen lyckas med jobbet i skola. Samlade söndagstankar, löst sammanfogade i en sensommarloj hjärna. Skolstarten närmar sig och flödet i de sociala medier där jag rör mig svämmar över med tips inom didaktik, pedagogik och metodik i alla upptänkliga former.

Kunskapsformaren Så jobbar Annika med formativ bedömning Så jobbar Annika utifrån de fem formativa nyckelstrategierna – några exempel: 1 Tydliggöra mål och kunskapskrav: Annika delar en bedömningsmatris med varje elev för att synliggöra vad de kan nu och vad nästa steg blir. Hon visar elevexempel och elever får bedöma egna texter. Flippat FöräldraMÖTE - Välkommen till verkligheten Jag tillhör inte dem som på allvar ”flippat” min undervisning. Inte än i alla fall, men vem vet vad som komma skall… Istället för att spela in min egen undervisning har jag dock lånat andras som en MiniFlipp. En riktigt givande hemuppgift var också: ”Leta efter det youtubeklipp som bäst förklarar multiplikationsalgoritmen, lägg in länk i vårt forum med en argumentation varför den var bättre än de andra du också tittat på…” Under sommaren har jag som vanligt funderat över hur vi ska göra höststarten så bra som det bara går. Konstruktiv samverkan med föräldrar är en viktig del i detta, en samverkan byggd på förtroende och dialog med uppvisad professionalitet och ödmjuk orubblighet.

Att göra skillnad 29 Birthday, 160 X 180 cm, Mixed media på duk.Bild: Marcus Eek/BUS 2011. Courtesy Gallery Kalhama & Piippoo Contemporary De flesta lärare gör dagligen stora – ja till och med heroiska insatser – för att barn och ungdomar ska lära sig allt mellan himmel och jord och för att utvecklas till ansvariga samhällsmedborgare. Låt mig slå fast att vi har skickliga lärare i Sverige. Men vi kan inte komma ifrån att det finns en del som lyckas bättre än andra. De gör skillnad på något sätt. Vi har ofta en modest inställning till att lyfta fram dessa lärare och lära av deras skicklighet. Negativa kolleger bra för arbetsmiljön Foto: Allover Press Negativitet och ilska på jobbet behöver inte vara dåligt. En ny studie slår fast att upprördhet kan ha positiv effekt på arbetsmiljön.

Medkänsla i ledarskapet lönar sig – mer än du tror Det är lönsamt att vara snäll som chef. Både väl­befinnandet och effektiviteten ökar. Det menar forskaren Daniel E Martin, professor på Stanfords center för altruism och medkänsla, och som just nu reser världen över och föreläser om ”compassion leadership”. Det är en ständig stress att flyga för Ryanair och det finns en skrämselkultur inom bolaget. Det får massor med effekter, bland annat att man inte sjukskriver sig när man är sjuk eftersom man dels inte får lön, dels riskerar att få sparken om man är sjuk mer än någon enstaka gång.”

Brister i skolors arbete med betygssättning Publicerad: 12 september 2014 Lärarna behöver samarbeta mer i bedömningsfrågor och eleverna göras mer delaktiga. Skolorna behöver även bli bättre på att analysera skillnader mellan resultat på nationella prov och betyg. Skolinspektionens har granskat betygssättningen på 23 skolor som visat tecken på brister i arbetet med betygssättning. Nu presenteras resultatet i en kortrapport. ”Vi ville ge det här hög legitimitet” Den första omgången förstelärare har funnits på plats i skolorna sedan höstterminens start. I processen att tillsätta dem har ett antal huvudmän valt att använda sig av ett utomstående meriteringsföretag. Detta för att öka legitimiteten i tillsättningarna.

Tips på pedagogiska bloggar Det finns ett delat Googledokument som innehåller tips på pedagogiska bloggar. Den som har en pedagogisk blogg kan själv lägga in uppgifter om vad bloggen heter, var man hittar den, vem som driver bloggen, vad den handlar om etc. För den som är intresserad av något särskilt (t ex IKT) är det lätt att se vilka bloggar som skriver om IKT.

Related:  inspiration