background preloader

Förstelärare

Facebook Twitter

Bedömning

Förstelärarna – en källa till avund. Sandra är nyutnämnd förstelärare – och ligger lågt gentemot kollegerna. Furstelärare. Så säger en del. Eller alla egentligen, eftersom man inte skiljer på ö och u i den här landsändan. Ordet förstelärare är förfärligt. Jag tycker att det delar upp folk. Men det är svårt att förstå hur jag ska få med mig andra lärare. Man vill inte verka märkvärdig. Hittills har jag inte mött så mycket avund­sjuka.

Ändå har vi diskuterat den nya skiktningen väldigt lite. På min skola var vi ganska öppna med att vi skulle söka. Jag och min närmsta kollega sökte. För mig har det varit något av en boost för självförtroendet. Den riktiga belöningen är tiden. Rektor Per tror inte det blir problem. Vi rektorer som skötte urvalet av förstelärarna pratade om att det eventuellt kan skapa dålig stämning. Jag upplever att alla lärare är jätteintresserade av fortbildning och av att prata om utveckling i sina ämnen. Dessutom finns det fortfarande möjlig­heter för dem som inte valdes. Vill du ta del av det utökade kollegiet i sommar eller när som helst? Jag kommer här lista lite olika samlingsdokument eller Pearltrees för att kunna hitta just det nätverk man behöver för egen del.

Jag såg frågan igår på Twitter och har även sett att det eftersöks i försteläraregruppen på Facebook och då jag under mitt år på nätet har kommit i kontakt med en del så listar jag det här: Aretes sju aspekter | Arete Meritering. Att göra skillnad. 29 Birthday, 160 X 180 cm, Mixed media på duk.Bild: Marcus Eek/BUS 2011. Courtesy Gallery Kalhama & Piippoo Contemporary De flesta lärare gör dagligen stora – ja till och med heroiska insatser – för att barn och ungdomar ska lära sig allt mellan himmel och jord och för att utvecklas till ansvariga samhällsmedborgare. Låt mig slå fast att vi har skickliga lärare i Sverige.

Men vi kan inte komma ifrån att det finns en del som lyckas bättre än andra. De gör skillnad på något sätt. Vi har ofta en modest inställning till att lyfta fram dessa lärare och lära av deras skicklighet. Kanske denna något försiktiga hållning är en förklaring till att SVT ges utrymme att på bästa sändningstid och på ett ofta schabloniserat sätt mejsla ut ideal vad det gäller excellenta lärare – eller som man säger i tv: superpedagoger. I skoldebatter uppmärksammas ofta elevernas problem – som om det är eleverna som är problemet och att det är skolan som ska reducera elevernas problem. ”Vi ville ge det här hög legitimitet” Den första omgången förstelärare har funnits på plats i skolorna sedan höstterminens start. I processen att tillsätta dem har ett antal huvudmän valt att använda sig av ett utomstående meriteringsföretag. Detta för att öka legitimiteten i tillsättningarna.

Under våren 2013 köpte 10 kommuner och friskoleföretaget Kunskapskolan tjänsten förstelärarmeritering från företaget Arete Meritering. En av dem är Åstorp kommun i Skåne. . – Vi funderade mycket kring hur vi skulle göra och kom fram till att vi ville kvalitetssäkra processen med tillsättningen av förstelärare. Annika Hoppe hänvisar till att det här något nytt i skolvärlden och menar att man hyser både positiva och negativa känslor till reformen ute i verksamheterna. – Äntligen är det fokus på vad som händer i klassrummet och det kanske är det som gör att frågan blir lite känslig, funderar hon och fortsätter: Hur gick ni tillväga? – De lärare som var intresserade fick anmäla sig för att gå förstelärarmeriteringen. Förstelärare - Lärarnas Riksförbund. "Man vet att man måste leva upp till lönen" - Linköping. – Det är svårt att hinna följa upp arbetet, det får vi till stor del göra på raster och utanför arbetstid, säger Malin Runering, 38, förstelärare på Berzeliusskolan i Linköping.

Hon har arbetat som förstelärare på högstadiet i en termin och hade dessförinnan länge funderat på att lämna den allt tuffare skolmiljön och bli rektor trots att hon egentligen allra helst ville stanna kvar hos eleverna. Så kom reformen och förstelärartjänsterna. – Det var precis det jag ville. Innan kändes det ofta som att jag bara stod och stampade. Jag ville jobba med att utveckla skolan. Som förstelärare undervisar jag mindre och har tid att hålla på med just förändring och förbättring, säger Malin Runering. Men samtidigt som det är roligt och utvecklande är det också väldigt krävande. – Man vet att man måste leva upp till lönen. Hur tror du att det blir för de förstelärare som börjar i augusti? – För de nya blir det nog ännu tuffare. Stödet riktar sig i första hand till andra lärare. Framtiden är oviss. Dalademokraten. Äntligen kan lärare göra karriär inom sitt yrke! Det utbrister Lärarnas Riksförbund på sin hemsida. Karriärtjänster har blivit ordet för dagen och det är naturligtvis Jan Björklund som initierat den nya modellen.

Den innebär att särskilt framstående lärare och lektorer, sådana som är bra på att höja resultaten för sina elever, ska få chansen att göra karriär och tjäna mer än sina kollegor. Under Almedalsveckan fick vi till och med veta att idén ska utvidgas också till vården. Och det är fascinerande att se vilken lukrativ marknad det genast alstras kring dessa idéer. På hemsidans meny finns vinjetten kunder där man kan gå in och se vilka skolor och institutioner som Skolcoacherna har till kunder. Hon har arbetat länge i olika ledande befattningar samt som konsult och affärsutvecklare, både nationellt och internationellt. Jag vet inte hur många nya företag som vuxit fram i kölvattnet på de nya skolreformerna men det verkar finnas åtskilliga.

Vad är det här? Om förstelärare. Kunskapsformaren. Så jobbar Annika med formativ bedömning Så jobbar Annika utifrån de fem formativa nyckelstrategierna – några exempel: 1 Tydliggöra mål och kunskapskrav: Annika delar en bedömningsmatris med varje elev för att synliggöra vad de kan nu och vad nästa steg blir. Hon visar elevexempel och elever får bedöma egna texter. 2 Skapa aktiviteter som synliggör lärandet: Annika använder sig av öppna frågor och ”exit tickets”. 3 Ge återkoppling som för lärandet framåt: Annika ger återkoppling och konkreta förslag på hur eleven kan utvecklas framåt. 4 Aktivera eleverna som undervisningsresurser för varandra: Tillsammans med en kollega brukar Annika bestämma hur grupper ska sättas samman. 5 Aktivera eleven som ägare av sitt eget lärande: Annika använder sig av checklistor för självbedömning.

Du kan läsa mer om hur Annika Sjödahl jobbar på hennes bloggar: www.undervisaengelska.blogg.se www.undervisasvenska.blogg.se Plus och minus med formativ bedömning ”Det underlättar vid betygssättning. How to Be a Good Teacher: 20 Steps (with Pictures. User Reviewed Two Methods:Classroom ManagementLesson PlanningCommunity Q&A Being a good teacher can be the most rewarding and exciting job in the world - however, being a teacher who doesn't work effectively can be stressful, painful, and exhausting. Here is some information on being a good teacher you may find useful. Ad Steps Method 1 Classroom Management <img alt="Image titled Be a Good Teacher Step 1" src=" width="728" height="546" class="whcdn" onload="WH.performance.clearMarks('image1_rendered'); WH.performance.mark('image1_rendered');">1Set a good example to your students.

Method 2 Lesson Planning <img alt="Image titled Be a Good Teacher Step 14" src=" width="728" height="546" class="whcdn">1Have an objective. Community Q&A Tips Warnings. Kunskapsformaren. Att skriva ett bra svar. | Tankar om svenska. Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Vi kan också kalla det: hur du skriver ett bra svar, eller: att tänka på när du resonerar kring en text. I detta fallet har klassen läst Häxfeber, en skönlitterär bok om häxprocesser i det medeltida Danmark.

Den här gången gjorde vi så här: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Läs igenom frågan noggrant så att du verkligen svarar på rätt sak.Ta det lugnt så att du hinner tänka till. De är kloka mina 7:or! Nu ska jag lägga någon lektion till på att läsa och svara på frågor innan vi avslutar den delen av läsandet, sen går vi vidare mot en skrivuppgift. /Hanna. Forskning om undervisning och lärande. Classroom Warm-Up Routine: Math Class Warm-Up.

Register Now and join a community of a million educators. Take 30 seconds to register (it's free!) And: Access our downloadable Back To School Starter PacksComment on videosGet help - and help others - in our Q&A section Register Now Already registered? Sign in. Learn about Teaching Channel Plus for Schools & Districts Sign In or Sign Up My Favorite No: Learning From Mistakes Grades 6-8 / Math / Warm-Up CCSS: Math.MP.6 Common Core State Standards Embed Video Great Lesson Ideas: My Favorite No with Leah Alcala [01:00:10;24] Leah: Hi. Error loading player: No playable sources found <div>Please enable Javascript to watch this video</div> Related Videos Approaches to Poetry: Pre-Reading Strategies Grades 6-12 / ELA / Tone & Theme ELA.RL.8.410424 > Lesson Objective Use mistakes to quickly clarify concepts Length 6 minutes Questions to Consider How does this strategy allow for immediate re-teaching?

Teacher & School Info Leah Alcala Math / Teacher Follow School Details Martin Luther King Middle SchoolBerkeley, CA. Studiedagen del 3.pages - studiedagen-del-3.pdf. Studiedagen del 2 - studiedagen-del-2.pdf. Strävorna. - Hur kan man synliggöra förmågorna? | TheBig6 | #visombärenförmåga. Inför digitala nationella prov. Annons Publicerad kl Dela Skicka länk via e-post Mest läst Opinion Hela SvD.se ”M:s dubbelspel avslöjat av Wikileaks” Piratpartiet: Har Hökmark ingen ... ”Väst måste hindra sammanbrott” Professor Stefan Hedlund: Risk för ... ”Pengar till försvaret är viktigare än skolan” Läsarna om pengarna ... ”Lärarnas röster hörs inte i skoldebatten” Förbigås när skolan ...

Inrikes 21:04 Upprörd överläkare gav rekordbidrag till V Skänkte 425 000 kronor: ... Inrikes 18:30 Annie Lööf: Jag blir otroligt provocerad Oppositionen stoppar ... Brännpunkt 21:32 Utrikes 21:40 Stephen Colbert tar över efter Letterman Humorskifte när David ... Landslagsspelare lämnar Sävehof Suveräna Sävehof och H65 Höör har kopplat ... Svensk touch på dansk cupfinal Den Danska Cup-finalen i fotboll blir en ...

Västerås Irsta kval i dameliten Västerås Irsta får stanna kvar i damernas ... Zlatan i Sverige för behandling Lårskadan stoppade Zlatan Ibrahimovic från ... ”Riksbanken och FI tycks leva i helt skilda världar” Men det ska ... Han har haft en ... Pjäs ... Planering arbete om uppfinningar | Min undervisning. 20131126-202917. Specialpedagogen. Välkommen till verkligheten - Strax innan påsk var Anne-Marie Körling hos våra elever på Skapaskolan med anledning av att Robert Zatorre (internationellt ledande hjärnforskare) besökte Sverige för att diskutera lärande, inlärning och undervisning.

I går sändes inslaget på Rapport: Nya studier kan revolutionera forskning om inlärning (SVT 22/4-14) Det känns bra att skolan lyfts positivt och det känns bra att arbeta på en skola med kollegor som verkligen vill försöka vara med och bygga skolan vi alltid velat se. Samtidigt är det lätt att vid professorns ord om att vi lär oss på olika sätt påminnas om Hasse Alfredssons ord: ”de’va’re jävligaste. Observera ironin, detta är väl något som skickliga lärare alltid har vetat och utgått ifrån i sin planering av undervisningen. ”Jag tror egentligen inte det handlar om att förändra jättestora saker, jag tror det handlar om att våga närvara när barn berättar om hur de förstår.” För att kunna närvara krävs det dock några förutsättningar.