background preloader

Fran_a_till_on.pdf

Fran_a_till_on.pdf

De stora frågorna Fick en så härlig kommentar på min blogg igår, så här skrev ”Lisa”: ”Hej! Jag har ganska nyligen hittat din blogg och jag vill säga till dig att du står helt klart i en klass för sig! Jag läser med vördnad och beundran hur du planerar och genomför. Framförallt blir jag så glad när jag får frågor av er som läser bloggen. ”De stora frågorna” är ett begrepp som jag plockat från Göran Svanelid och Big5. Förmågorna som lyfts fram i kunskapskraven är de förmågor som ingår i Big5. På samma sätt som förmågorna synliggör kunskapskraven så hjälper de stora frågorna till med att synliggöra det centrala innehållet för eleven. Många talar om att det finns en motsättning mellan ”förmågetänk” och centralt innehåll/fakta, men jag tänker tvärtom! När jag sätter mig och gör en planering inför ett nytt arbetsområde så går jag igenom det centrala innehållet. Vi i SO gruppen på Östergårdsskolan har tillsammans arbetat fram en grovplanering inför terminsstart, med arbetsområdet ”Valet är ditt”. Lycka till :)

Träna på ord och begrepp – skärmkorsord Under veckan har jag fått möjlighet att hoppa in i flera grupper på skolan eftersom de elever jag jobbar tillsammans med är iväg på resa. Jag skulle repetera ord och begrepp i en år 4 grupp. De hade precis börjat med atomlära och vi skulle prata om vad de hade gjort sist. Jag hittade en sida på nätet där man kan göra korsord och skapade ett korsord där jag inte lade till några ledtrådar utan skrev ordet två gånger istället. Jag skrev ut mitt korsord och fyllde sedan i halva korsordet på ett exemplar och andra halvan på ett annat. När lektionen började hjälptes vi åt att repetera orden som de hade pratat om tidigare. Den här varianten på att träna ord och begrepp kommer jag göra med mina 6:or när vi ska jobba med valet framöver. Tipset hittade jag i boken ”Stärk språket stärk lärandet” av Pauline Gibbons.

Vem bestämmer vad? - på lätt svenska: Landstinget Landstinget beslutar om saker som vård, sjukhus och viss kollektivtrafik. Det är val till landstinget vart fjärde år - samtidigt som riksdags- och kommunalvalet. Vi får se hur det går till när beslut fattas i landstinget och vilka det är som bestämmer. Och hur gör man om man vill påverka sin landstingspolitiker? Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Dröm om demokrati: Att rösta Hur går ett val till i Sverige och i vilka val kan medborgarna rösta? Vi går igenom vilka beslut som fattas i riksdagen, kommunerna och landstingen samt i EU. Begreppet representativ demokrati förklaras och vi åskådliggör hur platserna i riksdagen fördelas efter valresultatet. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) berättar om hur en regering bildas och vad den ansvarar för och statsvetaren Jenny Madestam berättar om hur viktigt det är att rösta. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) pratar om vikten av att samarbeta i Europa och Hanif Bali (M), Roza Güclu Hedin (S), Maria Ferm (MP) som alla sitter i riksdagen berättar om hur deras arbete går till och varför de valt att engagera sig politiskt. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

Politiska Partier valet 2014 Rixdax - Ett lärspel - 2005 / Sveriges Riksdag / Tidigare projekt / Kunder - Paregos Rixdax är ett spel som ger dig inblick i riksdagens arbete. Du är ledamot i riksdagen och kommer att gå igenom riksdagens beslutsprocess från början till slut. Spelet är utformat som ett digitalt brädspel och består av fem steg med koppling till beslutsprocessen. Våren 2005 lanserade Sveriges Riksdag lärospelet Rixdax. Det är fortfarande populärt och används i undervisningssyfte runtom i landets högstadieskolor. Taggar: Lärspel , Flash , Illustration , Pedagogik , Spel , Ljud sobloggalfa | Demokrati – självklarhet eller rättighet? Texten till låten hittar du här! Hemma: * Lyssna på låten och följ med i texten samtidigt. * Skriv ner (eller markera) de ord som du tycker är svåra att förstå I skolan: * Vi lyssnar på låten och läser texten tillsammans. * Enskilt (10 min) – skriv ner dina tankar kring begreppet demokrati. * Basgrupp - läs upp era tankar för varandra. I basgruppen diskutera och skriv ner era tankar kring följande frågor (alla antecknar): 1. demokratiårsranson (ranson)lärdprofitstrategilikgiltighetmaktelitockuperakulissscenografi 2. 3. ”Lägg din röst var fjärde höst på minst sämsta parti. 4. * Helklass - Delge era tankar för hela klassen. Under dessa uppgifter övar du på begreppsförmågan, kommunikativa förmågan, analysförmågan och informationshanteringsförmågan

Rösträtt för all världens kvinnor -Vi har studerat saken, säger unionens ordförande Theo-Ben Gurirab, talman i Namibias nationalförsamling. Men det finns ett land som varken tillåter kvinnor eller män att delta i politiken - det lilla oljerika sultanatet Brunei på Borneos nordvästkust, påpekar Gurirab. Välkomnas av EUKvinnor i Saudiarabien får i framtiden rösta, kandidera i lokalval och sitta i det rådgivande Shura-rådet, tillkännagav kung Abdullah överraskande i söndags. EU:s utrikespolitiska chef, Catherine Ashton som välkomnar de saudiska genombrottet för kvinnorna, uppmanade till fullständig jämlikhet "mellan kvinnor och män i det politiska, sociala och ekonomiska livet" i Saudiarabien. Hon underströk betydelsen av att "stödja kvinnors politiska delaktighet i hela världen". Rättighetsförkämpar har länge arbetat för kvinnors rösträtt i Saudiarabien, ett land som tillämpar en strikt form av sunniislam.

Related: